Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - pitigrilli
ccelayir
ccelayir

Roy Andersson

Yorum

Roy Andersson

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

792

Okunma

Roy Andersson

Roy Andersson

Gothenburg, Västra Götalands län, İsveç (1943)

Kendine has tarzı vardır. İzleyicilerini şaşırtmaya pek meraklıdır. Filmlerinde birden fazla ve iç içe geçmiş hikâyelerden çok şey kapabilirsiniz veya hiçbir şey. Hiçbir şey veya çok fazla şey. Absürt ögeler, yarım kalmış hikâyeler bizi fazlasıyla yorar. Onun filmlerine giriş yaparken kendinizi hazırlamanız gerekir. Hiçbir şey yapmadan da bakabilir ve hemen izlemekten vazgeçebilirsiniz. Olay, yönetmenin anlayışından değil bizim bakış açımızdadır. İngmar Bergman ile kıyaslanacak kadar iyi olmasa da onun Roy Andersson’ın yeri farklıdır. Aslında kıyaslama yapmaya da gerek yok.
Bergman filmlerini seyredemeyen kitle Andersson’ın filmlerine de bakamaz. Çünkü ikisi de aynı toprağın insanıdır ve sinemaya yeni bir bakış kazandırmışlardır. Kafa yorucu, sinir gerici, fazla dolu hikâyeler! Kimine göre anlamsızlık. Mide bulandıran duygusuz duygusallık, ideolojik duruş, insani hava ve ötesi. Tekdüze yaşamlar, yarım kalmış mutluluklar ve mutsuzluklar!
Komedisi pek kimseyi güldürmese de ağlatabilir. Ya da tıpkı filmlerindeki donuk suratlı kahramanlar gibi sadece bakarız. Her ne kadar senaryodan bir şey çıkarmasak da zekice kurgulanmıştır. Hemen hemen tüm sahnelerde göndermeler vardır insanoğluna ve modern hayata.
Filmlerinin çoğu bol ödül almıştır. Ödüllü filmlere meraklı kitleler Roy Andersson sinemasına yanaşmadan önce bir kez daha düşünmelidirler. Hayal kırıklığı yaşayabilirler. Sonrasında gereksiz yorumlar, eleştiriler!
Andersson sinemasında şiirsel hava hâkimdir genelde. Ama bu şiirsel hava Tarkovski filmlerindeki şiirsel anlatımlara benzemez. Daha çok postmodern bir edebi anlatım dikkat çekmektedir. Modern alışkanlıklar, ilkel düşünceler!
Ölüm ile yaşam arasındaki çizgi daha soluk ve kısadır. Herkes kendi mezarında uyuyacaktır, korkmaya gerek yoktur. Bizler bu âlemde birbirimizi rahatsız ederiz…
Türkçe altyazısı olan filmleri:
İkinci Kattan Şarkılar (2000, Sånger från andra våningen) Komedi, Dram
Kuzey Yarımkürede bir yerlerde gece vakti. Şehirde bir dizi garip olay meydana gelmektedir. Bunlar görünüşte birbirine bağlı değildir. Bir memur 30 senedir çalıştığı işten atılmak istendiğini öğrenir; bir mülteci kalabalık bir sokakta dayak yer; bir sihirbaz gösterisinin en heyecanlı yerinde korkunç bir yanlış yapar. Bu kargaşa ortasında Karl sigortadan para alabilmek için mobilya dükkânını ateşe vermiştir. Cannes’da jüri özel ödülü kazanmıştır.

Siz Yaşayanlar (2007, Du levande) Komedi, Dram
İsveççe Aşk Hikâyesi (1970, En kärlekshistoria) Dram, Romantik
Görkemli Dünya (1991, Härlig är jorden) Kısa Metraj, Komedi
Bir Şeyler Oldu (1987, Någonting har hänt) Kısa Metraj
İnsanları Seyreden Güvercin (2014, En duva satt på en gren och funderade på tillvaron) Komedi, Dram, Türkçe veya İngilizce altyazı henüz yok



Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Roy andersson Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Roy andersson yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Roy Andersson yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.