- 726 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Engelleri Aşanlar Kitabımdan 10 Başarılı Engelli Hikayesi
Araştırmacı yazar Turan Yalçın, çeşitli engellere ve hastalıklara sahip olmalarına rağmen yılmayıp, mücadele ederek büyük mücadeleler veren insanların hayatlarını araştırdı. Sizin için Engelleri Aşanlar kitabından 10 isim seçtik. Hepimize ilham vermesi dileğimizle…
*
İBRAHİM SARIKAYA
1966 yılında Eskişehir’de dünyaya gelmiştir.
Yüzde elli beş görme engellidir.
İmam Hatip Lisesi’ni 12 Eylül’de yarıda bırakmıştır MGV ve MTTB’de görev almıştır.
Sivil toplum kuruluşlarında ve siyasi çalışmalarda görev almıştır.
Özel sektörde yöneticilik yapmıştır.
2005-2010 arasında Eskişehir Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde İşitme Engelliler İl Temsilcisi olarak, başarılı çalışmalar yapmıştır.
Engelliler İstihdam Projesi ile Eskişehir’de engelli çalışan açığını yüzde doksan kapatmış ve kamuoyunca “Eskişehir Modeli” olarak bilinen bu çalışmasından dolayı pek çok ödüller almıştır.
Beden dili, halkla ilişkiler, kişisel gelişim konularında eğitimler almıştır.
Yurt içi ve yurt dışı konferanslara, etkinliklere, etkin biçimde katılmaktadır.
“EngelSİZsiniz”, “İslam’ın Engelliye Bakışı”, “Dünyaca Tanınmış Engelliler” adlarında, yayımlanmış üç kitabı bulunuyor. Evli ve iki çocuk babasıdır.
*
İLHAN HAKKOZ
1966 yılında Tokat Merkez Tekneli köyünde, sağır ve dilsiz olarak dünyaya gelir. Aile bir süre sonra Turhal ilçesine taşınır.
İlhan Hakkoz, babasına her zaman, okumak istediğini söyler.
Babası onu, Sivas Sağırlar Okulu’na yollar. Ankara Sağırlar Meslek Okulu’nun sınavını kazanamaz. Bir süre serbest çalıştıktan sonra Karadeniz Birlik Turhal Şubesinde çalışmaya başlar.
Okuma yazmaya merak salarak, okulda okumayı tam öğrenemeyen İlhan, çok okuyarak ve eline geçen her şeyi okuyarak, okuma yazmasını geliştirir. Bilgisayar öğrenerek, evine bilgisayar alır.
Turhal ve Tokat İşitme Engelliler Spor Kulüplerinin her türlü yazışmalarını yapar.
İşaret dilini iyi öğrenerek, arkadaşlarını, işaret dili ile her türlü konuda bilgilendirmeye bakar. Tokat ve Turhal’daki işitme engelliler,her türlü sorunlarını ona anlatmaya çalışırlar, o da yol gösterir.
İlhan Hakkoz’un başarısı, Genç Gelişim dergisinde de yer alır.
“Sessiz Dünya’dan Esintiler” adlı kitabımızda da İlhan’ın başarı hikâyesini yazarak, onunla yapılmış röportajımıza yer verdik.
*
KENAN ÖNALAN
1976 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Görme engellidir.
Yeşilköy 50. Yıl Lisesi mezunu olan Kenan Önalan, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji mezunudur.
Malatya’daki özel radyoda programcılık yapmıştır.
Sivil toplum kuruluşlarında, özellikle Lokman Ayva ile Beyaz Ay Derneği’nde aktif olarak çalışmıştır.
Boğaziçi Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Öğrenci Temsilciliği yapmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Grubu’nu kurarak, koordinatörüolmuştur.
1999-2005 yılları arasında Kanada’da bulunarak, Toronto’da radyo programları yapmış, Türkiye’ye dönünce, sivil toplum kurumlarında görev almıştır.
2008’de Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olmuştur. Ülkemizde ve yurt dışında il il gezerek, engelli hakları konusunda toplantılarda konuşmalar yapmaktadır.
*
MUAMMER AY
1976 yılında Tokat’ın Artova ilçesi Tahtuba köyünde dünyaya geldi.
1980 yılında ailesi ile beraber İstanbul’a taşındı.
Yanlış tedavi sonucunda dört yaşında işitme engelli oldu. Konuşmasında sorun yok.
Sol kulak ileri derece sağır, sağ kulakla ise cihazla duyabilmektedir.
İlkokulu kalabalık ve normal sınıflarda okudu.
Ortaokulu, Halıcıoğlu İşitme Engelliler Ortaokulu’nda tamamladı.
Liseyi ise Bahçelievler Endüstri Meslek Lisesi Yapı Ressamlığı bölümünde okudu.
Üniversiteyi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Entegre Yüksek Okulu Güzel Sanatlar ve Reklamcılık Bölümü’nde tamamladı.
Beyaz Ay Derneği’nde görev aldı.
Birçok firmada çalıştı. Derneklerde görev aldı. Şu an, İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) Genel Başkanı’dır. Yedi dernek vardır Federasyon çatısı altında. Federasyon olarak aktif çalışmalarda bulunmaktadırlar. Evli ve iki çocuk babası olan Muammer Ay, İstanbul’da ikamet etmekte ve işitme engellilere hem bireysel hem de Federasyon olarak, onların hayatını kolaylaştırmak için büyük çaba göstermektedir.
*
MUHARREM ŞEMSEK
1949 yılında, Çorum’da doğan Muharrem Şemsek, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olmuştur. Askerlik yaptığı 1979’lu yıllarda uğradığı bir terör saldırısı sonucunda felç geçirerek, tekerlekli sandalyeye mahkûm olmasının ardından, tekerlekli sandalyede MHP Genel Başkan Yardımcılığı, sekreterliği, Ülkü Ocakları Başkanlığı,19.Dönem Milletvekilliği, yayıncılık, yazarlık yapmış ve Milliyetçi Hareket içerisinde birçokgörev almıştır. Bu çalışmalarından dolayı 12 Eylül Darbesi döneminde bir süre hapis yatarak, Türkeş’in vefatından sonra da Devlet Bahçeli’nin Genel Başkan olduğu kongredeona karşı aday olmuştur. Beklenen oyu alamayınca, Bahçeli lehine çekilmiştir.
Şemsek, “3. Yol” adını verdiği ve fikir özünü koruyarak, milliyetçilerin kendisini yenilemesini, değişmesini, gelişmesini isteyen bir fikir akımını savunup, milliyetçi camianın ancak, gelişim ve değişimle ilerleyeceğitezini ileri sürmektedir.
Yani insanların her zaman kişisel gelişimlerinde, güzel konuşma, güzel yazma, ikna etme,milîve manevi değerlere sahip çıkma ile başarıyı yakalayacak bir etkenolarak “3. Yol”u savunuyor.
Muharrem Şemsek, otuz yıldan fazladır tekerlekli sandalyededir ve Franklin Roosevelt gibi, siyasetin bedenle değil beyinle ve fikirlerle yapılacağını savunur. Engelli olmasına rağmen, mücadeleden asla vazgeçmeden, ömrünün sonuna kadar gelişimini yaşayarak, bizlere örnek teşkil etmektedir.
*
MEHMET ALİ YENİÇERİ
1972 yılında Erzincan Üzümlü ilçesinde dünyaya gelir. Beş yaşında Kur’an kursuna, altı yaşında ilkokula yazılır.İlkokulüçte,menenjit hastalığı sonucunda işitme engelli olur. Sivas İşitme Engelliler Okulu’na devam eder. Okulu, sınıf atlayarak tamamlar.
Bilgi yarışmalarında Türkiye birincisiolur. Maddi imkânsızlıklardan devam edemez okula. Açık liseden okulu tamamlar.
GAP’ta bir süre çalışarak, baba mesleği olan çiftçiliğe döner.
Daha sonra Erzincan İşitme Engelliler Spor Kulübü ve Derneği’ni kurarak, burada işitme engellilere destek olur.
Zamanın Valisi Recep Yazıcıoğlu ona,muhtar olması konusunda tavsiyede bulunur. Ülkemizde hiç işitme engelli muhtar yoktur ve o da aday olur, kazanır. Bu muhtarlığa on beş sene devam eder ve 2014’dekiseçimi kaybedince bırakır.
“Yarınlara Umut Olsun” adı ile çalışmalarını kitap yapar.
Kaymakamlık, takdirname verir.
Türk Alman Dostluk Vakfı onu yılın muhtarı seçer.
Üzümlü’ye Meslek Yüksek Okulu açılınca o da okumaya heves ederek, İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nü tamamlar.
Daha sonra Erzincan’da Sodes projeleri yapar. KOSGEP Engelli Desteği projesi ile Keçiören’de organik tarım ürünleri mağazası açar. Bunu Ankara ve Erzincan’da iki şube ile devam ettirecek olan Mehmet Ali Yeniçeri, “Para olsa da cesareti olmayan, ticarette başarılı olamaz.” diyerek cesaretin önemini anlatır.
Mehmet Ali Yeniçeri’nin başarı hikâyeleri,Erzincan Tokat yerel basınının yanında, Genç Gelişim dergisinde de yer alır.
Mehmet Ali Yeniçeri’nin başarı hikâyesi,“Sessiz Dünya’dan Esintiler” kitabımızda da yer aldı.
Pek çok internet sitesi, Mehmet Ali’nin başarı hikâyesine yer verdi.
*
MUSTAFA EPİK
1981 yılında Sivas’ta doğdu.
İlkokula giderken bir gün, on yaşında yere düşmesi sonucu iki gün sonra aniden işitme kaybı yaşar. Tedavi edilemez ve o da durumu kabullenir.
Ailesi de onun durumunu kabullenerek, normal insan gibi yetişmesine çaba harcar.Misafir gelince onu saklamaz ve misafirlerin yanında onunla ilgilenerek, özgüven kazanmasına destek olurlar.
Dudak okumayı öğrenir. Sonrasında da işaret dili öğrenir.
Mustafa, Sivas Anadolu Meslek Lisesi Yapı Ressamlığı’ndan okul birincisiolarak mezun olur.
Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Entegre Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı’ndan mezun olur. 2000 yılında, İstanbul Üniversitesi engelli memur sınavını kazanarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çalışmaya başlar. 2004 yılında, ailevi sebeplerden dolayı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne geçer.
Sivas İşitme Engelliler Derneği’ni kurar. İşitme Engelliler Spor Kulübü’nün her türlü yazışma işlerini yaparak, işitme engellilere işaret dili ile yol göstermeye bakar.
Aralarında Muhsin Yazıcıoğlu’nun daolduğu Sivaslı şairler, “Güldeste” diye bir şiir antolojisi hazırlar ve gelirini de işitme engelliler derneğine bırakırlar. Buna da Mustafa öncülük eder.
Sivas Belediyesi, onu bünyesine katarak, işaret dili kurslarında eğitmen olmasını ister. 2012 yılında on beş yirmi üniversite öğrencisi ve belediye personeli ile eczacıların katıldığı bu kurslara, 2013 yılında 100-150 üniversite öğrencisi ve birçokresmîkurum personeli katılır. 2014 yılında üç yüze yakın üniversite öğrencisi ve kurumlara işaret dili öğreten Mustafa Epik, bu kurslara başarılı işitme engellileri davet ederek, konferanslar verdirerek, işaret dili ve işitme engelliler konusunda gençlerin bilgilenmesine çaba harcar. Bu çabaları Tokat basını ve Sivas basını da yazar.
Mustafa Epik, Sivas’ta engellilere yönelik belediye ve üniversiteprojelerinde eğitmen konuşmacı olarak katılarak, işitme engellilere destek olmaktadır.
Mustafa Epik, kendisi gibi işitme engelli eşi ile işitme engellilere destek olmaktadır ve bir kız çocuğu babasıdır.
“Sessiz Dünya’dan Esintiler” adlı kitabımızda başarısını yazmış, onunla röportaj da yapmıştım.
Mustafa Epik’in başarıları, Genç Gelişim dergisine de konu olmuştu.
*
MUSTAFA KOYUNCU
1947 Amasya doğumludur.
İlk, orta ve lise eğitimini Amasya’da tamamladı.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezunoldu.
Evli ve iki kız çocuk babasıdır.
Personel Hukuku konusunda pek çok toplantıya katılarak, bu konuda uzmanlaştı. Otuz beş yıl bir kamu kurumunda çalıştıktan sonra 2004 yılında emekli oldu.
1991 yılında geçirdiği bir kaza sonucunda işitme engelli oldu ve 1992 yılında CochlearImplanttakıldı.
Bu tarihten itibaren işitme engelliler ve biyonik kulaklıların sorunları ile ilgilenen ve bunlara çözüm yolları arayan Mustafa Koyuncu, 2001 yılında Ankara daCochlearImplant(Biyonik Kulak) Derneği’ni kurdu. Başkanı oldu. Bu tarihten itibaren birçok ulusal ve uluslararası işitme engelliler ve biyonik kulak toplantısına katıldı. Avrupa Biyonik Kulak Kongresi’ni 2013’de İstanbul’da gerçekleştirdi.
Bugün binlerce biyonik kulak kullanıcısı ve işitme engelli ailelerine hizmet eden Biyonik Kulak Derneği Başkanlığına devam etmektedir.
*
OĞUZ ARSLAN
05.02.1977 tarihinde Tokat’ta doğan Oğuz Arslan, ilk, orta ve lise öğrenimini Tokat’ta tamamladı.
Üç yaşından bu yana işitme sorunu yaşamaktadır.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Entegre Yüksek Okulu Mimarlık Bölümü’nü kazanmış ve Eskişehir’de işitme engelliler ile kaynaşmıştır. Okulunu tamamlayamamıştır.
İşaret dili ile tanışarak, bu dili iyi öğrenmeye gayret etti.
İşitme engelliler dernek başkanlığı yaptı.
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne işaret dili tercümanı ve eğitmeni olarak atandı.Hâlen bu görevdedir.
İşitme Engelliler Federasyonu’nda görev aldı.
Şu an İşitme Engelliler İl Temsilciliği ve İşitme Engelliler Federasyonu Denetleme Kurulu üyeliği yapmaktadır.
*
YUNUS BAYRAKTAR
Bolu Gerede Kapaklı köyü, 1963 doğumludur.
1967 yılında ailesi ile Kocaeli’ye yerleşti.
İlk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamladı.
On dört yaşında menenjit hastalığı sonucu işitme gücünü kaybetti.
1981 yılından itibaren, yani on sekiz yaşından bu yana, işitme engelliler camiasına hizmet etmeye başladı.
1988-1992 Kocaeli Sessizler Derneği Başkanlığı,
1994 yılında Afyon İşitme Engelliler Derneği ve Spor Kulübü Başkanlığı,
2001-2004 yılları arasında İşitme Engelliler MillîFederasyonu Başkanlığı,
2002-2004 yılları arasında Sakatlar Konfederasyonu Başkan Vekilliği,
2003 Sağır Spor Kulüpleri Federasyon Başkan Vekilliği yaptı.
2004’te İstanbul’da Birinci İşitme Engelliler Konferansı’nı gerçekleştirdi.
İl il gezerek, işitme engellilerin sorunlarını dinledi.
2006 yılında işitme engelli yazar Turan Yalçın’ın, işitme engelliler ile yaptığı röportajlarının, Diyanet Vakfı tarafından kitap olması için çaba gösterdi ve Turan Yalçın da “Sessiz Dünya’dan Esintiler” adlı ilk kitabını yayımladı.
2006 yılında Anadolu Sağırlar Federasyonu’nu Elazığ’da kurarak, 2008’deki kongresinde Genel Başkan seçildi ve Federasyonu daha sonra Kocaeli’ye taşıdı.
İşitme engellilerin meslek sahibi olması için, İş-Kur ile kurslar düzenleyerek, işitme engellilerin sorunlarının çözümüne gayret göstermektedir.
*
YUNUS YILMAZ
1990 Ağrı Eleşkirt doğumlu olan şair Yunus Yılmaz, doğuştan irsî bir görme hastalığına yakalanır ve sonradan bu hastalık ilerler,%85 görme engelli olur.
Okul hayatı boyunca sıkıntılara katlanan ve çok okul değiştiren Yılmaz, bu konuda büyük çaba harcar ve Anadolu Lisesi’nde okurken, sözel bölüm açılması için mücadele eder.
Birçok okulda eğitim alan Yunus Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği okuyor. Tokat Tarım İl Müdürlüğü’nde de VHKİ olarak çalışıyor. Aynı zamanda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Öğrenci Temsilcisi’dir.
Şiir ve kompozisyon konusunda ilkokuldan bu yana elliye yakın ödül alan Yunus Yılmaz, şiirlerini internette, yerel gazetelerde ve şiir gecelerinde paylaşıyor.
“Cana Aşk Düştü” adlı şiir kitabı da bulunan Yılmaz,engelli hakları konusunda da sesini, röportajlar ve çeşitli yollar ile halka duyurma gayreti içinde.
Hayata her zaman olumlu bakan ve arkadaşları tarafından da sevilen Yunus Yılmaz, toplumun engellilere önyargılı bakış açısını her fırsatta eleştirerek, engellilere toplumun daha pozitif bakması gerektiğini savunuyor. Bunu da yerel gazetelere verdiği röportajlarda ve okuldaki törenlerde dile getiriyor.
*
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.