Çayla Simidin Ünsiyeti-2
Ankara’da, soğuk sayılabilecek serince bir ekim sabahı. Mutat olduğu üzere çaydanlık ocakta. Deruni âleminde neler kaynadığını Mevla bilir. Biz de zahiren çay demlemek üzere su kaynadığını düşünürüz. Birazdan sabahın tazeliğini buğu buğu süsleyecek *demlik güzelinin yolunu gözleriz. Çaydanlığın zikri tamama erdiğinde, rengini Leylanın saçlarından alan kara çay ile suyu demlikte buluşturma vakti gelmiştir artık.
Kara çayın tenine su değip vuslat vaki olunca, ince belli cerenlerle dudağın hem dem olması an meselesidir gayrı. Bu vuslattan suyun en güzel hâli sadır olduğunda, berraklığın manasını okur gözler. Bu durum yazısız ve sözsüz bir anlatımdır; hâl ehlinin anladığı bir anlatım şeklidir. Yani bu vaziyeti kâl ehli anlamaz. Bu yüzden çay mevzuu gündeme gelince Niyazi Mısrî,nin “Kâl ehlinin ahvalini terk eyle Niyazi./Şimden gerü hâl ehlinin ahvali göründü.” Beyti dilime takılı verir. Tabi benim bu düşüncem çaya kutsiyet izafe etmek gayesi taşımaz. Çayın da helal dairesindeki meşrubat-ı umumi taifesinden bir nimet olduğundan maada düşüncemiz yoktur.
Ancak çayın yanına en güzel ne yakışır derseniz, söyleyecek bir çift söz bulabiliriz. Şatafattan uzak mütevazı sabah kahvaltısı sofralarında, çayın yegane dostu simittir desem mübalağa etmiş sayılamam herhâlde. Çayla simidin ünsiyetine ortak olmak ucuz; ama paha biçilmez bir bahtiyarlıktır ki hiçten saadetler hanesine kaydedilebilir. Eskiden beri bu düşünceye sahiptim, Artun Ünsal’ın “Susamlı Halkanın Tılsımı” adlı kitabını okuyunca bu düşüncem daha da güçlendi. Tabi Artun Ünsal Hoca’nın bu vukuflu eserini okumadan da çayla simidin ünsiyetini keşfedebilir insan.
Yukarıda da ifade ettiğim gibi bu ünsiyete tanık olmak için lüks ve ihtişama gerek yok. Bir demlik bir çaydanlık bir ince belli bardak bir de Ankara simidi. Bu benim önerim. Siz imkanınız nispetinde simidi çeşitlendirebilirsiniz; ama bana sorarsanız kendinizi yormaya ve üzülmeye hacet yok. Ben, Ankara simidine ve çaya fit olurum. Başka şey aramam.
Gününüz hayırlı, çayınız berrak, simidiniz çıtır çıtır olsun. Günün tazeliğine çayınızın berraklığı ve simidinizin çıtır çıtır hâli eklensin. Simitten bir lokma, çaydan bir yudum alınca beni de hayırla yad edin yeter.
Ankara,20.10.2014 İ.K
*Çay