- 17437 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BİR ŞAİRİN POETİKASI (RÖPORTAJ)
Coğrafya öğretmenlerimizden Tarık Torun, eğitimci kimliğinin yanında şair yönüyle de herkesin beğenisini kazandı. Ard arda çıkardığı başarılı şiir kitapları ve etkileyici şiirleriyle de hepimizin gönlünü fethetti. Biz de sizleri Tarık Torun ile buluşturmaya ve merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulmaya çalıştık. Değerli öğretmenimiz Tarık Torun ile yaptığımız bu keyifli röportajı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
A–11/i:Hocam öncelikle bize kıymetli vaktinizi ayırıp röportaj yapma teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür
ederiz.
Tarık Torun: Ben teşekkür ederim.
A-11/İ: Şiire olan merakınız ne zaman başladı? İlk şiirinizi ne zaman yazdınız, hatırlıyor musunuz?
T.T: Çocukluğumdan beri vardı ama ilk şiirimi askerde yazdım. Önceleri kâğıda yazar atardım.
A-11/İ: Şiirlerinizde ele aldığınız konular nelerdir?
T.T:Her tür konu olur. Coğrafya, tarih, kültür, dil, din, aşk, insan ilişkileri, kaprisler genel konular işte. Tek boyut yok, sadece aşk ya da sadece Coğrafya değil. Ancak Coğrafya - insan ilişkisi ağırlıklıdır.
A-11/İ: Şiirlerinizi yazarken belli bir ortam seçer misiniz?
T.T.:Belirli bir ortam seçmem.Ama sakin bir ortam duyguları açığa çıkarır.Mesela "Selam Sana Ey Sultan" şiirini Konya’da yazdım.Sakin bir ortamdı.
A-11/İ: En sevdiğiniz şairler kimlerdir?
T.T:Türk edebiyatından; Fuzuli, Necip Fazıl, Mehmet Akif, Baki. Birde Orhan Veli Kanık. Tarzım olmasa da duyguyu iyi yansıttığını düşünüyorum. Dünya edebiyatından; Edgar Allan Poe, Şeyh Sadi Şirazi, Muhammed İkbal. (Bu kitapta ona yazılmış bir şiir mevcut.)
A-11/İ: Şiir yazmaya başladığınızda kendinize örnek aldığınız bir şair var mıydı?
T.T:Halk edebiyatında, Âşık edebiyatında( Reyhanî, Hicran, Murat Çobanoğlu), Bayburt çevresindeki özgün insanlar... Aslında tüm şairler benim için önemli. Hepsinin ayrı bir yeri var.
A-11/İ: Sizce günümüz gençliğinin şiire bakışı nasıldır?
T.T:Aslında şiire ilgileri var. Özellikle sanal âlemde herkes yazıyor. Yüz kırk bine yakın şair var. Herkes duygularını yazıyor, kaleme döküyor ancak düşünceleriyle birleştiremiyorlar. Kalıcı olmuyor. Yoksa herkes yazıyor. Bunalanlar içine kapanıyor. İsyan şiirleri yazıyor. Sıkıntıdan, bunalımdan şiire yöneliyorlar. Teknik manada kurallı şiirler çıkmıyor ortaya. Şiir mi düz yazı mı belli değil. Heves var ama ortaya çıkan ürün sağlıklı değil. İdealizmden yoksun eserler oluşup, ne yazık ki gelip geçici niteliğe haizler, kalıcı olmaktan uzaklar…
A-11/İ: Hocam sizinle tanışıp da yazmamak mümkün değil.Ben de ilk şiirimi sizi okuduktan sonra yazdım.
T.T:Sakın onları atma, sakla geliştir. Mesela ben artık, evde eşimle yazıyorum. Şiiri yavaşlattım ancak hala doygunluk noktasına ulaşamadım. Bu sevda bitmez...Ama son zamanlarda nesire(Hikaye)ağırlık veriyorum…
A-11/İ: Günümüzde şiire yeterince önem veriliyor mu? Önem verilmiyorsa sizce neden?
T.T:Önem veriliyor”muş" gibi gözüküyor. İlgi çok ancak eseri alan çok az. Var olan ürünler de kaliteli değil. Ağırlık sanal âlemde tabii. Aslında bir yönden de faydalı. Ben de İLESAM ,TEMA ve TYB’ ye (Türk Yazarlar Birliği) üyeyim bireysel olursanız kaybolursunuz. Çeşitli siteler ise sizi olgunlaştırır. Son kitabım sanal âlemde çok eleştirildi. Çok acımasız eleştiriler aldım. Şiirlerimin çoğu, ilk yazıldığı dönemde hak ettiği ilgiyi görmedi. Necip Fazıl’ın ilk dönem şiirlerinin okunmadığı gibi.
A-11/İ: Şiir yazmadaki amacınız nedir? Sanat için mi yoksa toplum için mi yazarsınız?
T.T:Ben Şuara Suresi’nin ayetleri (193–203) çerçevesinde; Allah’ın emir ve yasaklarıyla, yine Allah’ın yarattığı güzellikleri anlatmak amacıyla yazıyorum. Eleştirilerin de çoğu bu yönde:”Şiirlerinizde hep bir amaç var.” diyor eleştirmenler. Ben beşeri aşk ile ilahi aşkı birleştiriyor yeni ürünler sunuyorum. Vakit geçsin, yeşillik olsun diye yazmıyorum.
İnançlıyım, ana eksenim Şuara Suresi. Sanatlı yazıyorum ama toplum için yazıyorum.”Yeni bir ekol mü yaptınız?” diyorlar. Hayır. Ben Allah sevgisiyle şiir sanatını birleştirdim. Evet, bir amaç uğruna yazıyorum. Kübist ya da sembolist değilim. Hepsini yazarım. Nihai amacım ilahi güzellikleri belirtmek, Allah’ın lütfuna vakıf olmak. Bunun için de mutlaka coğrafyayı kullanırım. En çok da bu kitapta ulaştım amacıma. (Aşkın Coğrafyası Kitabı)
A-11/İ: Son yüzyıl şairlerinden en çok hangisini beğeniyorsunuz?
T.T:Muhammed İkbal. Kurallı yazar. Toplumun yaşadıklarını sanatına uygular. Felsefeci olduğu için düşünce boyutu geniştir. Günümüz şairlerindense Nurullah Genç. Özellikle de Yağmur şiiri. Birde Necip Fazıl tabii ki. Görüşlerine katılmasam da Nazım Hikmet. Hatta kitaplığımda Necip Fazıl ile Nazım Hikmet’in kitapları yan yanadır.
A-11/İ:”GÜLİSTAN’IN GÜLLERİ” adlı kitabınızda kızlarınıza yazdığınız şiirler var. Başka kimler adına şiir yazdınız?
T.T:Eşime, kızlarıma, yakın çevreme, öğrencilerime hatta diğer şairlere de yazdım. Nazireler, güzellemeler yaptığım da oldu.
A-11/İ: Sizce şair mi doğulur yoksa sonradan da şair olunabilir mi?
T.T:Yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan? Şair olunur da doğulur da...%50 DNA geri kalanı çevre. Şair doğulur diye gurur yapmak yanlış.”Rüyamda bade içtim.”diye geçinenler var. Yok, efendim; çalışarak da her şey olunur. Mesnevi okunmadan da kolay kolay şiir yazılamaz kanaatindeyim. Yetenek olmalı ama önemli olan onu geliştirmek.
A-11/İ:Dünyanın, kavramların ya da insanların artık size hiçbir şey ifade etmediği oldu mu? Verimli olamama kaygısına düşmüş müydünüz?
T.T:Allah korusun! Hüzün şiirleri yazdım. Ama ben inançlı biriyim, bende melankoli yok. Allah öyle yapmasın inşallah. Allah bir kapıyı kaparsa diğer kapıyı açar. Allah’ın iyilikleri varken neden kötü şeyleri yazayım. Tevfik Fikret’in çoğu şiirini severim. Ama "Sis" gibi şiir de olmaz. Bir dünya gerçeği ama isyanı bile güzel ifade etmek gerekir, tefekkür etmek gerekir.
A-11/İ: Hiç umduğunuzu bulamadığınız ve şiire veda ettiğiniz oldu mu?
T.T:Ooo… Çok önemli bir soru. (Orhan Veli’ye de aynı soruyu sormuşlar.) Çok eleştiriler aldım. Zaman zaman ara vermeyi düşündüm. Olumsuz eleştirilerden dolayı çok kırıldım ama yine de ara vermedim. Bardak misali dolsam bile yazmaya devam ettim. Kar yağıyor, güneş doğuyor, kışı yaşasak bile bahar geliyor. Bu da insana ilham veriyor.
A-11/İ: Şiirin şairin aynası olduğunu düşünüyor musunuz?
T.T:Doğrudur. Üsluptur, yansıtır. “Üslup-u beyan Ayniyle insan”...
A–11İ:Ooo… Bu sözün üzerine başka söze hacet yok.
A-11/İ: Kitabınızda bestelenmiş şiirleriniz de var. Biraz bundan bahseder misiniz?
T.T:”Özgürlük” adlı şiirimi Bilal Bilgin Özgürlük adlı kasete okudu. “Senin Gözlerin”i Hasan Özdemir.(Mahalli sanatçı) yorumladı. “Gönlüm Kaldı Bayburt’ta”nın üzerine şimdilerde çalışma yapılıyor.İnşallah Hemşehrim Orhan HAKALMAZ’a ulaşırımda bestelenir..
A–11 İ:Bizimle de tanıştırırsınız değil mi? Okula çağırmak gibi bir projeniz yok mu?
A-11/İ: İnşallah... Ama son sınıflar yüzünden etkinlik yapamıyorum. Hiç ilgili değiller...(Hocamızın yüzü asılır...)
A–11İ:Biz varız hocam merak etmeyin.(Gülüşmeler…)
A-11/İ: Şiir yazmak karşılaştığınız olayların sonucunda bunları kâğıda dökmek ihtiyacından mı doğdu yoksa ”Şu konuda da bir şiir yazılsa iyi olur” diye düşünerek mi yazıyorsunuz?
T.T: İkincisi ısmarlama olur, birincisi içten gelir. Birincisi kalıcı olur, ikincisi olmaz.
A-11/İ: Şiirlerinizi genelde hangi ölçü ile yazarsınız?
T.T:Tüm Edebiyat kalıp ve vezinlerini kullanırım.Türk Edebiyatı Fransız Edebiyatı,hepsi işte.Hece eksenli,kurallı.’’Ben kurallara uyarım!!!’’
A-11/İ: Kitaplarınıza ve şiirlerinize isim koyarken nelere dikkat edersiniz?
T.T:Şiirin temasına bakarım. Ona uygun olmalı. İlginç çarpıcı, olmalı. Mesela Süleyman Hoca son Kitabımı adına çok şaşırdı: Aşkın Coğrafyası... İlginç!
A-11/İ: En sevdiğiniz şiiriniz hangisidir?
T. T:Son kitaptan Aşkın Coğrafyası Dile Geldi,1.kitaptan Peygamber Efendimize Beyitler (27 beyit)… Hala içimde duygular uyandırıyor.
A-11/İ: Şiire dair birkaç söz söylemek isterseniz neler söylersiniz?
T.T:Şiir; duygu düşünce ve tefekkürlü anlatımın beyne nakşetmesi sonucunda kaleme dökülmesidir. Tefekkürlü olmayan şey şiir sayılmaz. Şiir insanın hayatının her döneminde vardır. Ninniler, sevda şiirleri, naatlar...
A-11/İ: Şiir okumayı seven ve şiir yazan gençlere neler tavsiye edersiniz?
T.T:Çok kitap okumalılar. Şiir tekniğini geliştirmeliler. Çok gezmeli çok araştırmalı iyi gözlem yapmalılar. Sürekli yazmalı yılmamalı üretebilmeli kaliteli olmalılar. Çok yönlü eleştiriye açık en önemlisi sabırlı olmalılar. Kısa hevesli maymun iştahlı şıp sevdi olmasınlar. Böyle yetenekli, kararlı gençlerin olması beni umutlandırıyor. Yerimizi sizler alacaksınız, sizlere inanıyor ve güveniyorum.
A-11/İ:Hocam geleceğe ait projeleriniz nelerdir?
T.T:Rabbim ömür verdiği sürece şiir eksenli(Amiral gemim) çeşitli kalıcı yazılar(Öykü, Deneme, Roman)yazmak. İnşallah yakında hikâye kitabımla bunun ilk nüvesini vereceğim. Kalıcı eserler oluşturmak.
A-11/ İ:Hocam tekrar teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz.
T.T:Ben teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
23.02.2008/ANKARA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.