- 735 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
O kadar çok konu var ki.... ( 2 ) Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
İnsan bazen karmaşık duygular içine girebiliyor.Bazen neden böyle oluyor dediğimiz zamanlarda olmuyor değil.Gerçekten eleştirmeye değer vermeli miyiz? Yoksa sistem böyle gelmiş böyle gitmeli mi? demeliyiz.
Geçenler de bir arkadaşımızın ninesi rahatsızlanır.Kendisi de sağlık personeli olduğu için; yarın gidelim demez.Ninesini de alır önce Devlet Hastanesine gider.Orada günlük sıra kotasının dolduğunu öğrenince; özel hastaneye gitmeye karar verir. Ninemizin sağlık güvencesi sadece yeşil kartdır. Hastane sekreteri yeşil kart ile ilgili bir anlaşmalarının olmadığı, muayenenin ücretli olacağını belirtmişler. İş dolayısıyla arkadaşımızın zamanıda yoktur. Mecburen kabul ederek 130 tl ücreti öder.Muayenede göz kontrolü yapılmış; Ninemize 3 farklı damla verilmiş.Buraya kadar her şey normal gözükmekte. İşi biten arkadaşımız reçetesi ile eczaneye gider.3 farklı ilacı alır. Yine yeşil kart ve 50 tl ücreti ödemek zorunda kalır.Muayene ve ilaç toplamı 180 lirayı bulmuşken ve daha orada harcadığı zaman,oraya gitmek için harcadığı yol parası buna dahil değildir.Benim dilimin kemiği yok.Diyeceksiniz ki; ne var bunda bizimkilerde de yok.Elbette yok fakat ben biraz acı konuşurum genellikle. Şimdi soruyorum sayın arkadaşlar size; bunun adalet neresinde var. Sağlıklı yaşamak her insanın hakkıdır. Sağlık kesinlikle ücretsiz olmalı. Devlet bu imkanı nasıl millet vekillerinin ömür boyu; harcamalarını ve bakım masraflarını karşılıyorsa, Vatandaşlarımızın da sağlık harcamalarını karşılamalıdır. Anayasa`nın 10. Maddesi neden uygulanmamaktadır :
Anayasa`nın 10. Maddesi
Kanun önünde Eşitlik
Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Fakat neden millet vekillerine ayrımcılık yapılıyor o halde? Sağlık harcamaları neden ücretli.
Vatandaş muayene olur; Muayene parası
Reçete yazılır; Kurum bu ilacı karşılamıyor, Ücretini alalım
Rapor parası; Yaz tahtaya al alabilirsen.Aldığında yüzde bilmem kaçı.
Adalet,Adalet,Adalet.................. Nerede..............................................
YORUMLAR
Bir konuyu anlayamadım.
Nine rahatsızlanmış ise,
acile götürülmesi gerekmez miydi?
Acilde de sıra flan yok benim bildiğim.
Ücret de tabi ki.
Sağlık hizmeti tabi ki ücretsiz olmalı.
Ancak,
biraz insaf diyorum.
Hem hastane, hem de ilaç kuyruklarında çektiğimiz çileleri çabuk unutuyoruz.
Üstelik de, uzun kuyruklar sonucunda, ilacımızı da alamıyorduk.
Ben SSK emeklisiyim.
Ben yurt dışındayım ama,
çoluk çocuğum benim sosyal güvencem kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanıyorlar.
Hiç de sizin anlattığınız gibi değil durum.
Telefonla randevu alıyorlar, o saatte de aksamadan muayene oluyorlar.
İlacı da, herhangi bir eczaneden alıyoruz, cüzi bir miktarını maaşımdan kesiyorlar.
Ben sıradan bir vatandaşım.
Size başka mı uygulanıyor bu sağlık hizmeti?
Anlayamadım doğrusu?
Bir tutam hayat tarafından 9/22/2014 11:46:19 AM zamanında düzenlenmiştir.
bilgipaylas
Bir tutam hayat
Devlette ödemezsiniz.
Göz sulanması acil olmadığına göre,
bir sonraki güne randevu alabilirsiniz.
Muayene katkı payı ise aşğıdaki gibidir.
MUAYENE KATILIM PAYI
Katılım payı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutar olarak tanımlanmaktadır.
Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı uygulamasına ilişkin usul ve esaslar SUT’un 3.2.1 numaralı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
Katılım payı uygulanacak sağlık hizmetleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,
b) Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,
c) Vücut dışı protez ve ortezler,
d) Yardımcı üreme yöntemi tedavileri
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentleri gereği genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde, 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca kendilerine geri ödenir.
Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı
Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır.
İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 (beş) TL öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.
Özel sağlık kurumlarında 12 (oniki) TL tutarlarında öngörülen katılım payı; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden, diğer kişiler için “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.
Sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonucunda oluşan ve eczanelerce kişilerden tahsil edileceği belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları kişilerin reçete ile ilk eczaneye müracaatında kişilerden tahsil edilir.
Birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvurularda bu maddede belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 (Beş) TL artırılarak tahsil edilir. Artırılan 5 TL’ lik tutar; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.
SUT’un 3.1.3.A (Yurtdışı sigortalı müracaatları ) belirtilen durumlarda muayene katılım payı tahsil edilmesi gerekenler için; resmi ve özel sağlık kurumlarındaki muayenelerine ilişkin katılım payı sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden tahsil edilir.