- 1043 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Temel psikoloji seminerimden (bölüm4)
STRES VE KAYGININ ZİHNİMİZDEKİ YERİ
Kişi stres ve kaygılı olduğunda otomatik olarak ilk etkilenen sistem ‘’bağışıklık sistemi’’dir.Bağışıklık sistemi vicudumuza gerekli olan enerjinin %50 inden fazlasını kullanan bir sistemdir.Yani günde 1000 Cl alıyorsak bunun 800 cl sini bağışıklık sistemi 200 cl ini vicudun diğer fonksiyonları için kullanılır.Bağışıklık sistemi büyük oranda enerji tüketmektedir.Stres ve sıkıntı içinde olduğunuz anda vicut savunmaya geçer Kollar ve bacaklar ekstra bir enerjiye ihtiyac duyar.Ve 800 calori olan bağışıklık sisteminin kullandığı caloriden kollar ve bacaklar gereksinim duydugu 300calorilik enerjiyi keser ve her stres kaygı aşamasında bunu tekrar eder.Onedenle stres ve kaygı ile iç içe yaşayan insanların bağışıklık sistemi çöker ve hastalıklara davetiye çıkarırken erken yaşlanmalara yıpranmalarada neden olur.
VÜCUDUMUZUN SALGILADIĞI HORMANLAR VE GÖREVLERİ
Beynimizde bir takım kimyasallar vardır ve bu kimyasal maddelerin tamamına ‘Nörotransmitter’ diyoruz.
Nörotransmitter 1. ACH Asetil Kolin : dikkat ,bellek ve aynı zamanda öğrenme yeteneği ile hafızanın kuvvetlenmesinde görev alır.
Nörotransmitter 2. Dopamin : Heyecan anımızda salgılanan kimyasal maddedir.Dopaminin fazla salgılanması şizofreni rahatsızlığına neden olurken,az salgılanma görüldüğünde ise,Parkinson rahatsızlığına sebeb olur.
Nörotransmitter 3. Seratonin : Mutlulu olduğumuz anlarda salgılanan bir hormondur.Seratonin hormonunun az salgılanması deprasyona yol acarken,fazla salgılanması ise,manik yani gereğinden fazla hareketli olmaya neden olur.Manidepresip denilen bu rahatsızlığın belirtisi,mevsimsel duygu bozukluğu,kışın depresif yazın neşeli olma hallerinin görülmesidir.
Nörotransmitter 4. Norepinefrin : öğrenme bellek üzerinde etkili olan bir hormonel maddedir.
Nörotransmitter 5. Endorfin : Ağrı ve acıyı kesen hissetmemize engel olan vicudun acı anında salgıladığı bir hormondur.Ve bilek burkulmalarında vücut erdorfin salgılayarak burkulmanın oanda anlaşılmasına engel olur.Endorfinin etkisi geçmesi ile burkulma ortaya çıkar.
Endorfin beynimize direk verilmiş olsaydı dışarıdan verilebilecek herhangi bir uyuşturucudan 120 kat daha etkili,damardan kana enjekte edilecek olsa herhangi bir uyuşturucudan 3 kat daha etkili ve hızlı gerçekleşebilecek kadar etkili olduğu görülürdü.
Edeb-i...Devam Edecek..