- 987 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Hayreddin Tokadi Hazretleri
Hayreddin Tokadi Hazretlerinin türbesine hiç gittiniz mi? Gitmediysen, görülecekler listesine mutlaka almalısınız.Öncelikle Hayreddin tokadi hazretlerinden bahsederek tanıyalım.
II. Bayezıt, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman devirlerini görmüş ve bu devirde vefat etmiştir. Rivayete göre Kanuni’nin Bolu’da şehzadeliği döneminde Tokadi Hz’lerinin Kanuni’ye hocalık yaptığı bildirilmiştir.
Şeyh Şabanı Velî (K.S.) Hazretlerinin menakıplarından anlaşıldığına göre, Hayreddin-i Tokadî hazretleri, Bolu’da irşad hizmetlerini uzun müddet devam ettirmiştir. Cehri zikir esasına dayanan halkalarına kalabalık mürîdan zümresi dahil olup, zikirlerin büyük bir coşkunlukla eda edildiği, halkada bulunan nice kimselerin vecde gelerek kendilerini kaybettiği, bu cezbelerle yüceliklere erdiği bahsi geçen menakıptan anlaşılmaktadır. Kendilerinden sonra bu îman coşkunluğunu daha da geniş sahalara yayarak devam ettiren Büyük Halifeleri Şeyh Şâban-ı Veli (K.S.) Hazretleri, tam 12 sene Bolu’daki dergahta Tokadi Hazretlerinin hizmetlerinde bulunmuş ve himmetlerini dilemiştir. Zaten ilk bu dergahı gördüğünde de Hayreddin Tokadi dergahı için “Bunlar bir zincirci taifedir, aralarına bir girdin miydi, daha ayrılamazsın” demişti.
Hayreddin-i Tokadı (K.S.) Hazretlerinin irşad hizmetinde bulunduğu devirler, tasavvufun Anadolu’da en çok yaygın olduğu devirlerdir. Bilhassa Halveti Tarikatı o devrin Osmanlı sarayının haremine kadar girmiş, birçok devlet ricali Muhammed Cemaleddin-i Halveti, Sümbül Sinan Efendi Hazretleri, Merkez Muslihiddin Efendi Hazretleri’ne intisap etmek şerefiyle şereflenmişlerdir.
Şeyh Hayreddin Tokadi Hz’i kendini gizlemiş, halktan uzak yaşamıştır. O’nun ne derece büyük bir makama ulaştığını Hz Pîr Şeyh Şabanı Veli Hazretlerini yetiştirmiş olmasından anlayabiliriz.
Mîladi 1535 (H.940) yılında Bolu’da vefat eden Şeyh Hayreddin Tokadî Hazretlerinin Türbesi Bolu’nun İstanbul girişinde bir tepenin üzerindedir. Bolu’nun 13km batısında Elmalık köyü sınırları içerisindedir.
Kaynak: Rahmi Serin, İslam Tasavvufunda Halvetilik ve Halvetiler, 1984 İstanbul, Sayfa: 110...116 Petek Yayınları
Hayreddin Tokadi Hazretlerinin türbesine sık sık ziyaret edenlerdenim.Oraya gitdiğim zaman ayrı bir huzur buluyorum.Ormanın içinde çam ağaçlarının içinde olmasıda ayrı bir güzellik katıyor türbeye. Arkadaş çevrem, akrabalarım geldiğinde mutlaka buraya gezdiririm. Bugün uzaktan bir arkadaşım gelmesiyle onuda oraya götürdüm.Allahın izniyle namazımızı kılıp çıktıktan sonra Dışarıda Hayreddin Tokadi türbesinde duamızı ettik. Sohbet ederken, burada camide kolay kolay göremeyeceğin ağaç var dedim. Ağaç derken Caminin içinde kesilmemiş Ağaç var dedim. Merak etti Mescite tekrar girdi. Tekrar hayran kaldı. Bir ağaç denilip kesilmemiş ne güzel demişti.
Ağaçların arasından yavaş yavaş rüzgarın güzel hışırtısını dinleye dinleye türbe etrafında olan gölete gittik. Vakit de hayli geç olmuştu. Karanlık iyice çökmüştü.Burada bize göre olması gereken ışıklandırma yoktu.Göle giden rampalarda yani merdivenlerde en azından merdiven kenarlarına led ışıklandırmalar yapılsa, Ramazan aylarında türbe baya kalabalık olmakta ,etrafında ormana ,göle doğru tepelerde çardaklar, oturaklar mevcut; Bunların sayısını artırarak ve ışıklandırmayı düzgün yaparsak daha çok iyi olacağı düşüncesindeyim. İl dışından ziyaretçi akınına uğrayan Hayreddin Tokadi hazretlerinin; ziyaretçi sayısının artıracağı kanısındayım.
Yine Çok güzel uygulamalardan biride Aş evi. İlimiz ve dışından gelenler ziyaretçilere 3 öğün ücretsiz yemek verilmektedir.İsteyen ziyaretçiler bağış da yapabilmektedir.
Yani kısacası boluya yolunuz düşerse ve yanından dahi geçseniz üşenmeyip buraya gelin. Pişman olmayıp tekrar tekrar gelmek isteyeceğiniz bir yer.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.