Ramazan ayı ile gelen güzellik;Mahyalar…
Camilerde kandiller sabaha kadar yanar.
Ramazan ayı ile güzellik çöker çevreye.
Her mahlukat Rabbimizi zikreder, anar.
Ramazan ayı ile güzellikler gelir her yere.
Baksana, iki minare arasındaki sözlere.
Bu sözleri okumak düşmez mi dillere?
Bu mahyalar güzellik katar minarelere.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Gündüzleri sessiz olsa da tüm sokaklar,
Yorgun insanları parklar camiler kucaklar.
Ramazan ayı günahı olanı temizler, aklar.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Güneş her gün bir iki dakika erken batar.
Mahyalar karanlık gecelere renk katar,
Kullar bu güzel sözleri düşünerek yatar.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Minare arasına bak;’’Oruç tut, sıhhat bul’’
Elbette sağlıklı olup, yaşamak ister her kul.
Yaşadığın Dünya imtihanı olan bir okul.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Şu camide;’’On bir ayın sultanı hoş geldin’’
Bizlere esenlik, bereket veren bir yeldin.
Günahların azalması için uzanan bir eldin.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Kazancımız helal, duamız makbul olsun.
Kullar diğer aylarda da bereket bulsun.
Yüce Yaratana nimetlerin şükrünü sun.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Ne olur yazılı olan mahyalardan ders al.
Bu güzel sözleri uygulayanlar yapar bal.
Abdest al, arı gibi çalış mis gibi koku sal.
Ramazan ayı ile güzellik çöker her yere.
Ramazan ayı bereket ve rahmet ayıdır.Ramazan ayı gelmeden önce evlerde tatlı bir telaş ve hazırlık başlar. Bu telaş ve sevinç sadece evlerde kalmaz tüm çevreye dolayısı ile hayata yansırdı.Çevrede ise Ramazan ayına yakışır bir güzellik çalışması yapılır.Gündüzün aydınlığına okunan kuranlar, yapılan sohbetler, camideki çocukların kuran kursları bir tatlılık ve renk katar.
Büyük-küçük, kadın-erkek, herkeste ramazan heyecanını görür, yaşarsınız.Karanlık gecelerimizi minarelerden sabaha kadar yanan kandiller, camilerde kılınan teravihler,okunan kuranlar, sahur ışıkları aydınlatır.Tüm mahlukat kendi has dili ile Yüce yaratanı zikreder.Ramazan ayı ile bir güzellik bereket çöker tüm çevreye.
Gündüzleri sokaklarda bir sessizlik olsa da evlerde ve camilerde okunan hatmi şerifler bu sessizliği bozar,çevreye de bir bereket çöker.Ramazan ayının yansımaları olur müminlerin bulunduğu her yerde;Sokakta,parkta,iş yerinde… Özellikle de camilerde.
Cami pencerelerinden bütün aleme nur huzmeleri yayılır.Akşam olunca camilerin dolduğunu minarelerin pırıl pırıl parladığını görürsünüz.Minareler adeta bir gelin gibi süslenir.Kandilleri sabaha kadar aleme ışık yayar.Bir de iki minare arasında ışıktan yansıyan güzel sözler varsa demeyin bu caminin keyfine, minarenin güzelliğine...
Evet Ramazan ayı deyince aklımıza;Oruç, iftar, sahur,İmsak,Kuran…Bir de camileri güzelleştiren minareleri ışıl ışıl parlatan mahyalar akla gelmeli.Ramazan olur da Mahya unutulur mu? Sözünü işitir gibiyim…Peki ne demektir mahya?
Ramazan aylarında camilerin minareleri arasına gerilen ışıklı yazı şeritlerine mahya, bu yazıları hazırlayan sanatçıya da mahyacı denir.Mahya Arapça bir kelimedir. Bu kelimenin Türkçe anlamı ise hayat ve canlılıktır.
Eskiden mahyacılık, büyük bir ustalık isteyen gerçek bir sanat dalıydı. Mahya kurmak için, caminin en az iki minareli olması gerekir. Eskiden böyle büyük camilerde, iki minare arasına ip veya teller gerilir, mahya ustası da, genellikle zeytinyağı doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dinî yazıyı yazar, hatta resimler yapardı. Bütün ramazan boyu bu kandiller, rüzgâra rağmen geceleri pırıl pırıl yanardı. Camilerin elektrikle aydınlatılmaya başlamasından sonra, mahyacılık kolaylaştı ve ayrı bir sanat olmaktan çıktı. Kandil yerine renkli elektrik ampulleriyle ve yeni yazıyla mahya kurma geleneği daha kolay bir şekilde devam etmektedir.
Bu geleneğin amacı, Allah’a şükür yanında, insanları iyiliğe yöneltmek, sevaplara teşvik etmek ve çocuklara ramazan ayını sevdirmektir.
Asırlardır yaşayan bir gelenek olan mahyalar, özellikle Osmanlı döneminde ramazan coşkusunun, rahmete şükrün bir ifadesi olarak çok önemsenirdi. Halk, mahya kandillerinin gökyüzünde ışıldamasını merakla beklerdi.
İletişim teknolojileri ne kadar ilerlemiş olsa da;Ramazan ayı ile ilgili bu güzel sözleri cep telefonlarında, billboardlarda, bilgisayarlarda…görsek de,Karanlığın çökmeye başladığı akşam vakitlerinde gözümüzü gönlümüzü okşayan mahyaların sıcaklığını bütün camilerde arıyoruz.
Ramazan ayı girerken;’’ Hoş geldin on bir ayın sultanı’’sözü Ramazanın güzelliğini ve hoş olarak geçirmemizi“Oruç tut, sıhhat bul.” sözü oruca teşviki, “Müminler kardeştir.” yazısı bizleri hoşgörüye, dayanışmaya imrendirmiyor mu?Bu yazılar bir çok camii de ışıklı olarak yansıtılsa ve bunu çocuklar,kadınlar,erkekler,tüm insanlar… görse okusa daha hoş olmaz mı?
Bizler de bu yazılı mahyalardan ders almalı, bu güzel sözleri hayatımıza uygulamalıyız.İnsanlar bu güzel sözleri hayatına uyguladığı zaman bu dünyada da, ahret aleminde de mutlu olur.Ne mutlu bu dünyada ve ahret aleminde bu güzel İslami sözleri hayatına uygulayarak yaşayanlara…
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.