- 663 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kpss köprüsü
KPSS Köprüsü
Sizin çocuklarınızın durumu nedir bilmiyorum ama bizim çocuklarımızın işe girmesi için KPSS na ihtiyaçları var.
Çünkü bizimkiler herhangi bir yere, kişiye, makama danışman yapılıp sonrasında bir kuruma sınavsız olarak memur atananlardan değiller.
Çünkü bizimkiler son 30 yılda yapıldığı öne sürülen Üniversite sınavına başkasının yerine sınava sokulan, sahte kimlik kullanan, parayla puanı yükseltilen, soru çalan, soru ve cevap anahtarı önceden verilen, özel eğitim kamplarında şifre dağıtılan ve şimdi bilinmeyen ancak ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek sahte yollarla başkalarının hakkını gasp eden çocuklardan olmadılar.
Çünkü bizimkiler gecesini gündüzüne katıp hem sınav stresi hem iş hem ekmek stresi hem aşağılık kompleksinden ve işsizlikten kurtulma mücadelesinde olan gençlerdir.
Kendilerine daha nazik ve anlayışlı davranılmasını bekliyorlar.
2014 Temmuz ayının 5 inde sabah seansında genel meslek gruplarının, öğleden sonraki seansında ise Öğretmen adaylarının KPSS sınavı vardı.
Ben de bu sınava öğrenci götüren ve aylardır evimde ne tür tereddütlerin, telaşın, heyecanın ve çatışmaların yaşandığının şahidi olan biriyim.
Dershane dışındaki zamanlarını evlerinde ders notlarının arasında geçirenlerin yaşadıklarını ancak görünce anlarsınız.
Devletin Üniversitelerini bitirmiş olan görüştüğüm ve sosyal medyada, forumlarda görüşlerini yazan adayların dediğine göre hangi amaçla hazırlandığı belli olmayan Genel kültür olarak değil ansiklopedik bilgileri barındıran uçuk, kaçık sınav sorularına muhatap olmanın yarattığı yıkımın nasıl olduğunu anlayamazsınız.
Sorulardan bazılarını aktarmaya çalışayım.
“Atlara bakan gayrimüslim görevliye verilen ad nedir?
Telefon kulübesinde göbek atan kişi ne anlatmak istiyor?
Kırım Hanlığının manifestosunu yazan kimdir?
Uygurlarda ay inancı hangi dine aittir?
Brest Litovsk antlaşması ile hangi cephe kapanmıştır?
Hangisi seyfiye sınıfından değildir?
Bu ve benzeri soruları bilecek olan kişi herhangi bir kurumda Genel Müdür, Daire Başkanı, Müsteşar vs gibi görevler almayacak aksine sıradan bir büro memuru, evrak memuru, teknik personel, idari birim görevlisi olarak göreve başlayacaktır.
Hepsinin ortak sorusu şöyledir.
“ Şu anda Devlette Siyasi veya İdari kadroların üst yönetimlerinde yer alanlar dâhil bütün yöneticileri bu sınava sokun, iyi not alsınlar, bizler diplomalarımızı yırtmaya hazırız. Aklınıza gelen herkes için geçerlidir bu düşüncemiz”
Çoğunlukla bu kadroların nasıl elde edildiğini bildiğinizden yana şüphemiz yok.
Bırakın Kültürlü ve bilgili olmayı Yolda yürümesini bile beceremeyecek kabiliyette olanları, iki kelimeyi bir araya getiremeyenleri, nezaket ve nezahet kurallarından bihaber olanları, insani ve ahlaki vasıfları hiçe sayanları gören ve bu sınavı yaşayan gençlerin üzüntüsünü izah etmek olası değil.
Bazı soruların okunması bile bir dakika zaman alan bu zorlu sınavda 120 soruya 120 dakika zaman verilmesi ayrı bir problem yaratmış. Soruyu cevaplayıp sonradan cevap kâğıdındaki ilgili hanenin yuvarlak kutucuğunu karalamak da o soruya ayrılan bir dakikanın içerisinde olması gereken işlem.
Sınav takvimini ve sorularını hazırlayan çok değerli Devlet, ilim ve bilim adamlarına çağrılarını şöyle dile getiriyorlar.
Sınav gününü tayin ederken Temmuz ayının en zorlu sıcaklarının yaşandığı günlerinin Ramazan orucuna denk geldiğini tahmin etmediler mi?
Bu sınava girecek olan gençlerin %98 inin Müslüman sayılan bir ülkenin insanları olduğu düşünülmedi mi?
Ayrıca ilköğretim okulları veya ortaokullardaki sınıf ve sıraların minikliği, 40 derecenin üstünde yaşanan sıcaklıkların ve güneşe karşı oturulan yerlerin rahatsız edici özelliği düşünülmez mi?
Milyonlarca genci ilgilendiren KPSS adı verilen sınavın takvimi herhangi bir partinin ve oluşumun kongresinden, genel kurulundan, genişletilmiş toplantılarından daha mı az önemlidir?
Geleceğin yöneticileri olacaklarını varsaydığımız kitlenin sınavını hazırlarken gününden, yerine zamanından, sorusuna daha hassas ve kırıcı olmadan yapılması gerekmez mi?
Kısaca, lisans eğitimlerinden sonra yüksek lisans, doktora benzeri üst eğitimleri almış olanlar dâhil bu sınava katılan herkesin asgari ölçülerdeki ortak düşüncelerinden bazılarını yazmaya çalıştım.
Ayrıca çok önemli bir başka sorun da şudur.
Eskiden sınavdan bir zaman sonra yayınlanan soru ve cevap anahtarları bir süredir yasaklanmıştır. Bunun ikna edici ve makul bir cevabı yoktur. Sınava giren insanlar hangi soruya ne cevap verdiğini irdeleyebilmeli ve doğru cevabın ne olduğunu bilme hakkına sahip olduğu kabul edilmelidir.
Yoksa sınavlarda çıkan ve yanlış olduğu tespit edilen soru ve cevap şıklarının gittikçe çoğalmasından mı çekiniliyor bilmiyorum.
Şeffaf olması gereken bir sisteme yakışmayan durumdur.
Bir hafta sonu böyle geçti, birçok gencin umutları kırıldı, kişilikleri zedelendi ve mevcut sisteme duydukları ilgi gittikçe azalıyor.
Eğer bu yazılanların önemi varsa ilgililerin okumasında yarar var, zira kâr da zarar da onların hanesine yazılıyor.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.