- 1076 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Eski ramazan sofraları
….Akşam olup’ da televizyondan haberleri dinlerken haber olarak verilen belediyelerin kurduğu ramazan sofraları beni,nedense hep çocukluk günlerime götürürdür.
…..Benim çocukluğumun olduğu yıllarda belediyelerin aş yeri diye bir yerleri yoktu.Fakirlere durumları iyi olan mahalle sakinleri bakardı.
….Hiç unutmam bizim mahallede iki komşumuz çok fakirdi birinin kocası yatalak olduğu için çalışamıyordu diğerinin de kimsesi yoktu.Bu iki fakir aile, genellikle mahalle halkının ve zenginlerin yardımı ile geçinirlerdi.
…..Ben küçüktüm o zaman her ramazan olduğunda,oruç bozmadan önce evde pişen yemeklerden ilk olarak onlara götürür verirdim.Onlar da bana beni sevindirmek için bazen kuru üzüm, kak (Kak meyve kurudur.)falan verirlerdi.
…..Halbuki kakın en güzelleri en iyileri, evimizde olurdu.Yine de onları kırmamak için alır verilenleri alır cebime koyardım.
…..Sonra ramazanın başlamasıyla beraber, hısım akrabalar arasında bir yarıştır başlar her hafta hatta her gün, bir evde toplanıp topluca Allah ne verdiyse onunla iftar açardık, ve iftardan sonra’ da teravi namazına giderdik.
…..Ramazan günlerimiz şenlik ve neşe içinde böyle devam ederdi.Ve yine şenlik ve neşe içinde topluca teravi namazlarına giderdik.Ne güzeldi o günler.
…..Şimdi görüyorum ki,bizim çocukluğumuzdaki yardımlaşmayı belediyeler ve aş evleri üstlenmiş de onlar yapıyorlar.
….Ne derece doğru tam bilemiyorum ama, belediyelerin organize ettiği şu iftar sofralarına şöyle bir bakıyorum’ da, orada fakir ve muhtaç olup oruç açıp yemek yiyenler de var, evinde yemek pişirecek hali vakti çok yerinde olup’ da yemeğini gelip belediyelerce kurulan bu iftar sofralarında yiyenler’ de var. Bana göre hâlbuki böyle sofralar, daha çok az ve orta gelirli ailelerin topluca iftar açtığı yerler olmalıdır.
….Neden mi diyorum insanlar akrabalar dostlar arasında birlik olup iftar yapmaktan uzaklaşıyorlar Bizim çocukluğumuzda olduğu gibi artık ramazan ayı içinde en az birkaç kez birlikte iftar yaparlarken bu alışkanlıktan, yavaş, yavaş uzaklaşıyorlar.
…..Ben gitmiyorum ama, gidenlerden duyuyorum.
…..Adeta aç insan kaynıyormuş iftar sofralarının başları. Hani derler ya bazen “Bedava mezar bulsa içine girecek” diye Bu durum da öyle bir şey değil mi?
…Nerede bizim çocukluğumuzdaki, dost akrabalar arasında birlik olup yenilen küslük dargınlık olmadan kurulan iftar sofraları ve topluca yenen yemekler.
…..Şimdilerde nedense bu durum yavaş, yavaş kaybolmakta her aile kendi içinde bir çekirdek aile oluşturmakta. Dost akraba birliği uygulanmaz olmuş bir kenara bırakılmaktadır.
…Ramazanınız mübarek olsun.
28 Haziran 2014-06-28
Ahmet Yüksel Şanlı er
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.