- 1331 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
BABA SÖZLERİ
Atasözlerini çok kullanırız. Aklıma düştü bizde çocuklarımızın atası değilmiyiz. Yazılarımdan cımbızladığım sözleri aldım. Ne yapalım biz şairlerin çocuklarına armağan edeceği mirasta ancak sözlerden olmalı diye düşündüm. Bence siz de denemelisiniz.
1. Baba olunca babanızı, anne olunca annenizi anlayacaksınız.
2. Babalık zor zanaat, annelikse sabır taşı.
3. Babaların içini kemiren şey kızlarının, ‘mutluyum’ demesiyle biter.
4. Hayat alışkanlıktır. Çocuklarınızı yasaklarla yetiştirirseniz o yasaklar birgün kırılır. Ama iyi alışkanlıkları davranışlarına yapıştırırsanız hayatı öyle gider.
5. Çocuklarınızın rol modeli anne babadır. Dizilerdeki karakterler rol çalıyorlar. Ve bunda da başarılı oluyorlar. Aman dikkat.
6. Sor kendine; seni sen olduğun için seven kaç kişin var
7. Sor kendine, onu o olduğu için sevdiğin kaç kişin var.
8. Bir şeyin aslı onun gerçekten aslı mıdır; yoksa kazandığı imajı mıdır? Biz aslına göre mi yaşarız imajlara göre mi?
9. ‘bişey olmaz ya’ bizim toplumumuzun en büyük tembellik bahanesidir. Ve ‘kaza’ ların gerçek failidir.
10. ‘herkes yapıyor’ sözü kendi yapmak istediğin şeyi başkasının sırtından onaylatma çabasıdır.
11. Büyük işler peşinde koşanlar küçük işleri başaramazlar. Küçük işler sanıldığı gibi ‘küçük’ değildir.
12. İnsanlığı kurtarma sevdasına düşenler kendilerini kurtaramadıkları gibi o hayali insanlığın gerçek bir parçası olan küçük çevrelerinde hiçte başarılı değiller. İnsanlarla yararlı bir sevgi içinde değiller. İnsanı sevemeyen birisi gerçekte insanlığı kurtarmak mı yoksa insanlığa dayatmak mı istiyor? Vuslat yollarının insanlar tarafından bu kadar karmaşık hale getirilmesi insanların kendilerine yaptığı en büyük zulümdür. .
13. Eşitliği imkânsız kılan, varlıkların özellikleridir.
14. Ay’ın ışığına bakıp hayran kalma, o baktığın baktığın değildir. Güneşe bakabiliyor musun?
15. Hayatının bazı devrelerinde önceki çevresine göre ‘üstün’ pozisyonlara gelen insanlar, yeni pozisyonun kendilerine verdikleri çevre, yetki ve parayı iyi hazmedemezlerse kendilerinde ‘güç’ vehmederler. Ve ‘şeytanın’ tuzağına düşerler.
Sadece, kişilikleriyle elde ettikleridir aslolan. ’Güç’ te kişiliğinden elde ettiği kadardır. Tuzağa düştükten sonra güçlerini çok büyük, eski çevrelerini de çok küçük görürler ve bu çevreye ihanet ederler. Ama pozisyonlarını kaybettikten sonra da yeni çevresi onları terk eder.
Tarihi olaylarda, hatta insan davranışlarında bile, görüntüye yansıyanlar, işin aslı değildir. Peki bu neden doğmaktadır. Bu görüntüye siyasetçilerin yöneticilerin kısaca ilgili kişilerin ihtiyacı var. O imaj, o görüntü, hem sığınma yeri, hem de güya meşruiyet alanı. Aslında oynanan bir oyundan başka bir şey değildir. Seyredenlerin işin farkında olması oynayanların yüzünü de kızartmaz, oyunda değişikliğe de yol açmaz. Çünkü her zaman ‘günah keçisi’ bulmak mümkündür.
16. Yapmamız gerekenleri erteleyince, hayatta bizi erteliyor.
17. Herkes terk edilecek, sadece zaman meselesi.
18. ’Olağanüstülük’ olmayan bir yerde ‘Tanrı’ aramıyorlar. İki kere yanılıyorlar: 1.Bir şeyin Allah’tan olması için mantıksızın başarılması. 2.’Olağan’ dediğimiz bulgularımızın aslında bize göre ‘olağanüstü’ olduğu gerçeğini idrak edememeleri.
19. Hayatın gerçeğine uyan İslam’a da uyar. İslam’a uyan da hayatın gerçeğine uyar.
20.Allah’ı bulmak isteyen önce kendisinden kurtulsun.
21.Hayat esmanın yansımasıdır.
22. Her şey bir başka şeyi örter. Kendi de bir başka şey tarafından örtülür. Maddenin yapısı da sosyal olaylar da böyledir. Her olay önceki olayın örtücüsü olduğu gibi sonrakinin de başlangıcıdır. Adetullah (bilim) zincirinin halkasıdır.
23.Hayat fark edebilmektir.
24. Sadece Allah’ın bildiği iyiliklerimizin yekûnu bizim benlik duygusuyla aramızdaki mesafeyi de belirlemiş oluyor.
25. Kanıksanmış yanlışların değiştirilmesi çok çok zordur.
26. Hayatı geç anlayanlar. Birçok şeye geç kalırlar. Geç kaldıklarını hüzünle farkettiklerinde yolların çoktan tükendiğini görürler. Hayatı geç anlamanın nedeni de ideallerle hayallerle, gerçeklerin örtüşmediğinin geç fark edilmesidir.
27.Çağdaş toplumların her biri tarihin bir yerlerinde mutlaka kendi benzerini bulur. Çağdaş insanların her biri de ’fert’ olarak tarihin bir yerlerinde mutlaka kendini bulur. Yani insan ve toplum davranışlarında değişen bir şey yok. Çünkü ruhsal referansları aynı. Bu açıdan insanın dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanması boş bir zan.
28. Hepimiz birer caniyiz. İnsanların, çocukların özelliklerine, yeteneklerine vurduğumuz darbelerle onları yavaş yavaş öldürüyoruz. ’O’ olma özelliğini kaybettiriyoruz.
29.En faydalı olan tecrübe sünnettir.
30. Dini kurtarmak isteyenler zeka özürlü, din onları kurtaracak.
31.Sevme görevini tamamlamamış kişinin buğzu problemlidir.
32.İnsan kaybettiğini arar. Ama önce kaybettiğinin farkına varması gerekir aramak için.
33.Okumuş önceliklerine ulaşırken ihtiraslarını kamufle etmesini bilir. Cahilse kabaca hoyratça ve kestirmeden elde etmek ister. Bizse okumuşu kutsarken cahili kınarız. Oysa ikisinin amacı aynı.
34. İnsanlar mantıklarıyla düşünürler ama duyguları ve alışkanlıklarıdır asıl hayatlarını kapsayan.