Satır Arası Okuması
Ne çok şey ifade edermiş satır arası denilen şey de anlamazmışız meğerse. Öyle kolay anlaşılır bir şey değilmiş. Düz mantıkla bir çıkarım yapılamazmış. Sığ bir anlayışla özüne inilemezmiş konunun..
Esas söylenmek istenen satır aralarında gizlenirmiş. Kendine özgü bir stille okunabilirmiş ancak. Öyle sıradan insanların anlayabileceği bir şey değilmiş. Bir hüner,marifet ve meziyet gerektirirmiş. Uzman olmak gerekirmiş bu konuda.
............................
İşte bu hususta yazılanlar,çizilenler anlatılanlar böyle. Sıkça rastlarız satır arası okuması yapabilen büyük ustalara,büyük üstadlara..
Önce bütününe ve geneline bakmak gerekir yazının diyorlar. Büyük resmi görmek gerekir diyorlar.. Öze inebilmek için satır arasını okumak gerekir diyorlar..
Dikkat kesildiğinde,bir süzgeçten geçirildiğinde ancak fark ediliyor diye anlatıyorlar.
Satır arasında anlatılmak istenen farklı bir şey,üstü örtülü bir şey,o örtüyü kaldırmak; şalı açmak ve konuyu anlamak gerekir diyorlar.
Doğru söze ne denir.
Ne bilelim biz, düz mantıkla bakıyoruz yazılanlara çizilenlere. Olduğu gibi anlıyoruz. Farklı bir şey yükleyemiyoruz satırlara. Aşikar olmayan, arada gizlenen şeyi nereden bilebiliriz hem. Aktarıldığı gibi anlıyor ve kavrıyoruz her şeyi.
Fark burada zaten..Satır arasını okuyabilmekte, ona farklı bir anlam yükleyebilmekte.
.........................
Bize dönüp soruyor uzman okuyucu, bir yazıya istinaden..
Hiç satır aralarına dikkat ettiniz mi,farklı bir gözle baktınız mı,bir anlam çıkarabildiniz mi okuduğunuzdan diye..
Açıklamaya ve yorumlamaya çalışıyor daha sonra kendi üslubunca..
Ustalık ve üstadlık burada zaten..
Başkalarının anlayamadığını anlamak,göremediğini görebilmekte..
Satır arasını akuyabilmekte..
Kemal GÜL
13.03.2014
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.