Kral olsun, köylü olsun, en mutlu insan, evinde huzur bulabilendir. -- goethe
Gurbuz
Gurbuz
@gurbuz

ŞİİR ÜZERİNE 1

19 Mayıs 2008 Pazartesi
Yorum

ŞİİR ÜZERİNE 1

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

609

Okunma

ŞİİR ÜZERİNE 1

Şiir üzerine yazı yazmak için hiç değilse insanın yaşam sürecinde birkaç şiir yazmış olması gerekmez mi? İşin tekniği bakımından bir zorunluluk olsa gerek ’’yaratıcı olmadan yaratma sürecini sorgulayamazsınız’’ Söz konusu olan şiirse ‘boş atıp dolu tutturamazsınız’… .Haddimi aşmak pahasına söylemeliyim ki tadılmamış bir lezzeti tatmış gibi betimlemek, doğuştan kör birinin renkleri anlatması kadar zor...
Ama öylemi? Hayır! Önüne gelen bu konuda ahkam kesiyor, şiirin ‘’ş’’sinden habersiz, iki sözcüğü bir araya getiremeyenler -hemen hepsi birbirinden alıntı basmakalıp sözlerdir- ’’günümüz şiiri şöyle olmalı, böyle olmalı’’gibisinden söylemlerle, mangalda kül bırakmıyor, esip gürlüyorlar… Gülüp geçiyorum…
Bana kalırsa, bu topraklarda çok sağlam şiir damarı var. Önünü kimse kapatmaya kalkmasın, o damarı kimse kurutmaya çabalamasın; şiiri entel bir uğraşı haline getirmekle herhangi bir yere varamayız. Dili kurutmak kimseye bir şey kazandırmayacaktır. Anadilimiz, yapısı gereği şiir yazmaya çok uygun; sözlerle bir çocuğun lego taşlarıyla oynadığı gibi oynayabilirsiniz. İş biraz ustalıkta galiba. Emek harcanırsa niçin üretim olmasın ki...
Aşık geleneğimiz var her şeyden önce-tükenmez bir kaynak- dile zenginlik katan yönüyle asırlara meydan okur; hiç eğitim almamış ozanlar,dilde çığır açacak sözler söylemişlerdir;bu basit bir tesadüf değildir,dilimizin işlevselliğiyle ilgili,üretkenliğiyle ilintilidir; bilen-bilir fazla söze gerek yok bu konuda... Üç isim veriyorum eğitimli-eğitimsiz’’Nazım Hikmet, Aşık Veysel, Ahmet Arif’’şiirlerinin tadı ayrı ayrı ama; aynı damardan besleniyorlar, yaşadıkları topluma tanıklıklarıyla halkın dili olmuş, bu toprağın sevdası ve ruhlarına kattığı derin duygulanım, estetik bir biçimde şiirlerine bunu yansıtmaları, kitleleri sanatın çekim alanına yöneltmiştir; dilimize kattıkları zenginlikler asla tartışılmaz!




Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Şiir üzerine 1 Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Şiir üzerine 1 yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞİİR ÜZERİNE 1 yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Mahzun Prenses...
Mahzun Prenses..., @mahzunprenses---
29.7.2008 00:22:10
Şiir üzerine tüm söylemlerinize yürekten katılıyorum hatta
benim de yazı sayfamda Yorumlar üzerine konuşalım başlıklı
bir de uyarıcı yazım var.Anlamıyorum biz hayatımızı verdik
kaleme hala iddia peşinde değiliz tek hedefimiz geçmişten
günümüze gelenleri/geleceğe taşımak.Kaleminize sağlık üstad
aynur soysal kumcu
aynur soysal kumcu, @aynursoysalkumcu
20.5.2008 07:48:37
tebrıkler yazınız guzeldi.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.