- 1259 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SİGARA YASAĞI BAŞLADI
Sigara yasağı nihayet başladı.Bu hafta başı,yani 19 mayıs 2008 tarihinden itibaren artık ülkemizde de sigara ile ciddi bir şekilde mücadele başlatıldı.
Yasak;yasalarla da desteklendi.Geçmişte olduğu gibi cezalar da artık göstermelik yada uygulanamaz değil.Tiryakiler dikkat !
Aslına bakarsanız bu yasağın benzerleri, gelişmiş batılı ülkelerde,bizden çok önce başlatıldı.
Sigaraya bağlı hastalıklar ve ölümler sebebiyle mağdur olan insanlar ve onların yakınları,sigara şirketleri hakkında yüzlerce dava açtılar.Bu davalar neticesinde sigara üreten şirketler,milyarlarca dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler,zarara uğradılar.
Bunun üzerine adamlar gözlerini geri kalmış ülkelere,üçüncü dünya ülkelerine çevirdi.Onları açık pazar haline getirdiler.Dikkat ederseniz bizde de yabancı sigara satışları ondan sonra patlama yaptı.
Çocukluğumuzda etrafımızdaki insanların içtikleri sigara isimlerini hatırlıyorum. Bafra,yenice,yeni harman,bitlis vs idi.Birçokları da sarma sigara içerdi.Tütün tabakaları ve kağıtlar ceplerinde gezerdi tiryakilerin.Sonradan yasaklar kalktı.Gümrükler açıldı.Ülkemizi yabancı sigara devleri istila etti.Artık her yerde,köyde ,kentte,yolda, pazarda,bakkalda,markette en namlı amerikan,Japon ve batılı sigara şirketlerinin zehirleri açık açık satılır oldu.
Üstelik bu yabancı sigaraları kullanan tiryakiler,nedense bir daha başka marka sigarada kullanamıyorlar.Adeta onların müptelası oluyorlar.Belki de bu sigaralar,içlerinde bağımlılık yapan maddeler de içeriyorlar.Kimbilir?Öyle olmasa,insanlar göz göre göre sağlıklarını tehlikeye atıp bunca masrafa girerler miydi?Yabancı firmalara bunca parayı akıtırlar mıydı?Belli ki bağımlılık başladıktan sonrada bu illetten kurtulmak gerçekten zor.
O nedenle zaten yasa hazırlayıcıları ve devlet kurumları ,kamu adına bu işide kendileri yapmak ve sigaraya karşı önlem almak zorunda kaldılar.
Ülkemizde trafik kazalarından yılda ortalama 7 bin,terörden 3 bin,sigara ve sigaraya bağlı erken ölümlerden 100 bin kişi ölüyor.Ama onlar görünmüyorlar.İçenlerin yanında içmeyenler daha çok etkileniyor.
Sigara içenlerin ,işyerlerinde günde ortalama 10 adet sigara tükettiğini kabul edersek,her sigara başına 5 dakikasını ayırsa ,günde 50 dakikalık iş kaybı.Yıllık olarakta 21 işgünü yapar. Bunun ekonomiye maliyeti 1500 avro cıvarındadır.Üstelik önceki yasada resmi kurumlarda sigara içenler için özel bölümler yapılması zorunlu tutuluyordu,bu da ayrı bir külfetti.Yeni yasayla bu yükte kaldırıldı sırtımızdan.Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyeleriyle.Artık resmi kurumlarda ve kapalı alanlarda hiçbir şekilde içilemeyecek
Kahvehane,lokanta ve bar gibi umuma açık yerlerde18 ay gibi bir geçiş dönemi koyuldu.
Artık öğretmen okulda,doktor hastanede,avukat adliyede sigara içemeyecek !
Şehir içinde,belediye ve valilik;dışında ise jandarma ,genel yasalar çerçevesinde uygulama yapacak.
Amirler;kamu kurumlarında ,personellerinden sorumlu olacak.
Ülkemizde yılda 20 milyar dolar sigaraya harcanıyor.Soluduğumuz havayı kirletmeye ayrılan bu para,ne yazıkki;sağlık harcamalarımıza ayrılamıyor.
Yeni yasayla ceza kesmede kolaylaşıyor artık.Kapalı alanlarda sigara içmenin cezası 62.-ytl.Ayrıca kesilen cezalarda belediyelere gelir olarak bırakılıyor.Sigara cezaları belediye bütcelerine katkı olacak bundan sonra.
Sağlık Bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumlarıda ilaç tedavisi dahil,bu yasaya destek verecekler.Tedavi giderlerini karşılayacaklar.Sivil toplum kuruluşları ve hastanelerde bu konuda sigara tiryakilerine yardımcı olacaklar.
Çocuklara tek bir sigara satan bakkala bile 250 ytl ceza var.Ayrıca 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası da verilebilecek.Anne ve babaların da bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.
.Anne ve babaların da bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.
Yasa çıktığından bu yana 4 ay geçti. Kapalı alanlar ve resmi kurumlar için 4 aylık bir geçiş süresi konulmuştu.Bu süre 19 mayıs 2008 de doldu.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre,kriz dönemlerinde sigara tüketimi belirgin şekilde artıyor.2007 yılında sigaraya bağlı olarak 8,3 milyon kişi öldü.2015 yılında sigaraya bağlı ölümlerin sayısıAİDS nedeniyle ölenlerin sayısından % 50 daha fazla olacak.
Batılılar aldıkları önlemlerle,sigara tüketiminiazalttılar.İngilterede yasak sonrası% 16,Almanyada %10,İrlanda da %16 sigara içimi azaldı.Türkiye de de %5 azalma bekleniyor ilk aşamada. Bakalım sonuç ne olacak ? Bekleyip göreceğiz.
Dilerim batılı ülkeler gibi,bizde bu konuda olumlu adımlar atar ve bu illetten milletce kurtuluruz.Sigara içenler ve içmeyenler olarak biraz daha empati yapar,karşılıklı saygı ve dayanışma içinde,bu gizli düşmandan kendimizi koruruz.Biraz daha gayret ve empati lütfen !
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.