- 2371 Okunma
- 6 Yorum
- 3 Beğeni
ŞU ERMENİ MESELESİNE BİR DE BİZ DOKUNALIM BAKALIM -4-
Yavaş yavaş zurnanın zort dediği yere gelelim.
’Bu topraklarda herhangi bir dönemde herhangi bir Ermeni katliamı yaşanmış mıdır ?’ sorusuna yani.
Yukarıdaki resimde iki silahlı kadın görmektesiniz. Bunlar Sivas Ermenileridir ve 1890 lı yıllarda böyle silahlanmışlardır. Sağdakinin adı da Yisabet Sultanyandır.
Peki bu kadınlar niçin böyle silahlanmışlardır?
Şimdi belki de bekliyorsunuz ki ’ Türklere karşı isyan etmek ve Türkleri öldürmek için’ Diyeyim ama değil. Bu kadınlar canlarını, mallarını ve namuslarını korumak için böyle silahlanmışlardır.
Tabii ki burada akla iki soru geliyor: 1- Bu kadınlar kimlere karşı böyle bir nefsi müdafaa durumuna gelmişlerdir? 2- İyi de bunlara bu silahları kim vermiştir ? ( Dikkat edilecek olursa o yıllara göre silahlar oldukça modern)
1. Sorunun cevabından başlayalım: Bu kadınlar ve bunun gibi daha binlercesi Hamidiye Alaylarına karşı böyle silahlanmışlardır.
Şimdi yeni bir sorun çıktı karşımıza değil mi? Hamidiye Alayları... Demek ki onu da anlatmamız lazım. Anlatacağız elbette
2. Soru: ’Bu kadınlar bu silahları nereden buldular’ dı değil mi? Tabii ki söylemeye bile gerek yok. Başta Rusya olmak üzere aşağı yukarı bütün Avrupa devletlerinden... Özellikle Rusya’nın parolası ’ Her eve bir silah’ idi zaten.
Evet...Bu topraklarda maalesef bir Ermeni katliamı yaşandı. Bu katliam da Hamidiye alayları tarafından yapıldı.
Peki Hamidiye Alayları neyin nesi neyin fesiydi ve niçin 1890 lı yıllara kadar ’ Millet-i Sadıka ’ Olan sadık Osmanlı tebaası Ermenileri katletmeye başlamıştı? Neden İstanbulda, İzmirde yani burunlarının dibinde daha çok Ermeni varken, hem de bu Ermeniler bolluk ve rafah içinde yüzerken Doğunun yoksul Ermenileri üzerine çullanmışlardı? Bu nasıl bir Ermeni katliamıydı ki elinin altındakini değil de kendisinden yüzlerce kilometre uzakta olan Ermenileri hedef almıştı?
Her şeyden önce Hamidiye Alayları özel olarak Ermenileri yok etmek amacıyla kurulmuş ve oluşturulmuş bir teşkilat mıydı? Bütün bunları irdelemeden Ermeni meselesini sadece 1915 de yaşanmış bir tehcir olayından ibaret sanmak son derece yanlıştır.
Görüleceği üzere olaylarda adeta bir zincirleme reaksiyon var.Hamidiye Alaylarını anlayabilmek ve anlatabilmek için tekrar biraz daha gerilere dönmek gerekiyor.
Fransız İhtilalinin yaydığı milliyetçilik akımı özellikle çok uluslu ülkeleri telaşa düşürmüş, Avrupanın kralları ve Rusya’nın Çarları bu ihtilalin kendi ülkelerine sıçramaması için ellerinden gelen gayreti göstermiş, bu arada ihtilalin çıktığı Fransa Avrupa’da artık diğer devletlerin kapılarını kapattıkları ve dostluk ilişkilerini kestikleri bir devlet olmuştu. İhtilalin çıktığı yıllarda Osmanlı Sultanı III. Selim ise gayet rahattı. Bir gün bu belanın kendi ülkesine sıçrayabileceği konusunda hiç bir endişesi yoktu o sebepledir ki Tüm Avrupa Fransa’ya kapılarını kapatırken III. Selim Fransa ile dostluk anlaşmaları yapıyordu.
Osmanlı Devletinin Fransa ile yakınlaşması tabii ki Rusya’nın büyük ideallerine tersti. Bu durumda yapılması gereken tek şey kalıyordu Rusya için : Çar Petro’nun vasiyetini gerçekleştirmek için daha canla başla gayret göstermek.
Rusya önce batıda kolları sıvadı. 1804 Yılında ilk kez Sırpları İsyan ettirdi. Osmanlı Devletine karşı. Ardından Yunan isyanı başladı. Osmanlı Devleti bu isyanları bastırmak için her müdahale ettiğinde de savaş açtı Osmanlı Devletine... 1806 da başlayan savaşlar 1812 de sona erdi ve Bükreş, Antlaşması ile Sırbistan lehine bir takım imtiyazlar elde edildi.
1827 de bu sefer de Yunan İsyanı dolayısıyla başlan Osmanlı - Rus savaşı sonucunda 1829 da imzalanan Edirne Antlaşması ile Yunanistan bağımsız devlet olurken Sırbistan’a da özerklik verildi.
1853 yılında Rusya yine ortoksların hakları bahanesiyle ve Kutsal yerler sorunu denilen bir sorun icad ederek Osmanlı Devletine savaş açtı lakin Rusyanın emelleri artık İngiltere ve Fransayı da harekete geçirdi ve Osmanlı Devleti üzerindeki Rus Emellerinin önüne geçmek için Osmanlı Devleti’ne yardım ederek Kırım Savaşı adı verilen bu savaşta Rusya’nın yenilmesini sağladılar. Kırım Savaşından sonra yapılan Paris Antlaşması ile (1856 ) ’Osmanlı Devleti bir Avrupa Devleti’dir ve toprak bütünlüğü Avrupalı Devletlerin Garantisi altındadır’ dendi. Bu maddenin gerçek anlamı ’ Bundan böyle Osmanlı Devleti’nin iç işlerine burnunu sokma hakkı başta İngiltere olmak üzere Avrupalı devletlere aittir ’ İdi. [ Trajikomik değil mi..Şimdi girmek için kendiğimizi yırttığımız Avrupa Birliğine taa 1856 da girmişiz ))))))))]
Rusya bu antlaşmadan fena halde rahatsızdı tabii ki. Osmanlı devleti ise Antlaşmanın yapıldığı gün Islahat Fermanını yürürlüğe sokarak Osmanlı topraklarında yaşayan tüm tebanın yani halkın hak ve ödevler açısından eşit olduğunu resmen ilan etti. Böylece yabancı devletlerin - azılıkların hakları - bahanesiyle iç işlerimize burunlarını sokamayacaklarını umuyordu.
1870 yılında Avrupa’da yeni bir güç ortaya Çıktı: Almanya...O güne kadar Ruslardan, Fransızlardan ve İngilizlerden hep kazık yemiş olan Osmanlı Devleti bu yeni dosta(!) kollarını açmaya başladı.
Rusya 1877 de Osmanlı Devletine yeni bir savaş açtığında İngiltere artık Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü korumayı değil Osmanlı devleti üzerinde devamlı kendisine muhtaç küçük devletlerin olmasını çıkarlarına daha uygun görmeye başladı çünkü Türk- Alman yakınlaşmasından o da huylanmaya başlamıştı. Başlarda Rusyaya ses çıkarmadı ayrıca kendi sorunları vardı.
1877-1878 Osmanlı Rus savaşı ( Doksanüç Harbi ) dediğimiz ve batıda Gazi Osman Paşa’nın Plevne müdafaası, doğuda Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Nene Hatun’un Erzurum müdafaalarıyla hatırladığımız bu savaşın sonunda önce Ayestefanos Antlaşması imzalandı.
Efendim Ayestafanos dediğimiz zaman şu andaki Türkiye topraklarının çok dışında bir yer aklımıza gelmesin. Bildiğiniz bizim Atatürk ( Eski adıyla Yeşilköy ) Havaalanımızın bulunduğu Yeşilköy..Rus orduları oraya kadar ilerlemişler aşağı yukarı ve antlaşma da Yeşilköy de imzalanmıştır.
Daha önce de belirtmiştim: 1823te Başlayan Rus İran savaşında 1827’de General Paskeviç komutasında Rus ordusu Kafkaslarda ilerlemeye başlayınca Eçmiyadzin Katolikosu Nerses Asdarekes, Ermenilere, Ruslarla birlikte savaşmalarını emretmişti. Hatta kendisi de her taraftan kuvvet toplayarak on bin ya da kırk bin kişilik bir gönüllü ordusuyla Rusların bu savaşı kazanmasını sağlamıştı. 1878 de Rus Ordularının Yeşilköy’e kadar gelmesi yani Osmanlıların müthiş bir bozguna uğraması 1827 deki bu yardımın karşılığının alınması için en güzel fırsattı.
Ocak 1878’de kılıç artığı onbinlerce Rumeli Türk göçmeni , kar, buz, balçık, çamur içinde bata çıka Rus kuvvetleri önünde Trakya’da yol almaya, canlarını İstanbul’a Anadolu’ya atmaya çalışıyorlardı.Bozguna uğramış olan Rumeli boşalıyor, perişan Türk kitleleri Avrupa’dan Ön Asya’ya , Anadolu’ya dönüyorlardı. İşte Müslüman Türkler için böyle acıların yaşandığı o günlerde Ermeni Patriği Nerses Efendi, Rus Başkomutan Vekili Grandük Nikola’nın huzuruna çıktı.Ermeni cemaatinin Rus Çarı’na bağlılığını arzetti.
Patrik Narses Efendi, Grandük tarafından kabul edilir. Genel teamüllerin ( eğilimlerin ) tamamen aksine olarak Patrik , Grandük’ün elini “Türkiye’deki Ermeni vatandaşları adına” öper ve der ki;
“Size bir harita ve talep listesi sunuyorum.Türkiye’de Ermeniler’in çoğunlukta olmalarına rağmen, devlet kuramadıkları, kendi vatanlarının sınırlarını belirleyen bu haritayı inceleyiniz.Hakkımızı veriniz.Burada derhal bir Ermeni Devleti kurunuz. Size İsa ve Ermeni halkı adına teminat veriyorum ki, bu devlet Rusya’nın sadık bir parçası ve kölesi olacaktır.” [ İlhan Bardakı- İmparatorluğa Veda ]
Tabii ki kendilerine köle bir Ermeni toplumun varlığı Rusya’nın işine geliyordu ama henüz o günler için bağımsız bir Ermenistan düşüncesi yoktu Rusya’nın kafasında. O yüzden de Narses Efendinin bağımsızlık, hiç olmazsa özerklik istekleri değil de bir başka şekilde yer aldı istekleri Ayestefanos Antlaşmasında:
Ayestefanos Antlaşmasının 16. Maddesi: Ermenistan’da (Doğu Anadolu’da) Rus işgalinde bulunan ve Türkiye’ye geri verilecek olan toprakların Rus askerince boşaltılması, oralarda , iki devletin (Türkiye ve Rusya’nın) iyi ilişkilerine zararlı karışıklıklara yol açabileceğinden, Bab-ı Ali (Osmanlı Hükümeti), Ermeniler’in yaşadığı vilayetlerde yerel durumun gerektirdiği iyileştirmeleri ve reformları zaman yitirmeden gerçekleştirmeyi ve Kürtler ile Çerkesler’e karşı Ermeniler’in güvenliğini sağlamayı üzerine alır.”
Kürtler ile Çerkeslere karşı Ermenilerin güvenliğinin sağlanması? Altını çizelim. İleride yine ele alacağız.
Ayestefanos Antlaşması İngilterenin çıkarlarına tamamen aykırı olduğu için derhal harekete geçti ve baskıları sonucu bu antlaşmanın pek çok maddesi Berlin Antlaşması olarak değişti ama Ayestefanos Antlaşmasının 16. Maddesinde pek bir değişiklik yapılmadı.
Berlin Antlaşmasının 61. Maddesi : Bab-ı Ali (Osmanlı Devleti) Ermeniler’in yaşadığı eyaletlerde yerel ihtiyaçların gerektirdiği reformları geciktirmeden yapmayı ve Çerkes ve Kürtlere karşı Ermeniler’in huzur ve güvenliğini sağlamayı taahhüt eder.Bu hususta alınacak önlemleri büyük devletlere bildirecektir ve devletler de alınan önlemlerin uygulamasını gözetleyeceklerdir” [ Ayestafons Antlaşmasında Osmanlıların yapacağı iyileştirmelerinin takibi Rusya tarafından yapılacakken Berlin Antlaşmasında Ermenileri koruma sorumluluğu sadece Osmanlı Devleti’ne bırakılıyor, bunun takibi ise Avrupalı devletlerce yapılacaktır deniliyordu ]
Bir kez daha ’Çerkes ve Kürtlere karşı Ermeniler’in huzur ve güvenliğini sağlamayı’... ifadesine dikkat çekmek isterim.Bilmem bir takım çağrışımlar yapıyor mu?
Bu antlaşma hem Sırbistan’a hem de Romanya’ya bağımsız bir devlet olma hakkı kazandırmış dolayısıyla da Ermenileri oldukça umutlandırmıştı ama Patrik Narses Efendi umduğunu bulamadı. Bu durumda yapılacak tek şey kalmıştı: Madem ki Yunanlılar, Sırplar, Romanyalılar yaptıkları silahlı mücadeleler ve isyanlar sonucu bağımsız bir devlet olmuşlardı o halde Ermeniler de isyan ederek, direnerek, savaşarak, kan dökerek, kanları dökülmek suretiyle bağımsız bir devlet kuracaklardı.
DEVAM EDECEK.
Not 1- Gelecek bölümde etkiye tepki: Taşnaksütyun ve Hınçak Komitalarına Karşı Hamidiye Alayları...Türk Katliamları ve Ermeni Katliamları...Yani kızılca kıyamet kopacak artık.
Not 2- İngiltere, Ayastefanos Antlaşması’nı değiştirmek için hemen harekete geçti. 4 Haziran 1878 günü İngiltere ile Osmanlı hükümeti arasında ikili bir antlaşma imzalandı.”Kıbrıs Antlaşması” olarak ta bilenen bu antlaşmaya göre ,eğer Rusya , ilerde Osmanlı Devleti’nin Asya topraklarından bir bölümünü ele geçirmeye kalkarsa , İngiltere Osmanlı Devleti’nin yardımına koşacaktı.Bu olası yardıma karşılık Osmanlı Devleti Kıbrıs adasının yönetimini İngiltere’ye bırakıyordu. ( Kıbrıs’ın elimizden çıkma süreci böylece başlamıştır )
Berlin Antlaşması da 18 Temmuz 1878de imzalanmıştır.
YORUMLAR
Asil ingilizler yardım elini uzatmışlar yine doğru zamanda doğru yerde hala da çekemediler o ellerini üzerimizden çekecek gibi de değiller.İngiliz çayını severdim ama ingilizlere inat içmiyorum uzun zamandır.Ülkemizin tarihi önemi ve coğrafi konumuna bakarsak yine iyi ayakta kalmış bir ülkeyiz vesselam.Tabiri caizse tüm komşularımız ellerine geçen her fırsatta türlü kılıklarda yerine göre yardım yerine göre köstek olmaya ama esasında tek dertleri ne tırtıklarız bu değerli ülkeden nasıl engelleriz güçlü ülke olmasını olmuş.Hep temkinli bir güvenle ve şüpheyle yaklaşmak zorunda kalmışız komşu bildiklerimize ve kardeşçe yaşadığımız düşündüğümüz diğer vatandaşlarımıza(kürtler, ermeniler kendini ayrıştırmak zorunda hisseden diğer etnik kökenli vatandaşlarımız) okumaya devam hocam....
sami biberoğulları
Onlar dışarıdan, biz içeriden bir türlü yıkamadık şu devleti..
Selam ve sevgilerimle.
Sami Bey okuyoruz merak etme :))))))))))))
üstelik merakla ve keyifle
selam ve sevgiler
sami biberoğulları
Selam ve sevgilerimle
hocam ilgiyle takipteyim bilinçlenme adına çok çok güzel detaylı bir tarih yazısı herkesin bilmesi gereken bir yazı dizisi saygılarımla
sami biberoğulları
Çok çok sağ olasın var olasın.
Selam ve sevgilerimle.
Oynanan oyunlar şimdi alet olanlar yarın çok pişman olsalar da geri gelmez o giden canlar .Tebrik ederim hocam saygılarımla.
sami biberoğulları
Bu topraklar üzerinde keşke böyle acılar hiç yaşanmamış olsaydı. Seninle Uşak Evlerini gezerken bana göstermiştin ya hani '' İşte bu evler Ermeni evleriymiş '' Diye...Keşke o evlerde yine Ermeniler, Türk komşularıyla huzur ve güven içinde yaşasalardı.
Bazı şeyler maalesef olmayınca olmuyor. Araya fitne ve nifak tohumları ekenlere lanet olsun.
Selam ve sevgilerimle.
arşivlik oldu
hepsinin çıktısını aldım dosyaladım, bilen biliyor da bilmeyene hakikaten şok oluyor :-)
çerkezlerin pek adı geçmez de kürt ve ermenilerin bugün canciğer kuzu sarması halleri pek manidar!
bu konuda bir arkadaşımla konuşurken artık nasıl daraldırysam "birde burdan bak aslında onların evraklarında kürtlerin türklerden çok adı geçer katliam mevzuunda" dediğimde bana o resmi tarih (ki bana göre resmi tarih ibaresini kullanan hiçbirşey bilmiyordur kulaktan dolma hariç) diye itiraz edince , "yok bu ingiliz belgeleri onlar da mı yalancı resmi tarihci" demiştim.
eveilgiyle ve doğru bildiklerimi onaylayan va bilgilerimi çoğaltarak takip ediyorum yazınızı
emeğinize sağlık hocam, harika bir yazı dizisi tebrik ve saygılarımla
Filiz Şahin. tarafından 5/3/2014 2:10:06 PM zamanında düzenlenmiştir.
sami biberoğulları
Her şey ''Resmi Tarih '' Diye inkar edilebilir ama ne Ayestafanos Antlaşmasının 16. Maddesini ne de Berlin Antlaşmasının 61. Maddesini inkar etmek mümkün değildir. Bu maddelerdeki Kürt ve Çerkes ifadeleri gayet açıktır.
Çerkes konusuna gelince:
Değerli Arkadaşım: Bu antlaşmaların ilgili metinlerini hep sadece doğu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgiliymiş gibi düşünüyoruz. Ben de öyle düşünüyor ve soruyordum Kürtü anladık da Çerkes ne alaka diye. Osmanlı Devletinin tamaını düşün bir de...Emeni sadece doğuda yaşamıyor ki. Batıda yaşayanları da var ve onlar da Çerkezlerle hiç anlaşamıyorlar. Bir sonrakiş bölümde kısaca değineceğim bu konuya zaten.
İlgin için çıok teşekkürler.
Selam ve sevgilerimle.
Filiz Şahin.
olur tanırım
Olayın tarihçesi gerçekten enteresan.
Bu konuları, bölük pörçük okumuştum ama,
hocamın sunuşu gerçekten bir başka güzel.
Kıbrıs konusunu bilmiyordum.
Demek ta o zamanlar parmak atmış İngiltere bu işe ve hala orada iki adet üssü var.
Bir gün gelir,
onu da kovarlar oradan.
Belli mi olur?
Güzel gidiyoruz hocam...
sami biberoğulları
Okuyucu sayım azalıyor böyle ciddi konuları yazınca ya da ne bileyim millet okuyor ama iki satır hiç olmazsa '' Abi okuyoruz merak etme '' Yazmıyorlar.
Neyse ben bu yazı dizisini bitirmeye kararlıyım yani yarım bırakmayacağım. Bitene kadar da kaç bölüm olursa olsun yazmaya devammm.
İlgin için çok teşekkürler.
Selam ve sevgilerimle.