Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
buraktasci
buraktasci
@buraktasci

Kapitalizmin Aşk Üzerindeki Etkileri

24 Nisan 2014 Perşembe
Yorum

Kapitalizmin Aşk Üzerindeki Etkileri

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

714

Okunma

Kapitalizmin Aşk Üzerindeki Etkileri

Aşk tartışılan bir kavram. Burası kesin. Tartışılan bir şeyin kesin olması da ayrı bir tuhaflık aslında. Ama aşk kesin değil. Aşk diye bir şey yok diyenler var. Sürekli görülen bir şeye duyulan duygu aşk olamaz diyenler var. Aşkı sevgiyle karıştıranlar var. Aşk vardır diyenler var. Küçük İskender “Aşk diye bir şey yoktur. Varsa da görülebilen bir şeye karşı olamaz. Düşünsenize her gün yan yana yattığınız kadına nasıl aşık olabilirsiniz.” gibi şeyler zırvalamıştı bir ara. Haklı olabilir. Ama ben aşığım eminim bundan. Her ne kadar tanrısal boyutta olmasa da ben de göremediğim birine aşığım. Dokunamadığım her gün yan yana uyuyamadığım birine aşığım. Ben uzaktaki sevgiliye aşığım. O kendini biliyor. Ben bu kadar çok “aşığım” diyebilecek kadar aptalım üstelik. Aşıklar aptaldır. Freud’un bir sözü vardı: “Bir kişiye vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğin an, ilk vazgeçeceği sen olursun.” Bu yüzden aşık olmaktan daha büyük bir aptallık varsa o da aşık olduğunu haykırmaktır. Ben haykırdım. Sevdiğimin kalbine haykırdım hem de. Vazgeçilmezim oldu. Ben onun vazgeçilmezi miyim bilmiyorum. Sadece bekliyorum. Beni özlemesini bekliyorum. Aşıklar çok bekler…

Asıl konumuza dönecek olursak kapitalizmin her şeyin üzerine olduğu gibi aşk üzerine de oyunlar oynadığı kanaatine vardım. Her şey güzel gidiyorken birlikte dinlediğimiz radyoda siktir boktan bir ayrılık şarkısı bizim ateşimizi söndürmemeli. Ya da akla gelen bir ayrılık şiirinden sonra birey, kendini o şiirin kahramanı olarak içselleştirip farkında olunmayan bir özentilikle güzel giden ilişkisini o ayrılık şiirinin sonuna benzetmeye çalışmamalıdır. Neticede bu bizim aşkımız. Ben başkalarının aşklarını okumayalım demiyorum. Hobi olarak yine okuyalım. Ama her bokun içine de kendimizi koymayalım. Boktan bir aşkımız olmasın. Belki ona yazdığım şiirler de boktan olabilir. Her bok diye nitelendirdiğim o büyük şairlerin şiirlerinin yanına da yaklaşamıyor olabilir. Ama sana yazdığım her sözcük kalbimden kalbine akan bir nehir gibi. Bu nehri bulandırmanın bir anlamı yok. Batının olduğu gibi şiirin de güzel yanlarını alalım istiyorum. Ne diyor Nazım: ”Çok solcu tanıdım ama hiçbiri senin kadar kalıcı devrim yapmadı sol yanımda.”
Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kapitalizmin aşk üzerindeki etkileri Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kapitalizmin aşk üzerindeki etkileri yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kapitalizmin Aşk Üzerindeki Etkileri yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.