- 2745 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SANATÇI 'VOLKAN SÖNMEZ' İLE SÖYLEŞİ
Umur Ahmet CAN: Sizi sanatçı kişiliğiniz ile tanıyoruz. Ama sizi bir de kendi ağzınızdan tanıyabilir miyiz? Kısaca Volkan Sönmez Kimdir?
Volkan SÖNMEZ: 1979 İstanbul doğumluyum. Çocukluğum şimdilerde adını haber bültenlerinde sıkça duyduğumuz Silivri’de geçti. Daha sonra yüksek öğrenim için Silivri’den ayrıldım. Aileme çok düşkün olduğum için şimdilerde stüdyodan arta kalan bütün hayatımı Silivri’de geçiriyorum. Yakınlarım biraz sinirli olduğumu söyler ama ben bunu, bütün sabrımı işime harcadığım için olduğunu düşünüyorum. Çok detaycıyımdır. Az uyurum ve neredeyse bütün günümü çalışarak geçiririm..
Umur Ahmet CAN: Müziğe olan ilginiz ne zaman başladı? Sizi müziğe yönlendiren birisi ya da birileri oldu mu? Müzik serüveninizden kısaca bahseder misiniz?
Volkan SÖNMEZ: Müziğe olan ilgim, klasik olacak ama küçük yaşlarda başladı. İki yaşında kucağımda oyuncak gitarlarla çekilmiş fotoğraflarım vardır. Müzik serüvenine gelince; ailede hiç müzisyen yok ve hal böyle olunca sizi yönlendirecek kimse olmuyor çevrenizde. Teyzemin okul yıllarından kalma bir mandolini vardı, dedemlerin evinde onu çalarak başladım. Ve sonra mandolin yetmemeye başladı. Gitara heveslendim ama alacak param yoktu. Çocuk olduğum için çok uzun bir süre para biriktirdim, gitar alabilmek için. O yıllarda ülkemizde müzik aletleri şimdiki gibi ucuz değildi maalesef. Ama bunun şöyle bir faydasını gördüm; çok zor şartlarda edindiğim gitarı ne pahasına olursa olsun elimden hiç bırakmadım. Bu sayede iyi gitar çalabiliyorum. Sürekli gitar çaldığım için çok başarılı bir okul hayatım olmadı desem doğrudur. Bir sürü üniversiteye girdim, çıktım ama müzik hep ağır bastı. Aynı zamanda da çalışmak zorunda olduğum için müzikle okul bir arada yürümedi. Çok uzun yıllar sahneye çıktım. Ve sonra stüdyo müzisyenliği, arkasından da aranjörlük ve müzik yönetmenliği geldi. En son olarak da sinemaya çok meraklı olduğum için film müziği ve kompozitörlük eğitimi aldım..
Umur Ahmet CAN: Bu konu hep tartışılır. Sizce sanatçı olunur mu, doğulur mu? Neden?
Volkan SÖNMEZ: Bu ilginç bir tartışma. Ben insanların bazı yeteneklerinin doğuştan geldiğini ve bu yeteneklerini geliştirdiğine inanıyorum. İnsanların yeteneklerini sonradan kazandığını değil, sonradan fark ettiklerini düşünüyorum..
Umur Ahmet CAN: Türkiye’de şuan mevcut olan sanat sistemini ve sanatçıları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Volkan SÖNMEZ: Açıkçası, ben Türkiye’de ya da dünyada herhangi sanat sisteminin veya sistemli bir sanatın olduğunu düşünmüyorum. Ve sanatın özgür olması gerektiğini, herhangi bir sisteme veya kalıba girmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde iki türlü sanatçı çeşidi var; gerçek sanatçılar ve sanatçı olduklarını zannedenler. Maalesef, üzülerek söylüyorum ki, ülkemizde ikinci grup çok daha fazla..
Umur Ahmet CAN: Peki kendinizi sanat dünyasının neresinde görüyorsunuz?
Volkan SÖNMEZ: Ben kendimi tabi ki, normal olarak, gerçekten sanat icra eden grupta görüyorum..
Umur Ahmet CAN: Bazı şarkılarınızda protest tavır var. Sizce sanatçıların protest tavırları olmalı mı?
Volkan SÖNMEZ: Evet, kesinlikle bir protest tavrım var ve bunu hiç saklamıyorum. Aslında, sanat doğası gereği protesttir zaten. Gerçekten sanat yapanlar muhalif ve protesttirler. Bu sadece siyasi anlamda olmayabilir. Ama ben işin siyasi kısmında da protestim-muhalifim. İsteyen gitsin “laylaylom” şarkısını söylesin. Ben bu memleketi doğruya, adalete, sevgiye ve barışa götürecek şarkılar söylüyorum ve söylemeye de devam edeceğim..
Umur Ahmet CAN: Gelelim albümlerinize. Genellikle enstrümantal albümler yapıyorsunuz. Ayrıca iki tane de solo albümünüz var. Müzik dinleyenlerin albümlerinize olan ilgisi nedir?
Volkan SÖNMEZ: Evet, sözsüz albümlerim daha fazla. Enstrümantal müziği çok seviyorum. İnsanlar dinlediklerinde içini kendileri dolduruyor. Şarkıcının söylediğine bağlı kalmıyor. Kimi dinlerken sevgilisine ağlıyor, kimi anasına, babasına. Enstrümantal müzikte daha özgür hissediyorum. Müzik dinleyenlerinin albümlerime ilgisi beni yeterince tatmin ediyor. Adımı ve yüzümü bilmeden şarkılarımı dinleyen çok insan var. Benim için önemli olan şarkılarımın dinlenmesi. Bir kişi bile dinlese bunu önemserim..
Umur Ahmet CAN: En son Ati Müzik etiketi ile ‘’Biz Bize Yeteriz’’ adlı bir solo albüm çıkardınız. Genellikle albümdeki şarkıların sözleri ve müzikleri size ait. Ayrıca albümde Zülfü Livaneli, Neşet Ertaş, Efkan Şeşen gibi çok değerli sanatçıların eserlerini yeniden düzenleyip seslendirdiniz. Bize biraz bu albümden bahseder misiniz?
Volkan SÖNMEZ: Biz Bize Yeteriz yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ürünü. Grup Çığlık ve ilk solo albümden sonra enstrümantal albüm çalışmalarına ağırlık vermiştim. Bu o kadar uzun sürdü ki beni yeni tanıyanlar şarkı söylediğimin farkında bile değillerdi. Şarkı söylediğim bir albüm konusunda ciddi bir beklenti oluşunca, her zaman çalıştığım müzisyen ekibimle üzerinde titizlikle çalışarak, yaklaşık dört yılda bu albümü hazırladım. Albümde benim bestelerimin dışında, değerli ustaların da eserlerinin yer aldığı on dört şarkı var. Desteğini esirgemeyen Zülfü Livaneli’ye, Efkan Şeşen’e ve rahmetle andığım büyük ustalar Neşet Ertaş ile Sabahattin Ali’ye ve değerli ailelerine ne kadar teşekkür etsem az kalır..
Umur Ahmet CAN: Her sanatçının farklı ilham kaynağı vardır. Sizin ilham kaynağınız neler?
Volkan SÖNMEZ: Benim ilham kaynağım kitaplar..
Umur Ahmet CAN: Aranjörlük, müzik yönetmenliği, sinema-dizi film müzikleri de yapıyorsunuz. Bugüne kadar hangi sinema-dizi filmlerinin müziklerine imza attınız ve hangi sanatçılarla birlikte çalıştınız?
Volkan SÖNMEZ: Bir çok film ve dizi müziği yaptım. Ayrıca çok fazla filmde ve dizide yaptığım müzikler kullanılıyor. Birkaç örnek vermem gerekirse ; ‘’Kirli Beyaz’’, ‘’Topal Osman’’, ‘’Renklerde Kaybolan Hayat’’, ‘’Ağır Roman’’, ‘’En Son Ne Olur’’, ‘’Naber Bacanak’’, ‘’İffet’’, ‘’Dila Hanım’’.. Çalıştığım sanatçılara gelirsek, 200’ün üzerinde albümde müzik yönetmenliği yaptım. Tek tek isim vermem imkansız ama bu sanatçıların çoğu ülkemizde star diye isimlendirebileceğimiz kişiler..
Umur Ahmet CAN: Ayrıca bir tane ‘’Yalandan Kim Ölmez’’ adlı kitabınız da var. Türkiye’de kitap sahibi olan ender sanatçılar arasında yer alıyorsunuz. Kitap yazma fikri aklınıza nerden geldi ve kitabınız neyi anlatıyor, bunlardan biraz bahseder misiniz?
Volkan SÖNMEZ: Evet, ülkemizde kitap yazan, edebiyatla uğraşan şarkıcı-müzisyen çok fazla yok. Nadir birkaç kişiden biri olmak benim için güzel, fakat memleketimiz için kötü bir durum. Bırakın kitap yazmayı, insanlar kitap okumuyor. Kitap yazma fikri çocukluğumdan beri aklımdaydı. Ben hayatımın neredeyse yarısını kitap okuyarak geçiriyorum. Boş zamanlarda kitap okumam, kitap okumak için boş zaman yaratırım. Hal böyle olunca, insan yavaş yavaş bir şeyler karalamaya başlıyor. Bende de öyle oldu. Geoturka yayınevi yazdıklarımdan birini basmak isteyince, seve seve kabul ettim. Yalandan Kim Ölmez, insan ilişkileri üzerine yazılmış bir roman, bir kara komedi. Yalanlar üzerine kurgulanmış bir hayatın sosyo-kültürel incelemesi ve eleştirisi..
Umur Ahmet CAN: Yeni projeleriniz var mı?
Volkan SÖNMEZ: Birkaç tane yeni projem var ve yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye’nin ilk ses “sample” bankasını kuruyoruz. Çalışmaları bitmek üzere. Onun dışında, senfoni orkestrasıyla yapacağım bir albüm var, onun yazımları sürüyor. Ve tamamen türkü söylediğim bir çalışma var, umarım önümüzdeki yıla yetiştirebilirim..
Umur Ahmet CAN: Bize vakit ayırıp, sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz. Size sanat hayatınızda başarılar dileriz.
Volkan SÖNMEZ: Nitelikli ve kaliteli sorularınız için ben teşekkür ederim..
’GÜNCEL SANAT’ DERGİSİ / OCAK - ŞUBAT 2014
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.