Mobbinge uğradığınızı anladığınızda nasıl bir yol izlemelisiniz?
Öncelikle kendinize güvenin çünkü aslında sizde farklı, özel birşeyler olduğu için bunlar yapılıyor. Potansiyel gücünüz yüzünden sizi kendi statüleri ve varlıkları için bir tehdit olarak görmeleri nedeniyle bütün o mobbing sürecine maruz kalıyorsunuz. Siz ne kadar güçlü ne kadar dayanıklıysanız size uygulanan baskı ve zorlama da o kadar şiddetlidir; bir o kadar da acımasız. Bu süreçte mutlaka sakin olun ve kesinlikle paniğe kapılmayın. Haklarınıza sahip çıkacağınızı ve sınırlarınızı hissettirin. Susmayın, içinize atmayın. Mobbinge uğrayanlar genelde strese dayanıklı ve zor koşullarda çalışabilen kişilerdir. Bu yüzden dayanabildiğiniz kadar dayanmayı sakın düşünmeyin derhal haklarınızı savunmaya başlayın. Kendinizi çaresiz hissedip size yapılmak isteneni kabullenmeyin. Kendi işinizi yapın, işiniz ve sorumluluğunuz dışında işler yapmaya zorlanırsanız, bu talepleri yazılı isteyin. İlgili olduğunu düşündüğünüz herkesi durumdan haberdar edin. Hemen her konuşma ve olayda yanınızda şahit olmasına özen gösterin çünkü üst yönetim mobbing olaylarında genellikle yanlış bir yargıya varır. Mobbing uygulayan yöneticisinin gerçek yüzünü görmekte başarılı olamaz. Ayrıca şunu unutmayın şirket içinde yaşananlar üst yöneticilere gittikçe kısalarak ulaşır. Bu yüzden net bilgi sahibi değillerdir. Gerektiğinde devreye girip aydınlatıcı olmaya çalışın.
Bütün olup biteni sizin hatanızmış gibi göstermeye çalışacaklardır. Sakın kontrolünüzü kaybetmeyin ve kendinizi suçlamayın. Şirket içinde ne yaparsanız yapın hiçbir şeyin cezası psikolojik şiddete maruz kalmanız olamaz. Eğer bir hatanız varsa insan kaynaklarına durum bildirilmeli ve yasal olan disiplin süreci uygulanmalıdır. (Demokrasinin ve insan haklarının hakim olduğu ülkelerde bir teröristin ya da dengi suçlarla itham edilen insanların bile savunma hakkı vardır ve gerekirse onlar için bir avukat bizzat devlet tarafından tutulur.) Mobbing uygulayan zorba ekip ise bu yasal sürece başvurmak yerine, kendi kişisel öfkesi uğruna sizi sahip olduğunuz yetenekler için cezalandırmaya çalışır. Bunu yaparken de aslında haksız olduğunu bildiği için illegal yollara başvurur. Yakalanmadığı ya da durumu tehlikeli hale gelmediği sürece de kendisinden daha yetkili hiç kimseye de olup bitenden bahsetmez. Bu ince noktayı olabildiğince öne çıkarmaya ve bu durumun görülmesini sağlamaya çalışın.
Kesinlikle sakin ve kontrollü olun. Haksızlığa uğradığınız için öfkeli olabilirsiniz ama bu öfkeye yenilmeyin. Sizi, özellikle mobbing uygulayan ekibin taraftarları bilinçli olarak ve de yardım almak istediğiniz, olayın dışındaki üçüncü kişiler bilinçsiz olarak "psikolojinizin bozulduğu ve psikolojik bir buhran altında olduğunuz" konusunda ikna etmeye çalışacaktır. Çevrenizde bir sürü şey olduğunu ama bunları bir tek sizin gördüğünüzü düşüneceksiniz. Bu mobbingin en bilinen aşamalarından biridir. Şunu bilin; paranoyak ya da deli değilsiniz! İlkel, zorba bir grup insan, sizi devre dışı bırakmak için akıl almaz bir psikolojik saldırı düzenliyor ve olayın içinde olmayan insanlar da buna inanamıyor. Mobbingin gerçek olduğunu bilmek için ya konuyu bilmeleri ya da yaşamış olmaları gerekir. Sakın kendinizden şüphe etmeyin. Bu konu hakkında bilgili ve bilinçli birinden yardım almak sizin için çok yararlı olacaktır.
Yaşadığınız kuşatma ve yıldırma ile ilgili yaşadıklarınızı, "kritik olaylar listesi" adı altında tarih, saat ve şahit bazında kaydedin; bir hukuk danışmanına ve/veya kariyer danışmanına gidin ve "B planınızı" hazır tutmaya gayret edin. İşyerinize bağlanmadan önce, oradaki yönetim grubunun sizi ne kadar koruyabildiğini de mutlaka değerlendirin.
Sürecin derinleşmemesi için de gayret edin çünkü mobbing ilerledikçe içinden çıkması daha zor bir hal alır.
Hiçbir kurumun çitleri, bir bireyi içine habsedecek kadar geniş olamaz. Kariyer yolunuz bir kurumda sonlansa da başka bir kurumda veya başka bir yapıda daha tecrübeli ve donanımlı olarak başlayabilir. Siz ne için hazırsanız, o da sizin için zaten hazırdır.
Her aşamada her ortamda mobbinge uğrayabilirsiniz. Önemli olan mücadeleden vazgeçmemek, kılıcı ve başınızı hiçbir zaman öne düşürmemektir. Boksta altın bir kural vardır; yere düşebilirsiniz ama ayağa kalktığınız sürece yenik sayılmazsınız.
Bir sonraki yazı: Mobbingle başa çıkmak için haklarınızı bilin!
Yararlanılan kaynaklar:
Gülcan Arpacıoğlu, Mobbing yardım blog
İlham Süheyl Aygül, Beyaz Yakalının Seyir Defteri
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.