Mobbinge uğradığınızı nasıl anlarsınız?
Mobbinge uğradığınız bir ortamda genelde isteksiz ve bezgin olursunuz. Haksızlığa uğradığınızı düşünürsünüz; gerçekten de öyledir. İşyerinde aşağılanma, tehdit edilme ya da dışlanmaya maruz kalırsınız. Bu durum her zaman çok açık bir şekilde olmaz; daha çok sizde bu hislerin uyanmasına çalışılır. Daha önce de belirttiğim gibi mobbing açıkça yapılmayan, sinsi bir baskıdır. Mobbingde arkanızdan birşeyler çevrilmeye çalışılır.
Mobbinge uğradığınızın en belirgin işareti hakkınızda asılsız dedikodular çıkmasıdır. Kendinizi bir mikroskop camındaymış gibi hissedersiniz. Her hareketinizden bir anlam çıkartılır; olabilecek en kötü şekilde yorumlanır ve bu yorum bir "bilgi" niteliğinde etrafınızdakilere sunulur. Örneğin Facebook sayfanızda ilişki durumunuzu belirtmezsiniz ve mobbing uygulayan ekip "aslında sevgilisi var da saklıyor bu yüzden belirtmedi" şeklinde bir dedikodu çıkartır. Bunun üzerine "ilişkisi yok" seçeneğini işaretlersiniz. İzleyen günlerde "teklif beklediği için böyle yaptı" şeklinde söylenti çıkartılır. İki şekilde de suçlanacaksınız. Unutmayın önemli olan ne yapıldığı değil; ufak masum birşey de olsa önemli olan kimin tarafından yapıldığı! Siz ne yaparsanız yapın onların gözünde suç olacak bunu unutmayın ve onlara aldırmayın!
Her hareketiniz suç olarak görülse de katkılarınız görmezden gelinir. Sizden gelen öneriler yöneticiniz ya da birlikte çalıştığınız ekip tarafından uygulanmaz. Şirket ya da üzerinde çalışılan proje için çok iyi ve yararlı olacak olsa bile. Hatta değil uygulamak, aslında öneriniz çok sıradanmış gibi davranırlar. Yaptığınız her çalışmada olabildiğince hata aranır ve hatalarınız ya da eksikleriniz abartılır. Sanki iş için büyük bir kayba yol açmışsınız gibi bir hava yaratılmaya çalışılır. Sizi ve yaratıcı önerilerinizi takdir etmek konusunda cimri olanlar, olmayan hatalarınızı büyütmek konusunda çok cömerttirler.
Anlayacağınız gibi asıl amaç özgüveninizi sarsmaktır ve sizi yetersiz olduğunuz konusunda ikna etmektir. Kendinizi iş için yetersiz hissedip "potansiyelinize uygun daha düşük kıdemde" bir işe geçme düşüncesi aşılanmak istenir.
Mobbing uygulayan ekip, süreç boyunca sizinle ilgili herşeyi öğrenmek ister; aslında bir hata bir açık arar. Bu uğurda özel hayatınızı ihlal etmekten de çekinmez.
Mobbing sürecinde yardım almak istediğinizde çoğu kimseye ulaşamazsınız. Sizin ulaşmak istediğiniz birimlere sizden önce gidilmiş, hatta yaratılan senaryoya uygun şahitler bile üretilmiştir. Hiçbir çıkış yolu olmadığını düşündüğünüz bir aşamaya doğru sürüklenmek istenirsiniz.
Mobbing ortalama 15 ay sürer. Bu süre kurbanın gücüne göre değişiklik gösterecektir. Yaşadığınız şeyin mobbing olarak tanımlanması için sürekli tekrarlanıyor, uzun süredir devam ediyor olması gerekir.
Bir sonraki yazı: Mobbinge uğradığınızı anladığınızda nasıl bir yol izlemelisiniz?
Yararlanılan kaynaklar:
Gülcan Arpacıoğlu- mobbingyardim.wordpress.com/
İlham Süheyl Aygül - Beyaz Yakalının Seyir Defteri
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.