Mobbing uygulayan insanların özellikleri nelerdir?
Paul Maclean beyni 3 katman olarak sınıflandırır. Maclean’a göre beynin en alt katmanı "sürüngen beyin"dir. Onun üstünde duygusal beyin (limbik sistem) ve en üstte de mantıklı/düşünen beyin (neo-korteks) bulunur. Mobbing uygulayan kişiler (ilkel ve zorba kişiler) "sürüngen beyin baskın kişilerdir. Sürüngen beynin diğer adı R-komplekstir. Bu yüzden bu kişilere R-kompleksli kişiler de diyebiliriz. Bu özellikteki insanları tanımak onlarla başa çıkmanızı kolaylaştırır.
Bakalım size tanıdır gelecek mi?
Bencildir. Bir bölgeyi sahiplenir, başkasını orada istemez. Kendisinin daha önce oraya gelmiş olmasını üstünlük zanneder ve kabul eder. Gösterişçidir. Fark edilmek için abartılı görsel/törensel hareketler yapar. (Bu noktada gerçekten övünülecek özelliği olan insanların alçak gönüllü olduğuna dikkat çekmek isterim.) Aşırı yardımsever hareketlerle bölgeye yeni katılanları kendi grubunun tarafına çekmeye çalışır. Grup halinde gezer, ait olduğu grubun ortak kıyafet, sakal, bıyık, sembol ve işaretlerini kullanır. Kendi düşüncelerine göre değil "başkaları ne der"e göre yaşar. Kendisi için başkalarının düşünceleri önemli olduğu için size zarar vermek istediğinde başkalarının sizin hakkınızda kötü düşünmesini sağlamaya çalışır.
Beyni batıl inançlar ve saplantılarla doludur. Zorda kalınca yalan söyler. Çıkarları için kumpas kurar, ikili oynar, aldatır. Ahlaklı ve iyi olması ilkelerine değil, çıkarlarına endekslidir. İstediğini elde edemeyince hırçınlaşır; fiziksel olarak güçlüyse saldırır, güçsüzse dedikodu yapar. Yalnızlığa tahammülü yoktur. Yandaş bulamazsa korkuya kapılır. İşine gelmeyen veriyi, veri kabul etmez.
Düşünmez, içgüdülerini izler. İlkeldir. Konuşmak yerine "eylemlerle" kendini ifade eder.
Hayatı siyah-beyaz görür, insanları dost ya da düşman hatlarına sokar. düşünce ve değerlerden çok çıkarlarına dayalı yakınlık kurma eğilimi yüksektir. Körü körüne inanır, sabit fikirlidir. Kendisinde her hakkı görür. Hadsizdir.
İşte size, mobbing uygulayan zorba zihniyetin en temel özellikleri. "Evet, bu o" dediğinizi duyar gibiyim. İnanın yalnız değilsiniz ve sizin gibi pek çok parlak insan bu zorba zihniyetten muzdarip.
Doğru ve adil olandan çok yanlış da olsa kendi dediğini dayatmaya çalışan bu zihniyet nerede duracağını asla bilmez. Düşünme yetisi olmadığı için bazen o kadar ileri gider ki, en baştaki amacını kendisi bile unutur. Bu özellikleri karşınızdaki insanı doğru analiz etmek için kullanın. Sakın onlar gibi kin kusmayın. Unutmayın onlara verebileceğiniz en büyük ceza onlar gibi olmamaktır. Onlar için üzülebilirsiniz aslında çünkü sabit fikirli, gelişime açık olmayan bu insanlara verilmiş en büyük ceza, değişmedikleri sürece, kendi varlıklarına tahammül etmek zorunda olmalarıdır.
Size son olarak, mobbing uygulayan diktatör, zorba zihniyetli yöneticiler hakkında iki tüyo daha vermek isterim. R-kompleksin baskın olduğu kişiler, özellikle siyasi liderlerce de uygulanan 3-D stratejisini kullanır: Düşman göster, dayanışma duygusunu kışkırt, düşündürme! Sürekli çatışma çıkar ki, taraftarların düşünemesinler! Size daha önceki yazılarda da mobbinge maruz kalan kişiler hakkında sürekli asılsız söylenti çıkartıldığını vurgulamıştım. İşte bir nedeni de budur. Sürekli söylenti çıktığı için insanlar hep yeni söylentiyle meşgul olur ve düşünmeye fırsat bulamaz! R-komplekse hitap eden yöneticilerin en büyük sırrı, kendisini intikam aracı olarak sunmasıdır. Kendisinin öfke ve kıskançlık duyduğu kişiyi hedef gösterir, düşman olarak konumlandırır ve yanına çekmeye çalıştığı kimselere şöyle bir mesaj verir: "Ben de senin gibiyim ama senin olmadığın bir yerdeyim, bana güç ver, nefret ettiğin herkesin canına okuyayım!"
İkinci olarak, unutmayın; bütün ortaklıkları bozabilirsiniz ama suç ortaklıklarını bozamazsınız. Mobbing uygulayan insanlar arasındaki ilişki, çıkar ilişkisidir. Antipati duyulan birine karşı güçbirliği yapmışlardır. Bu birbirlerini sevdikleri anlamına gelmez. Hep beraber suç olarak tanımlanan pek çok şey yapıp, suç ortağı oldukları için hepsinin kuyruğu birbirine bağlıdır. Birinin yakalanması tüm topluluğu çökertebilir. Bu yüzden onlara baktığınızda gördüğünüzü ve var olduğunu sandığınız "sözde dayanışmanın ve dostluğun" büyüsüne kapılmayın!
Bir sonraki yazı: Mobbinge uğradığınızı nasıl anlarsınız?
Mümin Sekman - Her Şey Beyinde Başlar, adlı eserden yararlanılmıştır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.