- 672 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Orta Anadolu' da küçük bir şehir, Niğde.
Niğde şehrimiz, Orta Anadolu’da bulunan şirin ve küçük bir şehirdir.
Merkezi toplam nüfusu 200.000 kadar bulunan bu şehrimizin ilçelerinden "Bor" ilçesi ile birleşmesi an meselesidir.
Hatta birleşti bile diyebiliriz.
Niğde şehir esnafının genel geçimi öğrencidir. Yaklaşık 20.000 öğrenci vardır.
Niğde kalesine varmazsak olmaz. Orası günümüz kalelerine göre bakımlı, onarımı yapılmış ve sapasağlam ayakta duran ender kalelerdendir. Meşhur Niğde gazozuna da logosunu veren bir çan vardır. Kalenin içinde Alaaddin Camii’sini görmeden olmaz derim. Hatta anlatımlara göre caminin Bor tarafına bakan kapısında akşam üstü ay vurduğu zaman bir kadın silüeti çıktığı da söylentiler arasındadır. Çarşının içinde "Anadolu Selçuklu" devleti hükümdarı, 1.Alaaddin Keykubat’ın kızı Hüdavent Hatun’un türbesi bulunmaktadır. Ve gözlem ve araştırmalarıma göre 13. asırda yaşamıştır.
Merkez tek bir cadde üzerinden yürümekte, halkta sanırım buraya Mecburiyetlik Caddesi demekte.
Kemerhisar ( Tyana ) şehrinde bir çok antik yerleşimler ve tarihi yerleri görmek daha da mümkün. Çünkü Niğde’den önce Kemerhisar ana şehirlik görevini üstlenmiş ve daha sonra Niğde’ye göçmeler olmuştur. Antik kemerler, Roma havuzu, Sungurbey camii ve türbesi, Şah mescidi, Hanım camii, Akmedrese, Paşa Camii vb. bir çok gezilecek yeri vardır tavsiye ederim.
Fakat Niğde ilinin bana göre en büyük eksiklerinden birisi, AVM’sinin olmaması. Halkın tek bir caddeye sıkışıp kalması. Ve Bor ilçesinde dolmuş sıkıntısının senelerce çözülememiş olmasıdır. Öğrenciler için büyük bir çiledir Bor’da kalmak. Niğde’den Konya’ya tren ile dönmek istediğimde Ulukışla’ya varmam gerektiğini ve sonra da oradan aktarmalı Konya’ya gideceğimi öğrendim ve Bor ilçesinde 3 tane Ulukışla dolmuşunun bizi almamasını hayretler içinde karşıladım ve 4. de zar zor da olsa yola koyuldum.
Gördüklerim ve anlatacaklarım şimdilik bu kadar dostlar...
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.