PARANIN GÖZÜ KÖR OLSUN
PARANIN GÖZÜ KÖR OLSUN
Sabahın erken saatlerinde işim düştü. Yeni açılan bir pide dükkânına girdim. Genç bir hanım karşıladı. Patron ya da başka bir yetkiliyi sordum.
-Onlar henüz gelmediler. Dükkânı usta ile biz açıyoruz.
-Senin görevin nedir dükkânda?
-Garsonum.
Şöyle baktım. Giyimi kuşamı konuşmasıyla garsonluk yapacak bir tipe benzemiyor. Başörtülü ama abartılı değil. Ölçülü makyajı, bembeyaz dişleri, temiz bir yüzü, düzgün aksanı, garsondan çok, üniversite öğrencisi gibiydi. Garsonluğu yakıştıramadım, sordum:
-Pekiii, sen okumadın mı?
-Bilgisayar öğretmeniyim. Dershane parası için çalışıyorum.
Şaşırdım. Şaşkınlığımla bir anımı anımsadım. Ona da anlattım:
-Stajyer öğretmen olduğum günlerde şöyle bir cümle duymuş, inanamamıştım. “Amerika Birleşik devletlerinde üniversite mezunları bulaşıkçılık yapıyorlar.” Oysa o yıllarda kamudaki müdürlerin çoğu ortaokul, ya da lise mezunuydu. Öğretmen olabilmek için öğretmen okulunu bitirmek şarttı. Öğretmenliğin ya da subaylığın dışında okuryazar herkes, kamuda görev alabiliyordu.
Bilgisayar öğretmeninin garsonluk yapması, stajyerliğim zamanındaki ABD’nin seviyesine eriştiğimizi düşünüp sevinmemizi mi gerektiriyor, yoksa bu kadar tahsilden sonra okuryazar herkesin yapabildiği garsonluğu ancak bulabildiği için üzülmemizi mi?
Okudu ise kendisini yetiştirdi, genel kültürünü artırdı. Devlet, herkese iş vermek zorunda değil, diyen de var. İşe eleman almak için üniversite diplomasını şart koşan işverenler de… Bu durumda gençlik ne yapmalı?
Öğretmenlik, bizim zamanımızda kıymetliymiş. Otuz haziranda mezun oluyor, bir temmuzda maaşımızı alıyorduk. Mezunları bir okula depo tayini yapıyor, bilahare yeni görev yerlerini belirliyorlardı.
Hiç unutmam Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirmiş tayinimizi bekliyorduk. Atatürk lisesine depo tayinimizin yapıldığını söylediler. Heyecanlandık. Gözlerimizle görmek istedik. Listelerde adımızı okuyunca inandık. Dönüşte kız arkadaşımın, Gülşen’in bilet parasını ödemeye niyetlendim. Cebimi yokladım ki bir bilet parası olan on beş kuruştan başka param yok. O zaman Mehmet Akif gibi “Ya param olaydı, ya da hamiyetsiz olaydım” demek geldi içimden.
Zor kardeşim zor. Delikanlılıkta parasız kalmak çok zor. Dershane parası olsaydı, bilgisayar öğretmeni, garsonluk mu yapardı? Şair boşuna dememiş: “Yiğidin cebinde harçlık olmazsa / Aslı bülbül olsa dili lâl olur…
YORUMLAR
Hocam biz okurken üniversiteli azdı ve hemen işi de hazırdı.Üstelik elit bir yaşamda sürüyorlardı.Maalesef bizim çocuklar için öyle değil.Ekmek (iş) aslanın ağzında arkası olanın elinde .Eskiden devlet öğretmenliği maaşlarının azlığından çok cazip değildi.Şimdi en iyi fakülteyi bitirenler devlet öğretmeni olmak için yıllarca sınavlara hazırlanıyorlar. Gençler için gerçekten zor bir dönem.Kaleminize sağlık
denizdalgası/55 tarafından 2/5/2014 11:11:27 PM zamanında düzenlenmiştir.
HOCAM YİNE ÇOK DEĞERLİ BİLGİLER PAYLAŞMIŞSINIZ VAROLUN OKULUN BİTMESİDE BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK EMİNİM ARTIK BEN ÖNCELİKLE KİBAR BİR ÇIRAK TAKIMI YETİŞİYOR DERKEN BİR TARAFTANDA İÇİN HIRSLA KAN AĞLIYOR EVLATLARIMIZI NE ZORLUKLARLA OKUMALARI İÇİN GÖNDERDİĞİMİZ ŞEHİRLERDE NE AYRILIK HÜZÜNLER YAŞIYORUZ PANİKATAK OLUP SAĞLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ YAVRULARIMIZ KÜÇÜCÜK BEDENLERİ İLE KOCA ŞEHİRLERDE YAPA YALNIZ KALIYORLAR 19,20 YAŞLARINDA YOKLUĞU SEFALETİ TANIYOR ADAMMI OLUYORLAR ADAMLIKTANMI ÇIKIYORLAR TARTIŞILIR FAKAT UMUTLARI YARINLAR İÇİN SEVYELİ BİR YAŞAM GÜZEL BİR GELECEKKEN İŞSİZ İNTERNET BAŞINDA KENDİNİ TAKDİM EDEMEDİKLERİ RUHSUS CD BAŞVURULARLA HÜSRAN OLUYOR BU VEBAL KİMİNDİR? DİLERİM BU DÜZEN BEKCİLERİ KUL HAKKINDAN HABERDARDIR (YALNIZ BANA SİTEM ETMEYİN BÜYÜK HARFLERE YAZDIĞIM İÇİN KLEVYENİN AZİZLİĞİ BAZAN TAKILIYOR)