Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
k.doğanay
k.doğanay
@k-doganay

ÇÜRÜK ELMALAR

1 Şubat 2014 Cumartesi
Yorum

ÇÜRÜK ELMALAR

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1968

Okunma

ÇÜRÜK ELMALAR

ÇÜRÜK ELMALAR

Amca oğlu sebzeciydi. Sebzeyi hep ondan alırdım.Zaman zaman çürük sebze ve meyvelerde gelirdi.Ne yapsın adam? Sebze bu! Biraz fazla bekletince hemen bozulmaya başlıyor.Mecburen sebzecilerde bunları birer ikişer yenilerinin arasına sıkıştırıyor, öyle satıyorlar.Hatta hanım kaç kez kızdı;
---Alma artık şundan sebzeyi. Bütün çürük veriyor?
Ben her seferinde karşı geldim. Amcaoğlu’nun başka geliri yoktu.Dört çocuk okuyor, bir de şehirde evin ihtiyaçları! Hak getire. Ben almazsam öteki almazsa bu adam kime satacak.Bu evi nasıl geçindirecek?
---Boş ver hanım,derdim…Ben almazsam başkası hiç almaz.Onun için yediğimizi yiyelim yemediklerimizi çöpe dök gitsin!
Uzun kış gecelerinden biriydi. Bir gün önce amcaoğlundan sebze ve meyve almıştım.
---Yarın akşam size geleceğiz, dedi.
---Olur,dedim.Hanıma bir sorayım?Bir engel varsa gelir sana haber veririm.Yoksa uğramam.O zaman gelebilirsiniz.Sizi bekleriz.
Geldim. Hanıma sordum?
---Gelebilirler,dedi.
---Tamam, dedim.Yarın akşam gelecekler.Ona göre hazırlığını yap.
Zaten meyve vardı. Biraz da kuru yemiş aldım. Akşam yenge ve çocuklarla geldiler.Söylemeyi unuttum, hanımı da akrabaydı.Yani iki başlı hısım.Hoş-beş ettik.Çayları içtik.Kuru yemişlerden yedik.Hoş sohbetlerden sonra sıra meyve faslına geldi.Hanım tabaklarımıza birer ikişer elma,mandalin ve portakal koydu.Birer meyve bıçağı ile verdi.Hem konuşuyor,hem de meyvelerimizi yiyorduk.Amcaoğlunun en küçük oğlu,beşinci sınıfa gidiyordu.Meyveleri soyarken;
---Yenge, dedi. Bu elmalarda çürükmüş!
---Sizden aldık oğlum, dedi. Hanım.Babanın elmaları.İşte böyle hep çürükleri seçip seçip bize veriyor!
Babası ve ben çocuğa baktık. Biz de ses yok.Ama çocuk anlıyacağını anladı!..Hemen işi düzeltme yoluna gitti.
----Yok heri Yenge,dedi.O kadar da çürük değil.Bu elmalar o kadar çürük olsa soyulmaz.Bak ben hem soydum, hem de yiyorum.
Amcaoğlu da ben de güldük. Meselede böylece kapandı. Geç vakitte vedalaşıp ayrıldık.
O günden sonra amcaoğlu yine aynen eski şekilde sebze ve meyvelerini satmaya devam etti. Ama benim aklımda çocuğun babasını kurtarmak için söylediği “Çürük Elmalar!”savunması hiç aklımdan çıkmadı.Hala ne zaman bir çürük elma görsem veya alsam aklıma bu söz gelir;
“---Yok heri Yenge!(Heri bizim yöre de pekiştirme sıfatı olarak kullanılır. Ya da şive diyelim o kadar.) O kadarda çürük değil..”
Vallahi de çürük, billahi de çürük. Ama çocuk ne yapsın?
---Babasının elmaları!
--- “Yukarı tükürse bıyık aşağı tükürse sakal…”


Kemal DOĞANAY

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çürük elmalar Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çürük elmalar yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇÜRÜK ELMALAR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
ManyakAşkınGelini
ManyakAşkınGelini, @manyakaskingelini
11.2.2014 22:29:33

"Dört çocuk okuyor, bir de şehirde evin ihtiyaçları! Hak getire. Ben almazsam öteki almazsa bu adam kime satacak.Bu evi nasıl geçindirecek?"

:) Farklı bakış açısı tabiki..İnsanlar Ekonomik yönden hakikaten çok zor durumda.Diğer yandanda tek maaşla evini geçindirmeye çalışan insanlarımızın eşlerine verdiği mutfak masrafı gıdım gıdım iken napsın şimdi bu sebze meyveyi alan kadıncağız, aldığı iki kilo meyvenin yarısı çürük çıkarsa isyana bağlayacaktır mevzuyu.Kadınlarımız tutumlu olmanın ve israfın vesvesesiyle bu durumlara tepkililer.İşin duygusal yanı ise tam bir kördüğüm..Ufaklığa bakarsak durumu iyi kurtarmış aferim ona :) aklıma kimse yoğurdum ekşi demez lafı geldi..

Güzeldi kaleminiz daim olsun.
AYSE 09
AYSE 09, @ayse09
1.2.2014 19:24:39
çok akıllı imiş çocuk
e çocuklar böyle zamane çocukları işte
güzeldi paylaşım saygılarımla
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.