Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - einstein
Hasan Güçlü
Hasan Güçlü

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

Yorum

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1081

Okunma

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

Merhaba değerli okurum;

Türkiye’nin dört yanında üniversite öğrencileri için bu birkaç hafta final sınavlarının başlamasından dolayı öğrencilerin derslere daha fazla ağırlık verdiğini görüyoruz. Kendim içinde konuşmam gerekirse bende onlardan biriyim...

Finallerin ardından kimi öğrencilerin ortalama sorunları olacaktır. Üniversitelerin genellikle dördüncü yarıyılı sonunda 4.00 üzerinden 1.80 ortalama sahip olamayan öğrencilerin üst sınıftan ders almaları engelleniyor. Bu uygulama birçok öğrenciye göre saçma ve yanlış görünse de aslında mantıklı bir uygulamadır. Arabanın tekerleri patlakken araçtan ne kadar verim alınabilir ki...

Şimdi durum yukarıdaki gibi olunca bir öğrencinin üniversiteyi 4 senede bitiremem gibi bir durum söz konusu oluyor. Bu olayla bağlantılı olarak başbakanımızın anayasa düzenlemeler devam ederken, eğitim alanında da başbakanımız öğrencilerin yararına olacağını düşündüğü bir düzenlemeye de gideceğini söylüyor. Bu düzenleme ile birlikte 4 yıllık üniversite okuyan öğrenciler üniversiteyi en fazla iki yıl uzatabilecekler. Hazırlık programına dahil olan öğrencilerin ise hazırlıkla birlikte 7. Yılın sonunda üniversiteyle ilişkileri kesilecektir. Bu uygulamaya her ne kadar karşı çıkanlar olsa bile aslında öğrencinin erkenden okulu bitirip, iş sahibi olmaları için güzel bir teşvik olabileceğini düşünüyorum.

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden öğrencilere 4+2 sistemini sorduk ve onlar bakın ne diyor...

Sibel – Moda Tasarımı 2.sınıf öğrencisi

İnşallah yürürlüğe girmez. Eğer yürürlüğe girerse öğrencilerin çoğu mağdur olacaktır. Mantıksız bir uygulama. Sonuçta puanla kazanarak yerleşiyoruz bu bölüme. Üniversitelerde kalabalık olmasın diye 2 yıl hak tanıyorlar. Bu ülkede ne kadar fazla üniversite mezunu artarsa bu devletin yararınadır. Üniversite yetersizse yeni üniversiteler açsınlar. Bunun tek olur yanı yıllarca çabalayan öğrencilerin hayatını kaydırarak olmamalı. Ben yürürlüğe gereceğini düşünmüyorum.

Ülkemizde en çok maddi ve manevi acıdan en çok yardıma muhtaç kişiler öğrencilerdir. Bu ülkenin en fakiri öğrencilerin ne sebeplerle okullarını uzattıklarını düşünmeksizin belki de tek çıkar yollarını ellerinden almak en büyük düşüncesizlik. Aciz olan bunları yapanlar. Ki burs alan birçok borçlu öğrencilerin okullarını bitiremeden dünya kadar borç sahibi olmaları ayrı bır konu. Yani gece gündüz demeden çalışıp istediği bölümü kazanan öğrencilerin mezun olamayıp borçlu çıkması bu devletin en büyük ayıbıdır.

Emine Gökçe – Matematik Bölümü 4.sınıf öğrencisi

Bir yönden kaldırılmasına doğrudur diyorken bir yandan da haksızlıkların olduğunu düşünüyorum.

Öğrencilerin bazılarına evden para geldiği için çaba sarf etmiyorlar ve okulları uzuyor, bu durum yanlı iken gerçekten kendi emeğiyle okuyan öğrencilerin uzatmaları normal gelebilir.

Devlete hak veriyorum, anarşizm konusunda ve bunun gibi devlet karşıtı davranışlar sergileyenleri 4 yıl bile tutmak gereksiz.

Ahmet Şener – İktisat Bölümü 4.sınıf öğrencisi

Biliyorsun ki bu üniversitede en azından KTÜ için konuşuyorum sorun çıkaran taşkınlık yapan diğer insanları ve kesimi rahatsız eden gruplar kesinlikle taraf ayrımı yapmıyorum. Sağcısı-solcusu kolektifi AKP gençlik kolları dâhil bu tur grupların başındakiler yönetimindekiler kısaca öncüleri çoğunluğu afla gelmiş ya da su an 8-9. Hatta 10. senesi olan insanlar var. Ben bunların öğrencilik için ilim öğrenmek için okula geldiğini düşünmüyorum. Tek amaçları millete, iktidara, rektöre, eğitim sistemine rahatsızlık vermeleri her şeye muhalefet olmaları yanlış. Muhalefetin her turlusu kabulümdür. Eğer iyiye iyi kötüye kotu derlerse ama bu bahsettiğim muhalefetler genellikle, hatta sürekli iyi de olsa kotu de olsa eleştiriyor...

Fakat şöyle bir durumda var ki. Benim bir tane arkadaşım var onunda adı Ahmet. Bu çocuğun yukarıda bahsettiğim gibi bir durumu yok. Kimseye bir zararı olmamıştır. Fakat okulu uzadı birkaç yıl. Bunun sebebi ise ailevi sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu ve bunun gibiler için bu uygulamanın yanlış olabileceğini de eklemek isterim.

İyi yanları da var, kotu yanları da var ama bu hamlenin yanında devlet birde okulunu 4 yılda bitirene KPSS’de ek puan gibi bir güzellik yaparak, ders çalışmaya teşvik ederse buda eğitim kalitesini artırır ki bence bu da olumlu yönlerinden birisi...

Gülcan – Turizm ve Seyahat Bölümü 2.sınıf öğrencisi

Bu yanlış bir uygulama olur. Farklı sebeplerden dolayı insanların okulları uzayabilir bence. Yaş ile kuruyu aynı kefeye koymamaları lazım. Eğer amaç gerçekten okulda yanlış hareket yapan insanları ayırmak ise başta af ile gelenler var ise onların okulla ilişkileri kesilerek yapılabilir.

Mert Aydın– İktisat Bölümü 4.sınıf öğrencisi

Üniversiteler özerk haklara sahip kurumlardır. Atıyorum tarzında söylemler üniversiteleri kendi malı gibi görüyor olduğunu öğrencilerde müşteri gibi görüyor olduğunu gösterir. Birçok öğrenci sırf maddi durumu iyi olmadığı için öğrencilik yaptığı zaman dilimlerinde iş bulup çalışıyorlar. Durum böyle olunca da eğitime ayırması gereken zamanı zoraki bulduğu ve düşük ücretle çalışmak zorunda olduğu işlere harcıyor ve 4 senelik olan fakülte hayliyle 5-6 vs. yıllara sarkıyor.

Yani 4+2 gibi politikalar yerine başta astronomik fiyatlardan belirlediği ikinci öğretim harçlarını azaltmalı hatta mümkünse eğitimi ücretsiz duruma getirmelidirler.

Hatice– İktisadi idari Bilimler Fakültesi

Mantıklı. Çünkü ne kadar rahat olursa insan o kadar sorumsuz bizim halkımız yaptırım ile iş yapmaya alışkın aksi halde verilen toleransı en son raddesine kadar kullanır.

Fatih Yıldız– Jeoloji Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi

Bence mantıklı. Hiç yoktan el ense yatacaklarına oturur ders çalışırlar biraz. Bende bir yıl daha kalırsam atılacağım zaten...

Si mge – İktisadi İdari Bilimler Fakültesi

Aa! dur ani oldu.

Bence mantıksız çünkü üniversite öğrencilerini bu kadar kısması bir şeyleri sürekli engellemeye çalışması yanlış. Adam 6 yılda da bitirir 8 yılda da 10 yılda da bundan ona ne. Ama birazcık da şu yönden de bakarsak eğer böyle bire uygulama da kısıtlamayla öğrenciler belki daha çok çalışır da 4 yılda temiz bitirir. Bu küçük bir ayrıntıydı tabi. Ben mantıksız olduğunu düşünüyorum sonuç olarak.

Arkadaşlarımızın yorumları bu yönde oldu ve kimisi haklı görürken kimisi de eksik görüyor ve de yanlış. Arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çok ders çalışın ki okuldan kovulmayın diye ufak bir espri yaparken, öğrenci arkadaşlarıma final sınavlarında başarılar diliyorum...

Ne zaman gelişiriz:

“Yapılanları yanlış olarak değerlendiren önyargımızı yıkıp, her yapılana muhalefet olmamamız gerektiğini anladığımız zaman.”



Saygılarımla

Hasan GÜÇLÜ

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Karadeniz teknik üniversitesi ne diyor? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Karadeniz teknik üniversitesi ne diyor? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ebruuuuu
ebruuuuu, @ebruuuuu
13.1.2014 12:56:05
Çok güzel bir yazı olmuş. ..

Elbette bu konu hakkında herkesin bir düşüncesi olacaktır. Öncelikle üniversiteyi neden okuyorsunuz? Sorusunu yöneltmemiz gerekir... Herkesin farklı bir cevabı olacaktır. Biliyoruz ki kimi ;
*ben ortam yapmak için geliyorum,
*aile baskısından kurtulmak için geliyorum,
*çimlerin üzerinde rahat rahat sevişebilmek için geliyorum,
*eve giriş, çıkış saatimi sorgulayan olmasın diye geliyorum, *derdim okul değil, maksat muhabbet olsun diye geliyorum,
*abi burada bir iki piliç avlamak için geliyorum,
*sevgilimle daha rahat olmak için geliyorum...

kimisi de;
*gelecekteki planlarımı gerçekleştirmek için geliyorum,
*okumam geriyor çünkü aileme benden başka bakacak kimsem yok ,
*okuyorum çünkü idealist bir insanım,
*okumam gerekiyor çünkü istediğim hayat standartlarına böyle ulaşabilirim
*okuyorum çünkü vs...

Sorun bu bence!! Okula neden geliyorum ya da neden okuyorum? Cevabı bunlardan biri ya da benzeri ise amacımızı saptamak zor olmayacak sanırım...

Ben afedersiniz burada eşek gibi iki üniversiteyi nasıl okuyabiliyorum acaba sorusunu kendime sormadan edemedim :))

Hayatımda bir eğlence arıyorsam öncelikle görevlerimi yerine getirmeliyim. Biz görev ve sorumluluk bilincine sahip olamıyoruz galiba... Eğlence zamanı eğlence ders zamanı ders...

Ben hayatta başarılı olmanın temelinde insanın kendisi olduğuna inananlardanım... Maddi durum, psikolojik durum vs etkilidir elbet ancak "İMKANSIZ" denen hiç bir şey yoktur... Akıl sahibi olan her vatandaş kendine toplumda bir yer bulabilir sadece fikriyle bile para kazanabilir... -Yaratmak elbet yüce yaradana mahsus saptırılmasın lütfen- İMKANI yaratacak olan elbette bizleriz gerisi bahane...

Başarı avuçlarımızın içindedir... onu ne ile doldurursan onun ile yoldaş olursun...

Elbette sistemde birçok aksaklık var onu burada yazsam sizinki kadar bir yazı daha çıkar :))

Fakat önce kendimizi bir sorgulayalım... Abartmayalım amacımız neyse ona niyet edelim o zaman bu sistemi kimse takmayacaktır... :))

Saygılar. ..

Yazı için tebrik ediyorum ayrıca güzel paylaşımlara... :)
Etkili Yorum
kadiryeter
kadiryeter, @kadiryeter
12.1.2014 23:39:15
10 puan verdi
"Gözüm görmüyor" diyen meşhur bir ses sanatçısının, Askerlikten kaçmasını hatırlatıyor bana...

Kusûrun başı, ilkokullarda sınıfta kalmanın kaldırılmasıdır...

KTÜ'NÜN Üç hâlini yaşadım(AÖF); Öğrenci, veli ve gönüllü gazeteci gözü ile... Trabzonluyum.

Yazınız, ilk bakışta çok önemli bir konu gibi görünmüyor ancak, işin içine girenlerin dikkâtini çekecek önemli ve faydalı bir yazı olduğu kanaatini taşıyorum...

Sağolasın.

kadiryeter Kadir Yeter.
12.01.2014 -TRABZON.

tp://edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=125063
Hasan Güçlü'ye
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.