- 582 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
2014 ile SEÇİM FIRTINASI BAŞLADI MI? PARTİLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE HAZIR MI?
2014 Cumhurbaşkanlığı seçim tarihi belli oldu
Cumhurbaşkanlığı seçim tarihi belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK),Cumhurbaşkanlığı seçim tarihini belirledi. YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos, ikinci turunu ise 24 Ağustos olarak planladı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili çalışma komisyonları oluşturdu.YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos, ikinci turunu ise 24 Ağustos olarak planladı.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak. Yurt dışında 500’den fazla seçmeni olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 31 Temmuz, 01-02-03 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Yurt dışı seçmen çalışmasında oy kullanabilecek ülke sayısının 60 civarında olduğu öğrenildi.
YSK, önümüzdeki dönemde 3-4 seçim olabilecekmiş gibi hazırlıklarını yapıyor. Alınan bilgiye göre, YSK seçimde kullanılacak kağıt, paravan gibi ihtiyaçlarını önümüzdeki dönemde 3-4 seçim yapabilecek şekilde tedarik ediyor.
Milliyet Gazetesi 16 Mart 14
2014 ile SEÇİM FIRTINASI BAŞLADI MI?
2014 ilkbahar ve yaz mevsimi yerel seçim dönemi ve cumhurbaşkanlığı seçim dönemi ile geçecek bir süreçtir. 2014 Türkiye yerel seçimleri, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacaktır.
(Değişik: 23/7/1995-4121/12 md.) Mahallî idarelerin seçimleri, 67 nci maddedeki esaslara göre beş yılda bir yapılır.
2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 2014’te dolacak olmasından ötürü, aynı yıl yapılması planlanan seçimdir. Mevcut yasalarda bir değişiklik olmazsa cumhurbaşkanı ilk defa halkoyu ile seçilecektir.
Abdullah Gül 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı seçildi. Görev süresi ağustos ayında dolacağından cumhurbaşkanlığı seçimi haziran ve ağustos ayı içindeki 60 günlük süre içinde tamamlanacak şekilde yapılacaktır.
MADDE 102- (Değişik: 21/10/2007-5678/5 md.)
Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir.
Türkiye 2014 yılı içinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine hazır mı? Partilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday belirleme usullerini içeren yönetmelikleri hazır mı? Yarı başkanlık ve başkanlık siyasal sistemlerinde adaylar parti organları tarafından değil partilerin üyelerinin ön seçimlerde belirlemesi ile oluşmaktadır. Türkiye’deki siyasal partilerin bu yönde henüz çalışması yoktur.
Yarı başkanlık ve başkanlık sistemi teamüllerine aykırı bir cumhurbaşkanlık adaylığı belirleme sistemi ile mi seçime gidilecektir?
Cumhurbaşkanlığı seçim kanunu no.6271
Aday gösterilme
MADDE 7 – (1) Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir.
(2) En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, aldıkları geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunabilir.
(3) Aday gösterilmek kişinin yazılı muvafakatine bağlıdır.
(4) Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilân edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Yüksek Seçim Kuruluna başvurularak aday gösterilmiş olur. Başvurunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılması hâlinde, tüm bilgi ve belgeler, başvuru süresinin bitiminden itibaren yirmi dört saat içinde Yüksek Seçim Kuruluna iletilir.
(5) Aday gösterme süresinin sona erdiği tarihten itibaren hiçbir şekilde yeni aday gösterilemez.
2015 Türkiye genel seçimleri, 25. dönem TBMM üyelerinin seçilmesi için yapılacak genel seçimlerdir.
2011 Türkiye genel seçimleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçilmesi için 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye’nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimidir.
2015 Genel seçim tarihi cumhurbaşkanlığı seçiminden 1 yıl sonra olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 4 yıllık görev ve yetkisi süresi 12 Haziran 2015 tarihinde dolacaktır.
2015 Genel Seçim dönemi, seçimin başlangıcı ve seçim günü:
Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır.
Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son Pazar günü oy verilir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak doksan günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.
Bu durumda 2015 Haziran ayının ilk Pazar günü 7 Haziran 2015 Pazar günü oy verilecektir.
Abdullah Bedeloğlu
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.