- 681 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
GAZİANTEP'TE SANATKARLAR TARİHE DAMGALARINI VURUYORLAR
Ahmet AYAZ
GAZİANTEP GÜNEŞ GAZETESİ. 27 ARALIK 2013
.......................................................
Gaziantep’imizin Kültüründen, edebiyatından, sanatından söz ederken, sanatkarlarından da söz etmemizin gerektiğini düşünerek, aşağıdaki yazımı kaleme aldım. Gaziantep’te sanatkarlar tarihe damgalarını vuruyorlar. Gaziantep Üniversitesinin karşısından Karataş’a çıkarken sağ tarafta Memo Ekmek Fırını var. Kuruluş tarihinin 1962 olması hep dikkatimi çekti. Sordum öğrendim. Kurucusu Ekmekçi Memo imiş. Hala çalıştıran da oğlu İbrahim Çeven imiş. Bu fırında sık sık lahmacun yaptırırım. Evimin yakınlarında yedi yıl içinde bir çok fırın açıldı, kapatıldı. Neden derseniz, parklarda kucağında kedi veya köpek gezdiren gençleri baktığınızda ekmek fırınında çalışırken görüyorsunuz. O zaman vatandaş o fırından uzaklaşıyor. Elbette müşterisi olmayan iş yeri kapatılır. Fakat Memo Ekmek Fırının da çalışanlan ne yaptıklarını bilen insanlardır.
Memo Ekmek Fırınının yanındaki kasapta işinin temizliği ile farkında bile olmadan fınını destekliyor demeyeceğim. Çünkü ikisi işlerinin temizliği ile birbirini destekliyorlar. Kasap Bekir Usta da son derece temiz ve dürüst çalışann bir kasaptır. Elemanlarıda kendisine uyğunllardır.
Birazda Şapkacı Horozoğlu’ndan, Bıçakçı Kasım Ustadan söz etmek istiyorum. 1955 yıllarındda Gaziantep’te bıçakçı, Mehmet Usta, Mustafa Usta, Ayvaz Usta gibi ustalar vardı. Fakat Bıçakçı Kasım (Üstüner) Ustanın bıçakları adını Suriye’ye ulaştırmıştı. Biz Bayramlarda suuriye hududuna akrabalarla bayramlaşmaya giderken Kasım Ustanın bıçaklarından ve tahta yemek kaşıklarından hediye götürürdük. Bunları bizden mektupla onlar isterlerdi.
Gelelim 1946 tarihinde dikimi başlayan Horozoğlu Şapkalarına; Yine o tarihlerde bütün şapkalar 2 veya 3 TL iken Horozoğlu şapkaları 5 TL idi. O zaman rahmetli babama nedenini sordum. Babam dedi ki “Oğlum öbür şapkacılar eski pantolondan, paltodan, ceketten şapka dikiyorlar. Horozoğlu kumaştan dikiyor, ayrıca kaliteli kumaştan dikiyor” dedi. Horozoğlu şapkaları Elmacı Pazarında idi. Şimdi Horozoğlu şapkalarından bir fötür şapka aldım, yeri Gaziler Caddesinden inince Güzel Otel’in altında. Bunlardan Mustafa Behçet Horozoğlu dostumu tanırım. Ama şapkacının ismini ve şimmdiki çalıştıranı bilemiyorum.
Saygı değer okuyucularım; Bu gün bu sohbet köşemde Gazi Şehrin sanatkarlarından söz ettim. Bunlardan ölenlere Yüce Allahtan rahmet diliyorum. Çalışanlara sağlıklı ve uzun ömürler diyorum. Gelecek sohbet yazımda buluşmak dileği ile hoşça ve dostça kalınız. En güzel ve mutluluk dolu günler hepimizin olsun.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.