- 807 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Türkülerle Giden İlbey…
Bu yazımızda; Dr. Oğuz Paköz’ün kültür dünyamıza kazandırdığı Türkülerle Giden İlbey isimli öykü kitabını konu edineceğiz.
Sıcağı sıcağına bendenize de gönderilen ve ismini ilk öykünün başlığından alan eser 88 sayfadan oluşmaktadır. Gerçek hayattan esinlenerek kaleme alınmış birbirinden güzel 11 öykünün yer aldığı; okuyucuyu ilk sayfasından itibaren sarıp sarmalayan, kendini elden bırakılmamacasına okutturan, kahramanıyla birlikte her öykünün geçtiği belde ve bölgeleri gezdiren kitap Temmuz 2013’te Ankara’da (Öncü Basımevi, İskitler) basılmıştır.
1947’de Kahramanmaraş’ta doğan yazarımız 74’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Maraş’ta bir süre pratisyen hekim olarak çalıştı. 1982’de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi biyokimya bölümünde ihtisasını tamamladı. Zorunlu hizmetini Çorum, Elbistan ve Kahramanmaraş devlet hastanelerinde yerine getirdi. 1984 sonrasında Maraş’ta özel bir laboratuar açtı. Bu görevi 2008 Eylül’üne kadar sürdürdü. Bu tarihte laboratuarı kapatarak Kahramanmaraş’ta özel bir hastanede çalışmaya başladı. O gün bu gündür sözkonusu özel hastanenin laboratuarının sorumlu doktorluğunu yürütmektedir.
Paköz evli ve dört çocuk babasıdır. Kahramanmaraş’ta bulunduğu yıllarda uzun süre politika ile de uğraşmıştır. 3 yıl Türkocağı başkanlığı yapmıştır. Rauf Denktaş’ın Maraş’ı ziyareti onun başkanlığı döneminde gerçekleşmiştir. Bu arada dört kez Tabipler Odası başkanlığına getirilmiştir. Kahramanmaraş Meslek Odaları Birliği’nin kurucularından olup uzun süre başkanlığını da yürütmüştür. Yine aynı dönemde Güney İlleri Tabip Odaları Birliği’nin kurucuları ve yöneticileri arasındadır.
Paköz, 2002’de kurulan Kahramanmaraş Kültür-Sanat Evi Derneği’nin kurucu başkanı olup onbir yıldır başkanlığını ve aynı zamanda derneğin yayın organı olan sanat ve edebiyat dergisi Alkış’ın sahiplik ve başyazarlığını da sürdürmektedir. Kılgı, Var Varanın Sür Sürenin, Maraş Destanı ve Bombalar Öldürmez Sevgiyi adlarını taşıyan yayımlanmış beş eserine Türkülerle Giden İlbey de eklenmiştir.
Paköz; aynı zamanda şair kimliğiyle öne çıkan ve geçmişle geleceği kaynaştırma kaygısını her yazısında hissettiren bir kalemimizdir de... “Tıbbiyeden her şey çıkar, arada bir doktor da çıkar” sözü tam da Oğuz Bey için söylenmiştir. O; bizim olan her harf ve rakama sahip çıkılması gerektiği şuurunu kilimdeki motif kadar arı duru işleyen, “Geçmişine sahip çıkmayan milletlerin geleceği olmaz” şiarının idrakinde olan bir yazar-şairdir…
Kaleme aldığı şiir ve nesirlerde yeni nesle her fırsatta geçmişini hatırlatan, yarına ait kaygıyı bugüne taşıyan, idealist fikrin vücut bulduğu özü pak, adı gibi Oğuz soylu bir aydındır…
Yazar, yaşanmış hayat hikayelerinden yola çıkarak kaleme aldığı on bir öykünün on birinde de konuya hakimdir. Öykülerin omurgaları sağlam, iskeletleri doğrudur. Ete kemiğe büründürdüğü konuları, yaşandığı dönemin penceresinden analiz etmekten zevk duyduğu anlaşılan Paköz’ün, döneme ait ne varsa okuyucunun gönül sofrasına servis yapmaktaki ustalığı, her harfine sinmiştir.
Yoksa, neden yeni kitabına isim olarak Türkülerle Giden İlbey desin ki?! “Türkülerle Gömülen Vali” dememişse kendine göre bir gerekçesi vardır elbette ki... Bu da, bana göre, öykünün geçtiği tarihte (1937) “vali” yerine “ilbey” kelimesinin kullanılıyor olmasıdır. O günü bugüne taşırken dökmeden, devirmeden taşımak gerektiği bilinciyle hareket edilerek hiçbir bulanıklığa kapı aralanmazken, kavram kargaşasının önüne de geçilmiş olmaktadır.
Öyküye göre, Gülen İlbey aniden rahatsızlanarak vefat eder. Bu beklenilmedik vefatın ardından, kendi memleketine götürülemeyen ilbey, valiliğini yaptığı il’e defnedilir. Bütün bunlar yaşanırken, o sırada memleketinde olan hanımına da haber verilemez.
Ölüm haberinin iletildiği hanımı, ancak, olaydan beş ay sonra, naaş’ı, gömüldüğü mezardan çıkartarak memleketine götürmek üzere şehre gelir.
Öyküye göre halkın, İlbey’in mezarına gösterdiği ilgi karşısında duygulanan eşi cenazenin naklinden vazgeçer.
Vefanın ve erdemin anlatıldığı ilk öyküden bir kesit sunduğum -gerçek hayattan esinlenerek kaleme alınan- Türkülerle Giden İlbey isimli öykü kitabının içinde “Yeğinlik”, “Toprak ana”, “Hoha inek, “Tilki Duran”, “Andıçlardan Gelen Ses”, “Kızsekili”, “Eriş’in seli”, “Ellere ellere”, “Taş ile değişen yazgı”, “Vurun dinsize” isimli öyküler yer almaktadır.
Türkülerle Giden İlbey’e, edebiyat dünyamıza hoş geldin diyoruz.
Yazar Paköz’ü bu güzel çalışmasından ötürü tekrar tebrik ediyor, nice eserler vermesi temennisiyle alkışlıyoruz…
iletişim adresi:
Oğuz Paköz
Hayat Hastanesi-K. Maraş
tlf: 0535 263 1316
------------------------------------------
• 28: ALKIŞ Dergisi –Kahramanmaraş Kültür Sanat Evi Yayın Organı– Yıl: 12 Sayı: 72 Kasım-Aralık
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.