- 775 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Karma eğitim tartışılmaya muhtaçtır!
Ülkemizdeki eğitim kurumlarının varlığına bakarsak,modern olarak adlandırılanların çoğunun "Tanzimat "sonrası ortaya çıktığını rahatça görürüz.Bunlardan ilk olarak adını anacağımız "erkek" ve "kız "muallim mektepleridir.
Bağımsız olarak "Erkek Muallim Mektebi" 1848’de hayatımıza girerken,ilk "Kız Muallim Mektebi" de bundan 22 yıl sonra yani 1870’de hayat buluyordu.Bu arada bugün Milli Eğitim Bakanlığı olarak adlandırılan "kurumun" ilk defa 17 Mart 1857’de "Maarif-i Umumiye Nezareti"olarak kurulduğu da "torbamızda" bulunsun.
Ve bu okullar,"karma eğitim "yapmadan sadece "kız" ya da "erkek" okulu olarak varlıklarını 1973 yılına kadar devam ettirmiş idiler.
Erkek okullar 125 yıl,kız okulları da 103 yıl "karma eğitim "yapmadan faaliyetlerini sürdürmüş demekti bu.
Şu an varlıklarını "karma eğitim" olarak sürdüren önemli liselere de bakarsak ilk adlarında dahi "tek başınalık" görürüz:İstanbul Erkek Lisesi (1884),İzmir Kız Lisesi(1923) gibi.
Kaldı ki ben de ortaöğrenimimi Edirne Erkek Öğretmen Okulunda(1882) yaptım,aynı yıllarda Edirne Kız Öğretmen Okulu da (1914) vardı.
Ayrıca her "askeri darbe" ya da "ara dönemin" mutlaka eğitime de el attığını görürüz.
222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu bir 27 Mayıs ürünüdür ( Ocak/1961); 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu bir 12 Mart ürünüdür ( Haziran/1973);" Kesintisiz 8 Yıllık Eğitim"olarak bilinen 4306 sayılı yasa da bir 28 Şubat klasiğidir. ( Ağustos/1997 ) 11 Nisan 2012 günü yürürlüğe giren 6287 sayılı yasayla bundan vazgeçilmiş olması önemli bir gelişme olmuştur.Lakin eğitim sisteminin çok sorunu halen dağ gibi durmaktadır.
İyisi ve kötüsüyle farklı öğretim şekilleriyle,varlıklarını sürdüren eğitim kurumları bir 12 Mart ürünü olan "Milli Eğitim Temel Kanunu"nun 15.maddesiyle "karma sisteme" geçirilmiştir.Bir iki istisna dışında.(14 Haziran 1973 tarihinde...)
Oysa son yıllarda eğitim-öğretim sistemi üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar bu modeli sorgular hale getirmiş,bazı ülkelerde tek başına faaliyete geçen kız ya da erkek okullarına ağırlık verilmiştir.
ABD bunlardan biridir.
Oldukça pragmatist (faydacı) anlayışa sahip olan "Amerikan Eğitim Sistemi" Rusların daha 1957’de "Sputnik" adlı uzay aracını "uzaya"göndermesiyle eğitim yasasında 1964 yılında değişikliğe gitmiş,2000 yılında itibaren de eğitim sistemi üzerindeki araştırmalara bağlı olarak,2006 yılından itibaren ülke çapında kız veya erkek okullarının açılmasını teşvik eder hale gelmiştir.
Peki bu sonucu doğuran esas araştırma nedir?
Avustralya’da 2000 yılından itibaren kız,erkek ve karma eğitim yapan okul tipleri 270.000 öğrencisiyle ve 6 yıllık sürede 53 dersten incelemeye tabi tutulmuş,sürenin sonunda da tek başına kız okullarının karma modele göre yüzde 15,erkek okullarının da yüzde 22 daha başarılı olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak karma eğitim sistemi tartışılmaz bir model değildir ve olmamalıdır da.Ayrıca yapılan araştırmalarda da bu modelin çok "başarılı" olmadığı ortadadır.
Ve on yıl kadar önce piyasaya çıkan "Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet" adlı kitap bu alandaki çalışmalara kılavuzluk etmektedir.
Sadece dışımızdaki dünyaya kulak vermemiz yetecektir sanırım.Kaplumbağa gibi kabuğuna çekilmenin devri de geçmiştir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.