Hayat tramvay gibidir... tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. camillo sbarbaro
yakup onat
yakup onat

KİTAP KAĞIT PARÇASI DEĞİLDİR

Yorum

KİTAP KAĞIT PARÇASI DEĞİLDİR

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

719

Okunma

KİTAP KAĞIT PARÇASI DEĞİLDİR

"İnsan bir kitaba girdiği gibi çıkamaz."
İnsan dünyaya eğitilip,hatalarımızın farkına vararak,gelişip üretmek için gelmiştir.Modern hayatın olmazsa olmazları kitaptır.Kitap derken, ders dışı kitapları kastediyorum.Millet olarak Ak Zambaklar ülkesi misali değer ortaya koymak,"Asım’ın Nesli"ni yetiştirmek istiyorsak yöneticisinden,şoförüne,öğretmeninden kantincisine, milletçe çocukları yarış atı gibi yetiştirmek yerine kitabı her zaman, her yerde okuyarak, baş ucu eleman yaparak, sevdirmeliyiz genç dimağlara.
Söz gelimi, beğendiğim bir kitabı mutlaka para verip almalıyım.Tekrar tekrar okumaktan sıkılmam bir kitabı. Geçen yıl yolda Mehmet Rauf’un "Eylül"adlı eserini çamurlar arasında gördüm.Hemen alıp çamurlarını sildim,Geçen hafta bir sokakta, geri dönüşüm eşyaları arasında "Rasim Özdenören’in "Müslümanca Yaşama Üzerine Denemeler"adlı kitabını atıklar arasında buldum.Yine okulların açıldığı ilk günlerde sınıf kitaplıklarını düzenliyordu galiba meslektaşlardan biri.Birilerinin çöpe bıraktığı kaynaklar ve diğer ıvır zıvırlar arasında Chrsty Brown’ un "Sol Ayağım"adlı eşsiz kitabını buldum .Hemen satırlar arasına gömüldüm:resim yaparken gururlandığı bölüm benim gözlerimi buğulandırdı.Bizim normal insanlarımızın bir şeyler başaramamasında çok etkilendim.Çarls Dikıns on beş yaşlarında gazetelere yazılar gönderiyor,bizim çocuklarımız yalnız çarşıya çıkamıyor.
Yine yerlerde sürünen Beydeba’nın Kelili ve Dimne tercümesini alıp evime getirdim.Bizim küçükler, kitabın sayfalarını,çiçek ve çini motifli cildini düzenlerken görüp sordu:"Ne yapıyorsun baba? diye.
Ben de espriyle:
" Elbisesini düzeltiyorum."dedim.
Ve bir tanıdığın kapısının girişinde baş ucu kitabımız, 40’lı yıllara ait,Kuran-ı Kerim’i buldum.Sevinsem mi üzülsem mi bu satırları yazarken.Kutsal kitabımı da bir güzel tozlarından arındırıp kitaplığımın en sevilenler bölümüne bıraktım.
"Çöpten Dostoyovesk Buldum" adında bir TV. program.Bu program benim için çokça gerçekleşiyor."Buradan ben yayın evleri ve gazetelere çağrıda bulunuyorum:Eğer derdimiz memleket mes’elesi ise bir veya birkaç gün matbaalarımız okullarımızın kütüphanelerinin zenginleştirilmesi için çalışsın.Abone yarışına değil de."
O zaman ülke çağdaş uygarlık düzeyine belki çıkar?Ama;aması var bu işin umutlu olmayı yeğlemeli. İnternet hazretleri var,sesli kitaplar var, kütüphneye gerek yok" diyen, ilim-irfanın kıymetinin farkına varamayan şahıslar oldukça ümitsizleşsek de..
Kafayı "sırf bir yerlere yerleştirme, maddi kazanç sağlama ünlü olma saikiyle" bozan bireyler ve kitleler, kıskançlıkla, hırsla" birbiri ile yarışır durumda olan insanlara şaşırıyorum.Bırakalım boşuna zaman geçirmeyi, hakikaten Ulu Önder’in ilim öğrenen ve öğretenleri"irfan ordusu"tabirine dayanalım, titreyip kendimize has sistemle, kendimize dönelim.
Yakup Onat

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kitap kağıt parçası değildir Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kitap kağıt parçası değildir yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KİTAP KAĞIT PARÇASI DEĞİLDİR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Fırat Avcı
Fırat Avcı, @firatavci
24.9.2013 14:23:00
Başlık çok ilgimi çekti. Kağıt kokusundan, kitabın kitaplık süsü olmadığına dek pek çok şeyin sıralandığı bir yazı umuyordum. Ancak her misafir gibi, bulduğumla yetindim. Bulduğum, aslında manalı bir satırdı yine de. Kısaydı, özdü. Sırf başlığından ötürü bile okunmaya değen yazıyı biraz daha zenginleştirmeniz daha mı evla olurdu bilemedim. Taktir sizin.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.