- 727 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ
Hata yapmak insana mahsustur, yeter ki yapılan hata sonucu oluşan tahribat kalıcı ve onarılmaz olmasın.
Kendimizi bildiğimiz ilk günden itibaren bir yaşam mücadelesi vermekteyiz bu dünyada ve de sayısız seçimlere maruz kalmaktayız. Zorunlu olduğumuz ve seçim yapma ihtimalinin olmadığı, seçeneksiz kaldığımız durumlar haricinde bilinçli ve istikrarlı olmalıyız, bize sunulan seçenekler arasından bir değerlendirme yaparken.
Birey olarak, önce kendimize, ailemize, çevremize ve totalde insanlığa karşı sorumluyuz. Zira toplum, belli katmanlardan oluşan; bireylerden ve alt gruplardan meydana gelen bir topluluk silsilesi. Attığımız her adımın ayrı önemi var.
Anne karnında başlayan gelişim süreci ömür boyu süregelmekte. Ve yalnız değiliz elbette ki bu süreç devam ederken. Yukarda da değinildiği gibi, her birimiz sorumluluk bilinci ile kuşatılmış özel varlıklarız. Bizlerin mutlu bireyler olması, dolaylı olarak çevremize de yansıyacak ve bir etkileşim gerçekleşecektir. Bunun da olumlu olması için; yerinde, kararlı ve istikrarlı bir yol izlemeliyiz hayatımız devam ettiği sürece.
Aldığımız eğitim ve öğretim bir yandan da kişiliğimizi şekillendirmekte. Bir yandan bize sunulan yeni öğretiler bizi donanımlı bir hale getirirken, farkında olmaksızın bir yandan de kendimizi keşfediyoruz zaman içerisinde: Yeteneklerimiz, ilgi alanlarımız, sevdiğimiz, sevmediğimiz özelliklerimiz gibi. Biz kendimizi ne denli iyi tanıyıp, keşfedersek; ileriki hayatımızda da bunun karşılığını en optimal şekilde alacağız: Öncelikle verdiğimiz kararlar arasında meslek seçimimiz önemli rol oynamaktadır. İyice düşünüp, taşınmalı ve bize en yakın gelen tercihte karar kılmalıyız.
Doğuştan gelen yeteneklerimiz, kişilik yapımız hatta fiziksel özelliklerimiz bile etkin olmakta, meslek seçimi aşamasında. Bunun önemli bir basamak olduğunu unutmadan dikkatli bir şekilde kendimizi doğru yöne kanalize etmeliyiz.
Sanat, teknoloji, tıp, ekonomi ve bunun gibi sayısız seçenek ile dolu meslek dünyası. Kimi matematiğe yatkınken, kimi el sanatları ile uğraşmaktan haz alabilir. İnsanlarla olan iletişimimiz bile önemlidir meslek seçim aşamasında. Bu etkileşimi başarıyla yürüten bireyin, örneğin; halkla ilişkilerde ya da sosyal alanlarda verimli ve başarılı olması muhtemeldir. Matematiğe uzak, rakamlarla uğraşmayı sevmeyen birinin seçimi doğal olarak farklı olacaktır.
Çocuklarla iyi diyalog kurabiliyorsa birey, eğitime yönelip öğretmen olarak sürdürebilir meslek yaşantısını. Müzik kulağının iyi olması, kişinin konservatuar eğitimi alması ile pekişecek ve başarısını katlayacaktır.
Dile yatkınlığı olan bir öğrencinin yabancı dile yönelip, kendini bu yönde geliştirmesi, onun için yerinde bir karar olacaktır.
Verilen örneklerden de anlaşılacağı üzere; belki de hayatımızın en önemli seçimlerinden biridir meslek seçimi. Hayatımızı ne şekilde sürdürmemiz gerektiğine ilişkin ilk ve önem arz eden bir seçim sürecidir.
Teknolojinin zirveye ulaştığı çağımız, oldukça cazip ve getirisi yüksek seçenekler sunmaktadır günümüz insanına. Zira bu sektördeki sirkülasyon baş döndürücü bir hızla devam etmektedir yoluna.
Uygun meslek dalını seçtikten sonra, o meslek grubu da doğal olarak alt dallara ayrılmaktadır. Tıpta olan branşlaşma, işletme eğitimi alan birinin pazarlama ya da finansa yönelmesi gibi yeni seçimler, bilinç düzeyinin gelişmesi ile daha da verimli olacaktır.
Seçimlerimizle bir bakıma özdeşleşip, kendimizi o yolda ifade etme yetisi kazanmaktayız. Doğru, istikrarlı yaptığımız seçimler hem bizim hem de toplumun verimliliği, istikrarı açısından oldukça önem arz etmektedir.
Yaşadığımız coğrafya, ailevi şartlar bile yan etkenler olarak süreç içinde yer almaktadır.
Bize ön görülen değildir tek etken seçim sürecini yaşarken; unutmamalıyız ki kendimizi nasıl, nerede, hangi ortamda rahat, mutlu hissediyorsak, o yolda atacağımız adım, bizi zaten daha da üst basamaklara, dolayısıyla önemli konumlara taşıyacaktır.
YORUMLAR
Her insan bu konuda farklı düşünür.
Öğretmen olduğunuz ne kadar belli çok güzel bir yazı yazmışsınız.
bizim gibi öğrenciler okumalı. açıkçası size samimi bir şey söylemek isterim, Öğretmenlere hayranım ama size daha başka...
Hırs getirdi yazınız...
Bence puanının yetmemesi birey suçu. Çalışmak çok önemlidir. Heyecan faktörü hariç tabi.
Biz öğrencileri yönlendirmede böyle öğretmenler olduğu sürece mutsuzluğu düşünmek istemiyorum...
Öğretmenler bizim en iyi öğreticilerimiz...
Gülüm Çamlısoy
Merhaba, sevgili Kübra.
eminim ki ailen ve öğretmenlerin seninle inanılmaz gurur duyuyordur. Sana, senin gibi akıllı ve yürekli gençler olduğu sürece yolumuz nasıl aydınlık.
Çok ama çok teşekkür ederim, canım. estağfurullah.
Sana bir öğretmen ve de bir abla tavsiyesi hatta ricam: ASLA VE ASLA HAYALLERİNDEN VAZGEÇME CANIM BENİM. MADEM Kİ OKUMANIN TADINI ALMIŞSIN SONUNA KADAR DEVAM ET YOLUNA, İDEALLERİNİ GERÇEKLEŞTİR. İNANIYORUM SANA HEM DE SONUNA KADAR.
Asla erteleme hayallerini, bas ayaklarına.
Nasıl mutlu oldum yazdıklarını okuyunca. anlatamam. aydınlık ülkemin ve aydınlık dünyanın geleceği sen ve senin gibi pırıl pırıl gençler. Yürekten kutlarım seni.
Çalışmak ve istemek. Başaracağını biliyorum hatta madem ki kararlısın yolu zaten bayağı adımlamışsın.
Sana tüm sevgimi ve selamımı gönderiyorum. Ne zaman istersen ben buradayım...
yolu aydınlık olsun canım. Allah'a emanet ol.
Kübra.48
Çok mutlu oldum sizin gibi bir destekçim olduğuna..
İyi güzel demişsin de Gülüm, benim/bizim memleketimizde mümkün müdür bireyin meslek seçimi?
Bence bu şimdilik pek mümkün görünmüyor.
1. Neden aile. Ben de bu sebeple kurban olan biriyim unutma...
2. Neden, üniversite seçmeleri. Çocuk bir dalı çok istiyor ama o dalı seçmesine aldığı puan yetmiyor ve rastgele diyor bir şekilde. yol nereye götürürse oraya gidiyor.
3. Nede, gelir düzeyi, çocuk çok başarılı olsa bile aile onu okutup istediği mesleği yapmasına vesile olamıyor.
Bir insanın istediğini yapabilmesi için birazcık şansa ihtiyacı var diye düşünüyorum.
Tebrikler, sevgimle...