- 528 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KALİTELİ YAŞAMDA HAYAL KURMA YÖNETİMİ
KALİTELİ YAŞAMDA HAYAL KURMA YÖNETİMİ
Hayal kurmak, bir insanın yaşantısında en önemli eylemlerden birisidir. Hayal kurmayan hiçbir insan yoktur. Bir kişinin neyi, nasıl, ne zaman, kiminle, ne için yapacağına karar vermesinin başlangıç noktası hayal etmekle başlar. Hayal etmek, düşünmeye başlamadan ve harekete geçmeden önce zihinde tasarlamaktır. Hayal etmenin sınırı yoktur. Kişi dilediğini hayal edebilir. Ancak, yapılan hayallerin yüksek kaliteli olması gerekir. Zira insanoğlunun kalitesi düşük hayaller üretmesi de mümkündür.
Kişiler verimli, üretken, etkili, coşkulu, motive edici, başarıya yönelik, kaliteyi arttırıcı niteliklerde hayaller üretebildiği gibi; kalitesi düşük, olumsuz, kin ve intikama yönelik, başarısızlığı temel alan, ataleti besleyen, negatif içerikli, hayatı zehir edebilecek nitelikte kalitesiz hayalleri de üretebilir.
Ulaşılması çok kolay ve basit, ulaşılması çok zor ve zahmetli, ulaşılması zamana bağlı, ulaşılması hiçbir zaman mümkün olmayan hayallerin de üretilmesi mümkündür.
Hayaller üretilirken öncelikle getirisi ve götürüsünün çok iyi hesaplanması gerekir. Bazı hayaller öyle etkin olmuştur ki, sahibini yıllar süren bir mücadele sonucunda, bıkmadan usanmadan peşinden sürüklemiş ve onu EDISON, ABRAHAM LINCOLN, FATİH SULTAN MEHMET, ATATÜRK yapmıştır.
Bazı hayallerin basiretsizliği yüzünden bırakalım şöhret olmayı, piyasaya çıkmaya bile güçleri olmamıştır. Bazı hayaller daha tasarım aşamasında iken, sahibi tarafından rafa kaldırılmış ve gündemden düşürülmüştür. Bazı hayaller hamdır, boştur, sahibini kırıklığa uğratır, getirisi yoktur ama götürüsü çoktur. En azından insanı boşuna meşgul ederek, daha verimli ve etken hayallerden alıkoyar.
Bazı hayallerin ulaşılması imkansız veya ulaşılma ihtimali çok düşük olmasına rağmen, maalesef birileri tarafından çok rağbet bulabilmektedir. Tembel birisinin çok zengin olacağını hayal etmesi, sürekli şans oyunlarından en yüksek ikramiyenin kendisine çıkacağını hayal etmesi gibi…
Çalışkan ve üretken birisinin çok zengin olacağını hayal etmesinin sakıncası olmadığı gibi, aksine çok önemli faydaları vardır. Bu kişide hayal ettiklerini gerçekleştirecek çalışkanlık, azim, coşku ve heyecan mevcuttur. Tembel olan ve çalışmayı düşünmeyen birisinin çok zengin olacağını hayal etmesi ise, ham veya boş hayalden başka bir şey değildir. Üstelik arkasından muhtemelen “hayal kırıklığı” geleceği için, mantıklı bir tercih değildir.
Hayal kırıklığı sonucuna boşuna ulaşılmaz. Hayal kurma eyleminde mutlaka birtakım olumsuzlukların uygulanmasıyla ortaya çıkar.
- Kişi ya ulaşılması imkansız hayaller kurmuştur.
- Ya kurduğu hayalin gereklerini yapma konusunda tembelliklerde ve cahilliklerde bulunmuştur.
- Ya kurduğu hayallerdeki zaman sıralamasını uygulamada birbirine karıştırmıştır.
- Ya sürekli bahaneler ve mazeretler üreterek, başkalarını suçlamıştır. (Zira kişinin kendi hayalini gerçekleştirmede birinci sorumluluk kendisine aittir.)
- Ya da kurulan hayaller uygulamadan yoksun, basit, çelimsiz, attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmeyecek nitelikte verimsiz ve etkisizdir. Yani kişi kurduğu hayalinde ciddi, kararlı ve istikrarlı değildir. Boş zaman doldurmaktadır.
Bazı hayallerin ulaşılması imkansız olmasına rağmen, kurulması ve onunla mutlu olunmasında yararlar olabilir. Mesela, paraşütle atlamayı çok isteyen birisi, buna imkanı yok ve de arzusu çok kuvvetli ise, paraşütle atlamayı hayal edip onunla mutlu olmayı tercih edebilir. Ancak burada yaptığı tercihin içeriğini çok iyi bilmesi gerekir. Niye ben bu hayalimi gerçekleştiremiyorum? Diye saçını başını yolması, kadere kahretmesi, keyfini kaçırması, birilerini suçlaması asla doğru değildir. Eğer böyle yaparsa kurduğu ulaşılmaz hayalin getirisi sıfır olduğu gibi götürüsü çok yüksektir.
Bir kimse aynı şekilde süper lüks bir yatta dünya turuna çıkmayı isteyebilir. Bunu gerçekleştirmesinin imkansız olduğunun bilincinde olarak, sadece hayalinin mutluluğunu yaşamayı baştan kabullenebilirse, bu tür hayallerden nemalanabilir. Üstelik bedavadır.
Hayaller alternatifli olmalıdır. Bir genç bir gence aşık olduğu zaman bütün hayallerini onunla hayatını birleştirme yönünde yapar ve alternatif hayaller kurmaktan kaçınır ise; istediğini vermedikleri takdirde hayal kırıklığına uğrayacak ve hayatının kalite seviyesi hızla düşecektir. Hatta bu süreci hakkıyla yönetemeyenler “ya benimsin ya toprağın” arabeskinin rüzgarında savrulup gidebilirler. (Allah korusun).
Halbuki, “bu bir nasip işidir.” “Beklenmedik bir engelle karşılaşabilirim.” “Dünyada ondan başka evlenilebilecek sayısız insan var.” “Vermezlerse hayatın sonu değil.” “Her sabah güneş yeniden bir güzel doğar.” Temellerinde de hayaller kurabilirse, hayal kırıklığına uğramaz. Üstelik alternatif hayallerini uygulamaya koyarak, kendini zarara uğratmaz.
Hayallerin gerçekleştirilmesindeki en birinci şart; onların arkasından yılmadan, bıkmadan, usanmadan, istikrarlı, kararlı, dengeli, ölçülü, rasyonel ve etkin bir şekilde giderek, değişen şartlara göre gereken eylemlerde bulunmaktır. Yarı yolda bırakılan her hayalin eyleminin başarısızlığı garantidir.
Kurulan hayaller sahibini ateşlemeli, coşturmalı, heyecanlandırmalı, motive etmeli, arkasından koşmaya değer bulunmalıdır. Yüksek kaliteli hayaller sahiplerini yüksek kaliteli eylemlerle kucaklaştırırken, düşük kaliteli hayaller de sahiplerinin kalitelerini yerlerde süründürebilir.
Kaliteli insanlar, sağlıklı, kaliteli, verimli, etkili, başarıya dönük, stratejik, değişimlere adapte olabilen, kaliteli emek ile ulaşılabilen, insanın yaşamına kaliteli katkılar sunmaya gebe, mutluluğa ve keyife destek veren, dost ve arkadaşlıkları yücelten, sevgi sermayesi hesabının artı bakiyesini çoğaltan, kişinin kalite seviyesini yükselten, gelecek nesillere yüksek kaliteli ve anlamlı miraslar bırakmaya yönelik, yüksek kaliteli hayaller kurmalıdırlar.
Kin ve intikama yönelik, negatif eylemlere ışık tutan, tembelliğe ve durağanlığa kucak açan, olumlu alın teri dökmeden zengin olmaya yönelik, garip güraba ve yetimlerin hakkına dönük, hayal kırıklığı büyük ihtimalle garanti olan, düşük kaliteli ham ve boş hayaller, yüksek kaliteli insanların hayali dahi olamaz.
“Fırsat maliyeti”, “kar-zarar analizi”, “astarı yüzünü geçme”, “giden zamanın geri gelmemesi”, “su dolu bardağa başka hiçbir maddenin girememesi” ve “çöp giren çöp çıkar” ilkelerinin gereği; kuracağımız hayallerin kalitesinin çok yüksek olmasına azami özeni göstermeliyiz. Zira, kurduğumuz düşük kaliteli bir hayal, yüksek kaliteli bir hayalin kurulmasını engellemiş ve onun koltuğuna oturmuştur. Böyle bir dikkatsizlik yapıldığı zaman, eyvahların ve keşkelerin hiçbir yararı olamayacağı gibi, uğradığımız zararın tanzimi de hemen hemen imkansız olacaktır. Biliyoruz ki kardan zarar da, bir çeşit zarardır.
Görüldüğü gibi, yüksek kaliteli hayaller kurmak, rastgele ve düşüncesizce yapılacak bir eylem değildir. Kar-zarar analizinin çok detaylı yapılması gerekir. Zira, insanoğlunun hayatını dizayn eden bütün düşünce ve eylemlerin başlangıç noktası, ilk baştan kurduğu hayallerdir. Hayallerimiz, eylemlerimizin hareket ve çıkış noktalarıdırlar.
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklediğimiz zaman, diğer bütün düğmeler yanlış iliklenmeye devam edecektir.
19 Eylül 2013. Perşembe. Saat: 8.30.ANTALYA
Selam, sevgi ve dualarımla… Allah’a emanet olunuz…
Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.