- 1051 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
VAZGEÇİLMEYEN NARGİLE TUTKUSU
“Nargilemin marpucu da
Gümüştendir gümüşten
Beş değil on beş yıl olsa
Ben vazgeçmem bu işten”
Bu sözler Yeni Türkü’nün Yedikule şarkısının bir dörtlüğü.
Burada bizi ilgilendiren nargilenin gümüşü değil bizatihi kendisi yani nargile.
O halde “Nedir nargile?” diyecek olursanız; Türk Dil Kurumunun Büyük Türkçe Sözlüğüne
bakalım derim.
TDK tarifi ile nargile: Tömbeki denilen bir cins tütünün dumanının sudan geçirilerek içilmesini sağlayan araç.
Yani bir tür tütünün araya bir araç konularak içilmesi esas olan.
Dünya Sağlık Örgütü nargileyi “önlenmesi gereken ürün” listesine almıştır.
Yönetmeliklere göre kapalı alanda nargile içilmemesi, 18 yaş altına satılmaması gerekmektedir.
Kapalı alanlarda içilmemesi yasaklanmış olmasına rağmen, ne yazık ki bu yasak pek umursanmamakta…
Kapalı ortamlarda içildiğinde ne gibi zararları olduğunu Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta şöyle uyarıyor:
“Nargile kapalı ortamlarda sigaradan çok daha zararlı. Nargiledeki nikel, kobalt ve kurşun oranı sigaradan yüksek. Dolayısıyla sigaradan daha ciddi tedbirler almak gerekir. İnsanların sudan geçtiği için zehirli maddelerin emildiğini söylemesi kesinlikle doğru değil. Aksine nargile daha kısa sürede tüketildiği için kalıcı etkileri daha fazla”
Hacettepe Üniversitesi’nin araştırmasına göre nargile dumanındaki zehirli maddelerin oldukça korkutucu boyutta olduğu görülmektedir. Araştırmanın danışmanlığını yapan Prof. Dr. Nazmi Bilir; nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarının, sigara dumanındaki miktarlara göre çok yüksek olduğunu söylüyor. Örneğin, sigara dumanında 40-120 nanogram (miligramın binde biri) arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng. Bunun yanı sıra nargilede 6 bin 870 ng kurşun bulunuyor! Sigaradaki kurşun oranı ise 34-85 ng. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metaller. Ve hepsi "gerçek" birer zehir. Prof. Dr. Nazmi Bilir bu şekilde oran yapılırsa, nargilenin sigaradan 50 kat zararlı olabileceğini vurguluyor:
Yeşilay Cemiyeti Başkanı Sayın Prof. Dr. M. İhsan Karaman da nargileden vazgeçemeyen bağımlıları “yanarak, nefes yoluyla alınan nargile insan sağlığına büyük zararlar vermekte, nikotin sebebiyle sigaradaki zararlar nargilede fazlasıyla var” diye uyarmakta.
Peki, bu kadar zararlı olan bir maddenin içicileri kimlerdir diye hiç merak ettiniz mi? Zaten en korkunç olanı da burası.
Yapılan araştırmalarda nargile kafelerin müdavimlerinin ortak özelliklerine bakıldığında neredeyse yarısının üniversite öğrencisi olduğu göze çarpıyor. Bunu yüzde 18’lik oranla lise öğrencileri ve yüzde 16’lık oranla üniversite mezunları izliyor.
Nargilenin bir zararı daha var ki şimdiye kadar hep göz ardı edilmiş. O da, bir nargileyi yüzlerce hatta binlerce kişinin kullanması... Her ne kadar nargilenin ağızlığı ve suyu kişiden kişiye değişse de, dumanın geçtiği boru değişmiyor. Böyle olunca da nefes yoluyla bazı hastalıkların bulaşması mümkün hale geliyor. Uzmanlara göre nargile içen bir kişinin nefes yollarında bir mikroorganizma varsa, o nefes alıp verme sırasında boruya yerleşir ve bir sonraki kişiye geçer.
Şimdi eğri oturup doğru düşünme zamanı… Bütün ümitlerin gençliğe bağlandığı, vatanın gençlere emanet edileceği, geleceğimizin teminatı gençlerimiz bu gençler mi olmalı sizce? Hani “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” diye atasözümüz de vardı bizim. Bu gençlerin vücutları bu kadar zehri aldıktan sonra kafalarının sağlam kalacağını kim iddia edebilir?
SON SÖZ: Nargilenizin marpucu değil gümüşten; altından olsa ne fark eder? Boru aynı boru kaldıktan sonra…
Hoşça kalın… Nargilesiz sağlıcakla kalın
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.