- 1111 Okunma
- 11 Yorum
- 3 Beğeni
İNANCIN IŞIĞINDA
Basite indirgediğimiz değerlerimiz?
Şeker mi... Ramazan mı? Hangi bayram?
Ramazan Bayramı’na, Şeker Bayramı demek bana biraz ters geliyor, neden mi?
Çünkü Ramazanın anlamını onun feyzi ve bereketini bir şekere indirgemek oluyor. Şeker tatlı olmasına rağmen…
Düşünürsek orucun anlamı fakirleri, yoksulları; onların yaşantılarını, duygularını, hislerini anlamak yaşamak ve verilen nimete şükretmektir. Manevi boyutu, bir de midenin dinlenmesi ve sağlık boyutu da var.
Hadisi şerif; ’’Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayetle Resulallah (s.a.v.)buyurdular ki: ’’Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk koksundan daha hoştur.’’
Sevabını ben vereceğim diyor yüce Yaratan ve bitiremiyor orucun mükâfatlarını.
! Gelelim şeker meselesine!
Oruç Arapça Ramazan Ayına tesadüf ettiği için Ramazan ve bayrama da Ramazan Bayramı deniyor. Yani orucun diğer adıdır Ramazan. Onun için bayrama da Ramazan Bayramı adı verilmiştir.
Şimdi ben kimsenin oruç niye tuttu, niye tutmadı yargısını hiçbir zaman kendimde görmedim, görmem de.
Şeker Bayramı diye indirgenen Ramazan Bayramını biraz anladığım kadarını örnekleyerek anlatacağım.
Orucun anlamı genel olarak; fakiri, yetimi, yoksulu doyurmak ve muhtaç olan, dul, yaşlı, kimsesizlere yardım ve onları hoşnut etmek; fitre, zekât ile yoksulları desteklemek yani sosyal bir faaliyet zenginin fakirle kaynaşması buluşması.
Bayram ise orucun mükâfatıdır…
Örnek: Bir işçi otuz gün herhangi bir işyerinde bir işte çalışıyor, SSK, yol ücreti, mesai gibi birikimleri, kazanımları ile otuz gün çalıştığı emeğinin karşılığı olan bir maaş alıyor ve seviniyor Niye? Çünkü otuz günlük emeğinin karşılığı ve rahatlıyor, ihtiyaçlarını gideriyor ve belki de birikim yapıyor.
Şimdi gelelim bayrama;
Bakara; 183. Ayetinde :
‘’Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ‘’
Allah orucu İslamiyet’in beş şartından biri olarak bizlere farz kılmıştır. Kesin yapılması gereken bir ibadettir. Tutamayacak kadar hasta, yaşlı, küçük çocuk hariç, esir ya da seferi falan değilsen sağlıklı her Müslüman’a farzdır…
Müslümanların, yetimleri, dulları, fakirleri anlasınlar diye yukarıda yazmıştım. Oruç Kars’tan kaşar ısmarlamak, Kayseri’den pastırma getirip yemek ya da sofrada normalde olamayacak her şeyi ben orucum diye doldurup yemek değildir. Çünkü ‘’oruç, nefisin terbiyesi’’ dil, göz, el, ağzı aklına ne gelirse yasak, imsak ve akşam namazı arasında…
Gelelim sağlıklı olup da oruç tutmayanlara ki (kesinlikle zor yok kendi bilecekleri iş) bilerek ‘’tutmayanların bayramı değil’’ (şahsi görüşüm) Bayram otuz orucu, mazeretsiz tutanların mükâfatıdır, eğer oruç tutmadan bayram olsa idi o zaman oruç’a gerek kalmazdı ve anla mı da olmaz
Çünkü yukarıda bir işçiyi örnek verdim. Bayram otuz gün orucu hakkı ile tutan müminlere verilmiş bir bayramdır. Mazereti olanlara diyeceğim yok, orucu tutmayıp da ramazan bayramını, şeker bayramı olarak indirgeyenler ve küçümseyenlerin bayramı değil…
Burada bir yozlaşma oluyor.
Orucu da yapılaması gerekenleri kaba hat’ı ile fitre, zekât gibi ibadetlerin yapılması; dul, yetim, yaşlı, kimsesiz yardımlaşması olarak verdim.
Bayram ise büyükleri ziyaret, yaşlıları ziyaret, komşuları ziyaret, misafirlere ikram, kabristanı ziyaret gibi ulvi değerler silsilesidir.
Annesinin-babasının elini dahi öpmeyenlerin, onlar muhtaç olduklarında yalnız bırakanların, bu bayramı beş yıldızlı otellerde tatil köylerinde zevki sefa içinde düşünenlerin, şeker bayramı demesi aslın da yadırganmamalı… Ama toplumda ve dini değerlerimizde yozlaşmaya yol açtığından dolayı değinmek istedim.
Manevi hiçbir yönü olamayanların yukarıda saydığımız o kadar farz, vacip ibadet var ki yapılması gereken hiç birini yapmayanların şeker demeleri ulvi inancının ışığının gölgesi altında hiç de hoş durmuyor olsa gerek.
Hakkıyla ve layıkıyla orucunu tutup bayramını yapanlara ne mutlu, kurtuluşa erenlere ne mutlu... Herkesin ramazanı şerefini ve ramazan bayramını en içten dileklerimle kutlarım.
Tevbe ;112. Ayetinde :
‘’Bunlar, tövbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Müminleri müjdele. ‘’
BEKİR AKBULUT
14.08.2013
YORUMLAR
Bu yazıyı üçüncü defa okuyorum ve her defasında yeni bir pencere açılıyor önümde..Sayın Akbulut bir ayna tutmuş yolumuza,genini değiştirdiğimiz değerlerimize bir ışık yakmış..İnançla,inanarak...İşte son nokta burada konulmalı ;İNANÇ....İnandığımız ve inanmak istediklerimizi ayırt etmeye başladığımız anda ,ışımızı da elimizde tutuyoruz sanırım..
Bu öğretici,bir o kadar da düşündürücü kıssa tadında hatırlatma için kaleme teşekkür ediyorum...
Sevgili Bekir.
Önce kısa bir anı anlatayım müsaadenle, sonra da bu bayramın aslında ne bayramı olduğunu izah etmeye çalışayım.
1978-1979 yılı filandı. Okulda sol görüşlüler ile sağ görüşlü öğretmenler tartışıyoruz...Sol görüşlüler '' Açız '' dediler..Ben de '' Allah'a şkredin....Niçin aç olalım, maaşımız var..Çift maaş alıyorsunuz çoğunuz.'' dedim...Yok..Öldüm Allah Şükür diyemedi o kafa..
Gelelim Bayrama: Bu Ramazan bayramı mıdır, şeker bayramı mı
İkisi de değil...Şevval ayında kutlanan bir bayram Ramazan Bayramı değildir..Ama Ramazan ayı gibi müslümanlar için kutsal bir ay ve oayda tutulan oruç gibi maddeten sıkıntılı olsa da manen çok büyük mükafatı olan bir ibadetin mükafaatı olduğu için Ramazan bayramı deriz biz Türk Milleti olarak. Çok da yanlış olmaz.
Peki Fıtır bayramı mıdır bu bayram ? Dili Arapça olanlar için evet...Asıl adı budur zaten bayramın.
Peki biz Türkler bu bayramı ne bayramı olarak kutlamışız:
''ŞÜKÜR BAYRAMI''
Bu bayram aslında şükür bayramıdır. Ama şükretmesini bilmeyenler, bayramı sulandırmaya çalışanlar, bir türlü şükür diyemedikleri için bayrama şeker bayramı dediler.
Velhasılı Ramazan bayramı evet, Şükür bayramı evet ama şeker bayramı? Aslaaa
Selam ve sevgilerimle.
sami biberoğulları tarafından 8/16/2013 11:53:41 AM zamanında düzenlenmiştir.
şeker bayramı diyenler zaten kasıtlı diyor bekir bey
sizinde yukarıda dediginiz gibi oruç yok namaz yok bayram olur mu hiç olsa olsa tatiline sevinir ler
ramazan bayramı fıtır bayramı da diyenler var her ikiside dogru ama şeker bayra mı ne.. şeker mi kaldı hem şimdi baklava ve çikolata devri başladı ozaman ne ediyoruz baklava bayramı koyuyoruz adını:))
oruç rabbin büyük mükafatı onlar ne derse desin adına benim ramazan bayramımdır rabbim kabul etsin oruçlarımızıda bayramımızıda.. bayram rucu tas tamam tuttuk fitremizi verdik şükür için sevinmedir şükürdür nimete ...