- 782 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Sayın Başkan
Sayın Başkan, İl Genel Meclisimizin Saygın Üyeleri ve Değerli Yöneticileri, Dünya Kitap Günü ve Kütüphane Haftası münasebetiyle, şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Sözlerime başlarken, hepinize saygılar sunuyorum.
Dünyada ve Ülkemizde, kitapların yararları anlaşılmaya başlayınca, mevcut olan kitaplıkların daha da büyütülmesi zorunluluk haline geldi. Her çağda ve her yaşta insanların, bilgi dağarcığının gelişmesi ve zenginleştirilmesi açısından, büyük binalarda kütüphaneler açma zorunluluğu oluştu. İlk olarak 15 Nisan 1946 da, içinde iki kitap bulunan, Milli Kütüphanemiz açıldı. O günden bugüne gelinceye kadar, Milli Kütüphanemizdeki kitap sayısı 620 bine ulaşmıştır.
Bizlere düşen görev, kütüphanelerin daha da gelişmesi ve zenginleştirilmesini sağlamaktır.
Eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde var olan kütüphaneler, eldeki verilere göre, İlk olarak Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı Devleti döneminde de, kütüphaneciliğe gerekli önem verilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra, Mustafa Kemal Atatürk okumanın önemi üzerinde hassasiyetle durarak, kitaplara gerekli önemi verdi. Kitapların, kitaplıklardan ziyade, herkesin yararlanması gerektiği yer olan kütüphanelerin kurulmasını teşvik etti.
Bugün yurdumuzda ki kütüphanelere baktığımızda, belli başlı büyük kütüphanelerden, İstanbul’da Süleymaniye Kütüphanesiyle, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Ankara’da Milli Kütüphaneyle, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi büyük önem arz etmektedir. Bunun haricinde 81 ilimizin tamamında kütüphanelerin kurulduğunu da söylemeliğim.
Kütüphaneciliğin önemi kavrandıkça, bütün ilçelerimizde de kütüphaneler açılmıştır. Genel bir sayıma göre, ülkemiz kütüphanelerinde altı milyonu aşkın kitap bulunmaktadır. Her yıl yeni yazılan kitaplarla, gelişip zenginleşmektedir.
Bu gelişmeyi korumak ve herkesin yararlanmasını sağlamak açısından, kütüphanecilik alanında uzman olan kişilerden yararlanılmaktadır.
Birçok üniversitelerimizde kütüphanecilik bölümleri açılmıştır. Buradan mezun olan öğrenciler, alanlarında görev yapmaktadırlar.
Kitaplar, insanlığın bilgi düzeyinin gelişmesini, ilerlemesini, ilme giden yolun bulunmasını ve bu gelişmelerin ışığında, değişimden haberdar olunmasını sağlamaktadır.
Bu nedenledir ki “Kitapsız büyüyen çocuk, susuz ağaca benzer” Denilir. Bunu ortadan kaldırmak için, okuma alışkanlığı kazanmalıyız. Faydalı kitapları her zaman yanı başımızda bulundurmalıyız. Kütüphanelerden kitaplar alıp, okuyup ve yerine teslim etmeği bir alışkanlık hanine getirmeliyiz.
Kitaplar, en yakın dostlarımızdır. Bunu hiç bir zaman unutmamalıyız.
Sayın Başkan, İl Genel Meclisimizin Saygın Üyeleri ve değerli yöneticileri. Bende, öğrendiklerimi, gördüklerimi ve düşündüklerimi çeşitli makaleler yazarak dile getirdiğim gibi, Atatürk’ün 100. doğum yılı için, yazmış olduğum “Şiirlerle Bayramlar” adlı kitabımla yarışmaya katıldım. Yarışma sonucu, kitabım yayınladı. Bu duygu ve heyecan, yeni şiirler yazmama sebep oldu. İkinci kitabımı, 2002 de “Var Git Kendi Yoluna” , üçüncü ve dört inci kitabımı, 2008 de “Yüreğimin Sesini Dinle” ve “ Adam Olursun” u yayınladım. Bugün, Turizm ve kültür Bakanlığı aracılığıyla, Devlet Kütüphanelerinde yerlerini almış bulunmaktadırlar. Bundan dolayı da, derim mutluluk duymaktayım. Bu eserlerimi sizlerle paylaşmak maksadıyla, Yüce Meclisimizin Sayın Başkanı Hasan Büyükdede’ye, AK PARTİ Grup Başkan Vekili Sayın Seyfullah Şahbaz’a, CHP Grup Başkan Vekili Sayın Necla Türkoğlu’na, ve Sayın Genel Sekreterimiz Sabri Kaya’ya, takdim etmekten onur ve gurur duymaktayım. Siz Değerli İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarıma verilmek üzere grup başkanlığına, daire başkanlarına ve meclis çalışanlarına verilmek üzerede, meclis yazı işleri müdürlüğüne teslim edilmiştir.
Sözlerimi tamamlarken, Sayın Meclis Başkanıma, Meclisimizin Saygın Üyelerine, Değerli Yöneticilerine ve burada hizmet veren herkese sevgi ve saygılarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.
Mürsel Adıgüzel
CHP İl Genel Meclisi Üyesi
YORUMLAR
"Bugün yurdumuzda ki kütüphanelere baktığımızda, belli başlı büyük kütüphanelerden, İstanbul’da Süleymaniye Kütüphanesiyle, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Ankara’da Milli Kütüphaneyle, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi büyük önem arz etmektedir."
burada Bilkent Kütüphanesi atlanmış gibi...
Duyarllığınıza ve bilgilendirmelerize teşekkürlerimi sunarım..