BİN AYDAN HAYIRLI GECE
BİN AYDAN HAYIRLI GECE
((K)ADİR GECESİ) bin aydan hayırlı bir gece…
(A)rdına kadar açılır kapılar, Allah deyince.
(D)ualar yükselir Allah için, tüm dillerden.
(İ)yilik yaparsa insanlar uzaklaşır kötü ellerden
(R)abbini anar, eksik etmez gönüllerden.
(G)ece sabaha kadar melekler her iş için iner.
(E)lllerini aç, dua et melekler sana eşlik eder.
(C)ebrail (as)Kuranı-ı indirmeye başladı bu gece.
(E)rinme, tan yeri ağrana kadar gece çok yüce.
(S)evap yağmurları yağar taaaa sabaha kadar.
(İ)nşallah bu gecenin değerini bilir tüm kullar…
Yüce Allah’a binlerce şükürler olsun. Yine bir Ramazan ayında mübarek Kadir Gecesini idrak edeceğiz. Öyle bir gece ki; ömre bedeldir. Öğle bir gece ki bin aydan daha hayırlıdır. İşte Müslüman’ın bu gece yapması gerekenler...
Nebiyyi Muhterem (sav) tarafından Ramazan’ın yirmisinden sonraki gecelerde aranması tavsiye edilen Kadir Gecesi, öteden beri yirmi yedinci gecesi kabul edilerek kutlana gelmiştir. Bu konuda Resulü Ekrem (sav)’den bazı hadisler nakledelim. Efendimiz buyurur ki: “İçinizden bazı insanların rüyasında Kadir Gecesi ilk yedide gösterildi. Yine içinizden bazı kimselere de son yedide gösterildi. Siz onu son onda arayın” (Müslim, Siyam, 208).
“... Siz onu son ondaki tek gecelerde arayın ...” (Müslim, Siyam, 212).Bu konuda en kapsamlı rivayetlerden biri Ashâbı Kiram’dan Ebû Said ElHudrî Hazretleri’nin rivayetidir. Bu zat şöyle nakleder:
-Ashâbı Kiram’dan Ubeyy b. Kâ’b Hazretleri, kardeşinin, Kadir Gecesinin yirmi yedinci geceye rastladığını, Peygamber Aleyhisselâm’ın o günün alâmetlerine dair verdiği bilgilere dayanarak tespit ettiğini söyler (Müslim, Siyam, 220).
İslâm kaynaklarında yer alan bilgiye göre Kadir Gecesi’nden başka “Cuma günü içinde icabet saati, beş vakit içinde sâlâti vustâ, ilâhi isimler arasında İsmi Azam, bütün tâat ve ibâdetler içinde rızâyı ilâhî, zaman içinde kıyamet, hayat içinde ölüm” gizlenmiştir. Bunun gayesi, mü’minleri Allah’a karşı olan kudsi vazifelerinde sürekli bir hassasiyet içinde bulundurmaktır.
Peki, bu gece niçin gizli tutulmuştur? Müminlerin her geceyi kadir gecesi bilip bol ibadet etmeleri için.Bizler de her geceyi Kadir Gecesi bilmeli ibadetlerimizi huşu içinde yapmalıyız
Yüce yaratıcı tarafından Kadir gecesi, biz Müminlere hediyedir. Bu hediyeyi en güzel şekilde değerlendirmeliyiz. Kadir Gecesi, Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir. Başka peygamberlere böyle bir gece verilmemiştir
Allah’ın Resulü şöyle buyuruyor; “Allah Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi.”Ve devam ediyor: “Allah indinde en kıymetli gece, Kadir gecesidir.” Resulullah efendimize kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti.
Resulullah efendimiz, “Beni İsrail peygamberlerinden 80 yıl Allahü teâlâya ibadet eden oldu” buyurunca, ashab–ı kiram hayret ettiler. Bunun üzerine Cebrail aleyhisselam gelip; “Ya Resulallah, senin ümmetin bu peygamberlerin, 80 yıllık ibadetine şaşarlar. Allah sana ondan iyisini gönderdi” diyerek, “Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır” mealindeki âyeti okudu.
Peki, Bu Geceyi Nasıl Değerlendirelim?
Sevgili Peygamberimiz: “Kim Kadir Gecesi’ni sevabına inanarak içtenlikle ihya ederse, geçmiş günahları yargılanır” buyurmuştur (Riyâzü’sSâlihin, II, 464, BuhâriMüslim). Bu mübarek gecede:
• İbâdet edilmeli, geçmiş namazlar kaza edilmeli, geçmiş namazı olmayanlar nafile kılmalı.
• Kur’ân-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, Kur’ânı Kerim’e sevgi ve bağlılıklar tazelenmeli.
• Peygamberimiz’e salâtü selâm getirmeli, O’nun şefaatini ümid etmeli, onun ümmetinden olmanın şuuruna ermeli.
• Kalbi istilâ etmiş olan gaflet sisleri dağıtılmalı.
• Tövbe ve istiğfar yapılmalı, ciddi bir nefis muhasebesi ile hatalardan dönmeye azmedilmeli, hayra yönelme istikametinde iradeler kuvvetlendirilmelidir.
• Allah’ü Teala’nın adı zikredilmeli. Tefekkür edilmeli. Zira Allah Teâlâ’nın zikriyle kalpler itminan bulur.
• Bol bol dua yapılmalı. Zira dua, kulları, Cenâbı Hakk’a yaklaştıran en ulvi vasıtadır. Peygamber Efendimiz’in, şu duayı bu gece çok çok okuduğunu kaynaklar naklederler: “Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’lafve fa’fü anni"(Allah’ım; Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle)
• Bu gece’nin hürmetine, Rabbimizden bütün Müslümanların bağışlanmalarını dilemeliyiz. Kadir gecesinin hayırlara vesile olmasını, İslâm âleminin birliğine vesile olmasını niyaz etmeliyiz.
Bismillâhirrahmânirrahîm (Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla )
1 İnnê enzelnâhü fî leyletilkadri ( Doğrusu Biz, onu (Kurân’ı) Kadir gecesinde indirdik )
2 Ve mê edrâke mê leyletülkadri ( Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?)
3 Leyletülkadri hayrun min elfi şehrin ( Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır )
4 Tenezzelülmelêiketü verrûhu fîhê biizni rabbihim min külli emrin (O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner )
5 Selêmün hiye hattê matla’ıl fecri (Artık o gece bir esenliktir gider Tâ [ki] tan ağarana kadar...
03.08.2013
Hasan KAYA
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.