ŞİİR KİTABI NASIL OLMALI?
* Dünyevî adlı rumuzunda teknik sorunlar çıktığı için "Bir Dünyevî" rumuzumla yeniden aranızdayım. Ekrem AKBUNAR.
Şiir kitabı nasıl olmalı
Şiire internet edebiyatı içinde başlayan benim gibi bir çok müteşair, aradan geçen yıllar içinde öğrendikleriyle şiir adına arpa boyu kadar da olsa yol aldı. Bir yerlere geldi. Hal böyle olunca sadece sanal ortamda değil, kitap olarak da şiirlerini kayıt altına almaya başladılar.
Böyle olunca aklıma takılan soruları sizlerle paylaşmak ve değerli görüşlerini almak için bu yazıyı kayıt altına alıyorum.
Edebiyat adına vereceğiniz tüm cevaplar, öneriler mutlaka dikkate alınır.Bir yaprak bile sebepsiz düşmüyorsa ağaçtan değil mi? Belki de vereceğiniz cevaplar sayesinde ilk şiir kitabını heyecanla çıkarma aşamasında olan değerli kalemlere çok faydalı olacaksınız. Bu fayda genel anlamda Türk şiirine bir katkı olacak ve sonuçta şairimiz, şiirimiz kazanacak. Şiir kitaplarındaki kalite çıtasını bir üst seviyeye çekilmesine yardımınız muhakkak olacaktır.
Aklıma gelen ilk sorular:
1-Bir şiir kitabı nasıl olmalı?
2-Önsözünü kim yazmalı?
3-Şiirlerin terbiyesi ve elekten geçirilmesi nasıl sağlanmalı.
4-Yayınevlerinin ekonomik nedenlerle sağladığı kolaylıklar ilk şiir kitaplarındaki kaliteyi düşürüyor mu?
5-Akademik olarak nasıl yardım alınabilir?
Ve yine aklıma ilk gelen cevapları sizinle paylaşmak adına:
1- Bir şiir kitabındaki şiirler konularına göre ayrılmalı. Konu başlıklar şaire kalmakla beraber, Aşk-sevda, Tefekkür-Düşünce, Din-Tasavvuf, Hiciv, Vatan, Siyaset, Hasret vb gibi bölümlere ayrılması daha güzel olabilir.
İlk yazılan şiirden başlayıp, son şiire doğru yapılan sıralamalar kitabı eline alan okuyucuya verdiği duygu genelde olumsuz oluyor.
2- Şiir kitabında önsözü şiire en az 15-20 yılı vermiş usta ve üstadların yazması hem büyüklere saygı, manevi açıdan bereket ve huzur verebilir mi şaire. Eşimize dostumuza yazdırdığımız ve daha kendisinin bile kitabı olamayan şairlere ayırdığımız sayfalar edebiyatımızdan ne alır, ne götürür?
3- Şiir kitabında olmasını istediğiniz şiirleri en az 3-4 ustanın görüşü, düzeltmeleri, tasnifi, teknik boyutuyla ele almak kitabımızdaki kaliteyi artırabilir.
4- Soruya soruyla karşılık verme durumundayım. Maddi olarak bir şiir kitabının maliyeti ne kadardır? Dağıtım hususunda nasıl davranılmalı? Yoksa yayınevine bırakıp dağıtım işini, eş dost ve tanıdık çevreye kendimiz mi ulaştırmalıyız? Kültür müdürlüklerinin bu konuda ne kadar desteği ve yardımı olabilir? Bu işlerde de torpil döner mi?
5- Üniversitelerden bu konuda yardım alabilmek kolay mıdır? Her ilde bir üniversite olduğu için ki bunların çoğunda edebiyat bölümü olduğunu düşünürsek bu yolun denenmesi kalitemizi daha da artırabilir aslında. Ve ya heyecanları kursaklarda da bırakabilir mi?
Bu yazının sizlerin tavsiyeleri ile daha kapsamlı bir şekle bürüneceğine emin olabilirsiniz.
Sizlerin de bu konu hakkında bilgilerinizi, tecrübelerini paylaşmanız, hüsnüzan ve umut içinde yaşamanız dileğiyle efendim.
Selam ve saygılarımla.
YORUMLAR
Yayın evleri genellikle alfabetik sıraya göre sıralıyorlar kitaptaki şiirleri şiir kitabında on söz pek gerekli bir durum olmasa gerek kanaatimce şiir kitabı yayınlandıktan sonra maddi olarak bir beklenti içerisinde olunmamalı zira iki şiir kitabı çıkarmış üçüncüsünü de dosyasını tamamlamış biri olarak bu şekilde düşünüyorum...
kitap çıkarmaya karar verdiğimde iyice düşüneceğim..
ortalıkta milyonlarca şiir var
karşılaştırma yapmalı
eski üstatların şiirlerine yakın şiir yazmaya başladığımda "bel ki" diyorum
kim okuyacak ki???
Yinsani
DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIR MISINIZ ZİYA BEY.
Yinsani
http://www.antoloji.com/ekrem-akbunar/siirleri/
İçerik olarak sade gösterişsiz ve doğal olmali kapak tasarım olarak kaliteli ve kitabı adını anlatabilmeli
Önsöz yazarin aynasıdır yazar kendi önsözünü yazmalidir başkaları yazacaksa eger aynanın bir tarafi kırık demektir.
Şiir terbiyesi diye bir sey yoktur fikir alışverişi vardir yazarin kendi duygularini nasil hissediyorsa o sekilde okuyucuya aktarmalidir eger birileri bu duygulari ve vurguladı degistirecekse bu baskalasmaktan öteye gitmez bu da yazarın pismemis oldugunu gösterir
Şiir kitapları da kalite yazarın kendisidir
Akademik olarak sadece kitap kurgu ve düzeni olarak yardim alabilirsiniz bunun disinda siire müdahale yazarin gelişmesinden ziyade basitlesmesini sağlar yazar kendi kendini geliştirmeli dışarıdan alinan akademik yardim yada egitim faydalı olabilir
Kendi tecrubelerim deneme ve eğitimlerime dayanarak naçizane fikirlerim bunlardır yine de
her sey yazarin kendini nasil ifade ettigi ile alakalıdır.
Saygi sevgi hosgoru ve selamlarimla...