- 735 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Cumhuriyet Dönemi "Son Yeni" akımından 10 Türk Romancımız
TÜRK EDEBİYATINDAN “SON YENİ”Cİ 10 ROMANCIMIZ
Çoğu 1940 yılından sonra doğmuş postmodern ve yapısalcı olarak roman ve hikaye yazan yazarlarımıza “son yeni” romancılar denmektedir. Bu yazarlarımızdan seçtiğimiz 10 tanesini birkaç küçük cümle ile sizlere tanıtalım dedik.
1.YUSUF ATILGAN
1921-1989 yılları arasında yaşamıştır. Köy ve kasaba hayatını konu almıştır. Romanlarından “ Anayurt Oteli” filme alınmıştır. Romanlarında okuyanlara unutulmaz tipler ortaya koymuştur. Üslupçu yazar olarak tanınır. Titizliği yüzünden ömründe sadece 2 roman yazabilmiştir. Yazarken cümleleri defalarca yenilemesinden dolayı az eser vermiştir. 8.Kasım.1987 tarihli Nokta Gazetesine verdiği röportajdaki şu cümle O’nun romancılığını özetler.” Metinlerimi sanki mektup yazarmışçasına yazarım. Daha çok kendime yöneliktir bu çabam. Eleştirilerden fazla alınmam ve yüksünmem.
2.OĞUZ ATAY
1934-1977 yılları arasında yaşamıştır. İTÜ de hocalık yapmıştır. 43 yaşında vefat etmiştir. Postmoderne uzanan yeni romanın öncüsüdür. Genç yaşta vefat eden Prof.Mustafa İnan’ın hayatını” Bir bilim adamının romanı” adı ile yayınlamış ve ses getirmiştir. 1970 den itibaren 7 yılda roman, hikaye, oyun, günlük konusunda yazılar ortaya koymuştur. Bunlardan en önemli ikisi “Tutunamayanlar” ve “ Bir Bilim Adamının Romanı” dır. Bürokrasiyi ve işlerin uzamasını çok hicvetmiştir eserlerinde. Tek parti dönemi ni eserlerinde etkileyici olarak işlemiştir.
3.NAZLI ERAY
1945 doğumludur. En büyük özelliği romanlarında aniden uslüp değiştirmesidir. Aniden gerçekten hayale hayalden gerçeğe geçmesidir. Kitapları masalla gerçek arasında bir tad verir okuyana . Okurunu mutlu etmek için olmamış şeyleri olmuş gibi gösteriyor. Tema ve kişiler bakımından hikayelerinde zenginlik vardır. Günlük hayatta sıkça rastladığımız kişileri Nazlı Eray’ın kitaplarında görmek mümkündür. Görsel, işitsel ve dokunsal temalara çok yer verir. Bu konuda da oldukça ustadır.
4. ORHAN PAMUK
1952 doğumludur. Yazar Nobel ödüllü ilk ve tek Türk yazarımızdır. Romanları 60 dile çevrilmiştir. Eserlerinde geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe de sık sık geçişler yapmaktadır. Olayları türlü şahısların ağzından anlatıyor. İç konuşmalara yer veriyor. Gazetelerden, tarih ve felsefe kitaplarından gereğinden daha çok alıntı yaptığı söyleniyor. Uzun cümleler, uzun paragraflar kullanmayı sevdiği hatta bazı paragrafların yarım sayfayı tuttuğu da görülür. Bunun da dil bilgisi hatalarına davetiye çıkardığı na vurgu yapılır. (1992 den önceki kitapları için yapılan yorumlar bunlar) Son kitaplarında bu hataları tekrarlamayarak daha güzel , daha usta eserler verdiği söylenebilir.
5. BUKET UZUNER
1955 doğumludur. Roman şeklinde uzun hikayeler ortaya koyuyor. Çok gezmiş, çok görmüş, çok okumuş bir yazar olarak tanınıyor. Hürriyete açık geniş bir düşünce ve hayallerle dolu bir çevre bilgisi olduğu ifade edilir. Kitaplarında seyahat romanı gibi zamandan zamana , mekandan mekana atlamalar olabiliyor. Hikayelerin her sayfasına çok değişik şeyler sığdırarak , hikayelerini renklendirerek okurunu zengin bilgilerle doyurur. Uydurma söz kullanma özentisine kaçmaz. Konuşulan Türkçeyi karşılıklı okurla konuşuyormuş gibi eserlerine yansıtıyor. Argo ve açık sözlere de zaman zaman yer veriyor. Yani hayatın içinden eserlerle okurun karşısına çıkıyor.
6.NİHAT GENÇ
1956 doğumludur.Ülkücü görüşleri savunmuş, Nizamı Alem, Töre, Doğuş , Hamle, Çete gibi bu görüşe uygun dergilerde uzun zaman yazılar yazmıştır. Roman ve deneme kitapları yazdı. Dil ve anlatım üzerine oldukça yeni teknik kullandığı söylenir. Dünya görüşünü nihilist bulan Edebiyatçılar vardır. Boşverici ve küçümseyici bir uslüp kullandığı söylenir. Dil devrimi gibi anlamsız yenilikleri eleştiriyor , yeriyor.”One Man Show” romanı postmodern romana postmodern bir yaklaşım tarzı olarak görülmüştür.
7. LATİFE TEKİN
1957 doğumludur. Halktan beslendiğini bir röportajında “Beni etkileyen halk sanatçılarıdır” diyerek anlatmıştır. Yeni Romanın en önemli ismi olarak anıldı. Marguez’in basit taklitçisi olarak görülmüştür. Romanlarından “ Bir Yudum sevgi” filme alınmıştır. Köyden İstanbul’a göçen insanların gizemli masalımsı , mizahi açıdan ele alan romanlar yazar. Klasik köy romancısı değildir yani. Hiçbir gruba girmez. Kendi başına buyruk bir romancı olarak tanınır.
8. NAZAN BEKİROĞLU
1957 Trabzon doğumludur. Halide Edip ve Şair Nigar Hanım üzerinde hazırladığı tezler ile Trabzon’da Profesör ve bölüm başkanı olmuştur. Kitaplarının ortak teması insanların iç dünyalarına hitap etmeleridir.Kahramanlar arada kalmış insan olmanın psikolojisi ile sosyolojik parçalanışını yansıtır. Zıtlıkları işlemiştir. Eski-yeni, akıl-duygu, güzel-çirkin, doğru-yanlış . Kahramanları hep gizlenmek isteyen insanlardır sanki. Bilinçaltı tekniğini ugulamaya çalışan bir yazarımızdır.
9.METİN KAÇAN
1961-2013 yılları arasında yaşamıştır.Ağır Roman yeni özgün bir roman olarak tanınmıştır. Charles Dickens’i andırdığı söylenir. O’nun gibi yaşadığı şehrin insanlarını ve onların yaşam tarzını anlatır. Ağır Roman filme alınmış ve ilgi görmüştür. Duyguları ustaca kullandığı söylenebilir. Ağır Romanda kendini arka plana anlatarak şehrin insanlarını ve arkadaşlarını anlatmıştır. Ağır Roman esprili mizahi yönü ağır basan bir roman olarak tanınmıştır. İnişli çıkışlı hayatı eserlerine de yansımıştır.2013 yılında Boğaz Köprüsünden atlayarak intihar etti.
10. KÜRŞAT BAŞAR
1963 doğumludur. Roman ve hikaye yazarıdır. An’lara odaklı yazıyor. Kitapları cinselliği, ölümü , insana dair her şeyi duygulu dille ele alıyor. Güzel Türkçe ile hikayelerini anlatıyor. Kısa aralıklarla hızlı ama kaliteli eserler ortaya koyuyor. Güzel Türkçe ile postmodern denemeler ortaya koymuştur. Rüya ile gerçeğin karışımını aradığına vurgu yapar. Ona göre hayal ve gerçek birbirini tamamlar.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.