- 420 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
İş Bilir
İŞ BİLİR
Devecipınarlı Deli Ahmet.İri yarı.Galaklı gulaklı bir adam.Davudi, sıtma görmemiş bir ses.Üst perdeden konuşur.Bağıra bağıra...Çekinmesiz.Lafını sözünü çekmez. Bu sebepten “Deli Ahmet” diyorlar.Hali vakti yerinde Deli Ahmet’in.Çalışır,çabalar.İş bilirdir.Boş bir dakikası yoktur.
Devecipınar’a ateş değirmeni kurandır.Bir yaştan sonra değirmenciliğe soyunmuştur Deli Ahmet.Su değirmenlerinin pabucu dama atılınca mazotla çalışan değirmenler kurulmaya başlandı.Gürültüyle çalışan bu değirmenler iyi iş veriyordu.Kısa sürede dünyanın buğdayını öğütüyordu bu değirmenler.Bu yüzden halk arasında “Ateş değirmeni”ne çıktı adı.”Su” ile “ateş” arasındaki karşıtlığa dikkatinizi çekerim.Hem de su değirmeninin bir günde çıkaracağı işi birkaç saatte yapıveriyordu.Ateş olması bu yüzdendir efendim.
İşini bilendir Deli Ahmet.Devecipınar’a ateş değirmeni kurunca bizim Oğulcuklular da un öğütmeye Devecipınar’a gelmeye başladılar.Çarkın kırılsın kahpe felek!..Hacı Emin’in su değirmeni battal oldu.Kaldık ateş değirmenine. O da Devecipınar’da.Mecburen un öğütmek için tutuyor Oğulcuklu Devecipınar’ın yolunu.Rüzgar tersinden esmekte.Hacı Emin’in değirmenine un öğütmeye gelirdi Devecipınarlılar.Şimdi roller değişti.Oğulcuklular geliyor Devecipınar’a.Hem de Deli Ahmet’in değirmenine.
Bu böyle devam etti bir müddet.Ne zaman ki Oğulcuk’a Danacı’nın Celal’la Gara Etem ateş değirmeni kurdu.Bizim köylü rahat bir nefes aldı.
Rivayet edilir ki Kayseri’de Topal Hacımer (Hacı Ömer Şenel) bir at aldı.Atı köye getirecek Erkilet yolundan.Daha Çokgöz’ü Yamıla (Yamula) Barajı yutmadı.Nerden baksan 45 km.yol.Yaz günü hava sıcak.Ata binip köye gitse ya...Sıcakta bu yolculuğu göze alamıyor.Atı biriyle gönderecek.Parasıyla tabii....Tam o sırada nerde var nerde yok Deli Ahmet geldi.Ayaküstü hal hatır...Deli Ahmet sordu:
“Hacımer! Hayırlı olsun at mı aldın?”
“He Ahmet Ağa,bir at aldım.Köye göndereceğim parasıyla.Adam bulamadım.”
Deli Ahmet paranın kokusunu aldı. Kısa bir duraklamadan sonra:
“Hacımer, atı ben gotürüyüm.Ne virecan? (Kaç lira vereceksin?)
O zaman Kayseri-Boğazlıyan otobüs bileti 10 lira.Bunlar 10 liraya anlaştılar.Bindi ata Deli Ahmet.Erkilet üstünden geldi Yaccebni(Yazıçepni)’ye. Bir arkadaşının evinde öğle yemeğini yedi.Dinlendi.Akşamüstü indi Oğulcuk’a.Topal Hacımer de Kayseri’den henüz gelmiş.Atı teslim etti.Ücretini aldı.Dedi ki Topal Hacımer’e:
“Ulan Hacımer! Sen 20 lira zarardasın.Ben 20 lira kardayım.Üstelik bir de öğle yemeği yedim.Bir ahbabımı gördüm.Hem senin atını getirdim,10 lira bilet parasından kurtuldum.Hem de 10 liranı aldım.Sen 10 lira bilet parası,10 lira da bana atı getirme parası verdin.Hesapla bakalım hangimiz karlı çıktı bu işten?”
Topal Hacımer güldü:
“Ulan Ahmet Ağa!..Sen vallaha işini biliyon...”dedi.