Bir insana iki türlü bilgi nasip olur : biri, başkaları tarafından verilen, diğeri ve en önemlisi ise, kendi kendine kazanılandır. -- gibbon
Fikri HAKLI
Fikri HAKLI
@fikrihakli

PALAVRA VE PALAVRACILIK

8 Temmuz 2013 Pazartesi
Yorum

PALAVRA VE PALAVRACILIK

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

865

Okunma

PALAVRA VE PALAVRACILIK

PALAVRA VE PALAVRACILIK




İnsanlar, insanlara kendilerini beğendirmek ister.

İnsanlar, insanlara hükmetmekten zevk alır.

İnsanlar, insanlara bilgili görünmeyi sever.

İnsanlar, insanlara güzel görünmeyi önemser.

İnsanların bir kısmı da palavrayı kendilerine birinci dereceden meşgale bilmişler ve bundan çok fazla haz duymuşlardır.

Palavra, palavracının kadavrasıdır fakat palavracı asla bunu bilemez, bilmek istemez. Palavra ile bir yere varılacağına, bazı hedeflere erişileceğine, bazı engellerin aşılacağına, bazı meselelerin hallolacağına inanmıştır bir kere.

Bazı insanlar, bazı insanlar karşısında çok kısa yoldan çok ucuz üstünlük kurmayı çok severler.

Alın teri, el emeği, enerji harcamak onlar göre değildir. Bu değerli erdemleri kendilerine yük olarak görürler…

Onlara göre önemli olan kısa zamanda, az emekle, çok kazançlara kavuşmaktır. Onlar için varsa da yoksa da insan için, insanlık için değersiz, manasız ve faydasız süfli emellerine ulaşmaktır. Bu emellere ulaşmak için bazı değerlerin aşınmasının, yıpranmasının önemi yoktur.

Palavracılık, palavracının adeta mesleği olmuştur. Kendinden başkasına faydası, milletten başkasına zararı olmayan bu hastalık türünden bazı insanları kurtarmak için henüz tam etkili, yüzde yüz olumlu sonuç alan bir ilaç bulunamamıştır günümüzde.

Palavra zayıf insanın kuvvetli görünme arzusunun depreşmiş şeklidir.

Palavra, emeksiz kazanmak fikrinde olan iradesizlerin inadıdır.

Palavra, değişmeyi sevmeyen, gelişmeyi değişmemek de gören, kendi ekseninden başka yöne yönelemeyen, kimseyi önemsemediği için kimse tarafından da önemsenmeyen, herhangi bir kitabın bildirdiğine uymamakla birlikte işlerini kitabına uydurmayı çok iyi bilen, her çorbaya limon, her bahçeye maydanoz olmayı çok seven, zayıfları horlayan, kuvvetliyi öven, Hakka ve halka değil marka ve dolara göre hareketlerini belirleyen, temiz görünen bedenlerinin içerisinde kirli bir yürek barındıran, çok bilen değil çok bildik görünenlerin anlamsız, faydasız, zararlı ve insanı sinir eyleyen halleridir.

Palavra da, palavracılık da soytarılıktır.

Palavranın kalmadığı, palavracının olmadığı, gerçeklerin konuşulduğu, gerçekçi insanların konuştuğu toplumlar; insanını da, halkını da, dünya insanlığını da mutluluğa, barışa ve başarıya koşturacaktır.

Ne mutlu palavradan, palavracıdan sakınanlara…

Ne mutlu palavradan, palavracıdan kendini koruyanlara…


Fikri HAKLI


Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Palavra ve palavracılık Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Palavra ve palavracılık yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
PALAVRA VE PALAVRACILIK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.