MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI GİRESUNLU OSMAN AĞA
MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI GİRESUNLU OSMAN AĞA
Osman ağa 1883 yılında Giresun Hacı Hüseyin mahallesinde doğdu. Babası Feridun oğullarından Mehmet Bey, annesi Zeynep hanımdır.
Evlilik çağı gelince Hatun Hanım ile evlenmiştir. Bu evlilikten İsmail ve Mustafa adlı iki oğlu dünyaya gelmiştir. Osman Ağa ticaretle uğraşmaktadır. 1992 yılında balkan harbi patlak verir. Babası bedelini ödediği halde o, gönüllü olarak cepheye gider. Osman Ağa böylece askerlik hayatına dur durak demeden devam eder, cephenden cepheye koşar. Kavgacı ve teşkilatçı bir yapıya sahipti.
Çatalca cephesinde sağ dizinden yaralanıp Giresun’a gazi olarak döner, bu olaydan sonra topal lakabını alır.
Dünya savaşında kurduğu gönüllü müfreze ile doğuda Ruslara karşı Batum ve Harşıt’ta çarpışmıştır. Rusları burada durdurarak Tirebolu’nun işgalini önlemiştir.
OSMAN AĞA BELEDİYE BAŞKANI
Mütarekeden sonra belediye başkanı olan Osman Ağa’yı Halk Pontusculara karşı kurtarıcı gözüyle bakıyordu. Osman Ağa, Türk Milletinin haysiyet ve şerefini ön planda tutarak, Rum ve Ermeni eşkıyalarına karşı savaştı. Rum ve Ermeni cemiyetlerinin teşebbüsleri ve ittihat ve terakki taraftarı olması sebebiyle tescirden sorumlu tutuldu ve Giresun dan ayrılarak Şebinkarahisar’a kaçtı.
8 Mayıs 1919 tarihinde yunan gemisi Giresun a gelir. Birkaç gün sonra Rum okuluna beyaz renkli Yunan Kızılhaç bayrağını çektiler. Rumlar daha ileri giderek aynı binaya Pontus bayrağını astılar. Osman Ağa Giresun’a gelip Pontus bayrağını indirip yerine Türk bayrağını asmıştır.
İZMİRİN İŞGALİ
İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali Giresunlular üzerinde infial uyandırdı. Osman Ağa liderliğinden 17 Mayıs 1919 günü camlı çarşı önünde bir miting düzenlendi. Giresunlular işgal ve işgale göz yuman itilaf devletlerini protesto ettiler.
Osman Ağa, Mustafa Kemal ile 29 Mayıs 1919 tarihinde havzada buluştu. Usulüne uygun savaş tarzının içinde bulunan Osman Ağa, bu yetkiyi Mustafa Kemal’den aldığından daha rahat hareket etmeye başlamıştı. Çünkü sadece ondan emir almaktadır. Osman Ağa, Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak Giresun ve çevresinde ki gençleri teşkilatlandırarak Eylül 1920 de Giresun Gönüllü Taburunu kurdu.
Osman Ağa, kurduğu gönüllü bir taburu doğudaki Ermeni harekatı muharebelerine katılmak üzere gönderdi. Bu arada kendisi de Ankara ya giderek Mustafa Kemalle görüştü. Atatürk’ü koruması için adamlarından on kişi burada bıraktı. Giresun’a döndük den sonra da yüz kişilik muhafız birliği hazırlayıp Ankara ya gönderdi böylece Atatürkün muhafız birliği kurulmuş oldu.
OSMAN AĞA’YA SUİKAST HAZIRLIĞI
Osman Ağa, Giresun da Gedikkaya gazetesinin çıkarılmasına öncülük yaparak Giresun da milli şuurun oluşmasında basının önemini kavramıştı. Osman Ağaya karşı düzenlenmek istenen suikast ortaya çıkarılmıştır. Giresun’a Kaymak olarak gelen Badi Bey, Hürriyet ve İtilaf Partisi taraftarıydı suikast için 800 lira para almıştı.
Osman Ağa, Müdafaa-i Milliye Başkanı ve Giresun belediye başkanı olarak Ankara’ya gitti.
6 Mart 1921’de başlaya Koçkiri ayaklanmasını önlemek için 13 Mart 1921’de Merkez Ordusu Komutanı Nurettin Paşa, görevlendirildi. Harekata Osman Ağa komutasında ki bir piyade taburu ile gönüllü müfrezesi, Giresun dan Refahiye’ye geçti. 1921’de asilerin teslim olmasıyla isyan sona erdi.
RUM ÇETELERİ
Osman Ağa, Çorum, Merzifon, Tokat ve Samsun havalesinde Rum çetelerini ortadan kaldırdı. Bölgede asayişi ve huzuru sağladı. Daha sonra aldıkları emirle Batı cephesine hareketle Ankara ya gelmiş, oradan da Sakarya Savaşına yetişmiştir.
Sakarya Zaferinden sonra Osman Ağa’ya Kaymakamlık (Yarbay) rütbesi verildi.
Zaferden sonra Giresun’a dönen Osman Ağa, kısa bir süre sonra Ankara’dan Telgrafla çağrıldı. Neticede Ankara vakası diye bilenen olay meydana gelmiştir. Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey’in öldürülmesi olayına karıştığı iddiası üzerine zamanın Başbakanı Rauf Orbay Hükümetin ve meclisin kararı üzerine İsmail Hakkı komutasında ki kuvvetlerin Osman Ağayı yakalaması emri verildi. Çıkan müsademede Osman Ağa hayatını kaybetti. Mahkeme de oldubittiye getirilen olay, tarihi bir olayın karanlık kalmasına vesile olmuştur. Osman ağada hep sanık olarak kalmıştır. Mustafa Kemal bu konuyla ilgi ‘’ Osman Ağa hep sanık demiştir.’’
MİLLİ KAHRAMANLARA SALDIRILAR
Osman Ağa, bu duygularla Türk Milli Mücadelesinde yerini almış, ön saflarda çarpışarak Türkiye cumhuriyetinin kuruluşunu gerçekleştirenler arasına katılmıştır. Anadolu’yu vatan yapmamızı hazmedemeyen güçler onun işbirlikçileri zaman zaman milli kahramanların şahsında Türk Milletine yönelik saldırılar yapmaktadır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.