- 702 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Nihat İlikcioğlu ile Şiire Bakış
Ümit Zafer Bağcı (Öğrenci, Şair Adayı) ve Türkiye Şairler Birliği Temsilcisi, Anadolu Edebiyat Derneği Kurucu Başkan ve Temsilcisi Nihat İlikcioğlu ile Röportaj
Ümit Zafer Bağcı - Hangi renk şiiri anlatır?
Nihat İlikcioğlu - Şiir gökkuşağıdır, her renk şiirlere ve şairlere yakışır. Ve her şairin bir kimliği ve bir şiir rengi vardır. Aforizma bir sözüm der ki ‘’ Her şair aynı tarzda şiir yazsaydı bir tek şair olurdu ‘’
Ümit Zafer Bağcı - Şiir yazmak yetenek ister mi?
Nihat İlikcioğlu - Yetenek dediğimiz bir tamirci çırağı değiliz; yetenekten ziyade şiir gözlem, hayal kurma, okuyarak ve devamlı yazarak kendimizi daha iyi yazmaya yönelterek yazmamızı kolaylaştırabiliriz.
Ümit Zafer Bağcı - Şiir yazabilmek için ilham şart mıdır?
Nihat İlikcioğlu - Değerli şair adayımız, Ümit kardeşim. İlham geldi de yazdım deriz ama ilham gelmesine gerek yok. Yaşadığımız olaylar, aşklar, ayrılıklar, yazmak için birer etkendir. Yaşamın içinden yaşananları yazdığınızdan da bir şiir doğar.
Ümit Zafer Bağcı - Sizi şiir yazmaya iten güç ne oldu?
Nihat İlikcioğlu - Duygularımın açığa çıkma isteği.
Ümit Zafer Bağcı - Hayatınızda diğerlerinden ayrı dediğiniz bir şiiriniz var mı?
Nihat İlikcioğlu - Şair kardeşim şairin şiirleri çocuğu gibidir. Bir anne ve baba çocuğunu diğerlerinden nasıl ayrım yapmıyorsa şairlerde şiirlerine ayrım yapmazlar. Sadece eski yazdığı ve yeni yazdığı şiirle kıyaslarsa şairliğinin ne kadar ilerlediğini anlayacaktır ve eğer karşı tarafa duygularını tam ifade etmişse yani şiirle anlatmak istemiş ve anlatabilmişse o şiirin şairde etkisi, tepkisi ayrı bir yeri ve önemi vardır.
Ümit Zafer Bağcı - Şiir derken aklınıza gelen ilk kelimeyi söyler misiniz?
Nihat İlikcioğlu - Şiir ihbar etmektir kendini dizelerde.
Ümit Zafer Bağcı - Sizce şiir yazabilmek için konuya hakim olan duyguları yaşamak gerekir mi?
Nihat İlikcioğlu - Şiiri yazarken şiirin derinliğine inmemiz gerekir bir kıta başka anlatıp diğer kıta başka duyguları anlatıyorsa şiire kendinizi adapte etmeyişinizden kaynaklanır ki bu da şiirde duygu ve düşünceleri yazım bozukluğunun belirtisidir.
Ümit Zafer Bağcı - Genç şairler hakkına ne düşünüyorsunuz?
Nihat İlikcioğlu - Genç şairlere elbette öncelik tanımalıyız. Teşvik edici girişimlerde bulunmalıyız. Bir de genç şairlerimiz şiir yazıp beğenmeyince yırtıp atıyorlar. Yazdıklarını kağıt parçasını ya yastıklarının altında saklıyorlar ya da günlüklerinin bir sayfasında kalıyor. ( özellikle genç bayan şairelerimiz ) Genç şairlerimize birkaç tavsiyede bulunayım. Yazdıklarınızı yırtıp atmayınız ve saklamayınız. Şair ve yazarların eserlerini mutlaka okuyunuz, bu işe gönül ve yıllarca emeğini vermiş ehli kişilerle bir kelimenin bile muhasebesini yapınız, tartışınız, korkmayınız, bilmediğiniz kelimeleri sözlük yardımıyla kullanın ve öğreniniz.
Ümit Zafer Bağcı - Şiir yazarken olmazsa olmazlarınız var mıdır?
Nihat İlikcioğlu - Şiirde olmazsa olmaz demiyorum. Kalabalık ortamda, sohbet esnasında ve nerede ve nasıl duygulandıysam hemen kağıda dökerim. İlla sessiz bir ortam şart değil.
Ümit Zafer Bağcı - Şiirle ilgili başınızdan geçen, unutamadığınız bir anınız var mı?
Nihat İlikcioğlu - Değerli Şair Ümit kardeşim ben 1996 yılında radyoda DUYGULARIN ADRESİ şiir programı yaparken dinleyicimin birine de şiir okumasını rica ettim. Dinleyicim bir şiir okuyacaktı, şiiri okuması için canlı bağlantıya aldım ve şiiri okuttum. Şiirin birinci mısrasında benim şiirin olduğunu anladım. İkinci kıtaya geçerken bir saniye dedim bu şiirin şairi kim deyince cevabı şu oldu. Ben yazdım Nihat bey. Ne zaman yazdınız deyince Nihat hocam dün akşam ilham geldi hemen yazmıştım deyince biraz canım sıkıldı çünkü ben o şiiri yıllar öncesine yazmıştım. Pekala şimdi dinle bakalım dedim şiirin tamamını okudum. Dinleyicim şaşırdı, Nihat bey nasıl bildiniz bu şiiri ben yazmıştım deyince canlı bağlantı görüşmesini kapattı.
ÜMİT ZAFER BAĞCI ( Lise son sınıf öğrencisi ve şair aday )
30.05.2013
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.