Güzellik Üzerine
TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüklerinde güzelliğin tanımı şöyledir:
güzellik -ği
isim
1. isim Estetik bir zevk, coşku, hoşlanma duygusu uyandıran nitelik, hüsün
"Bizim balıkçı Süleyman doyamamış bu güzelliği seyretmeye." - E. Şafak
2. Okşayıcı söz veya davranış, iyilik, yumuşaklık
"Onu sertlik değil güzellik yola getirir."
3. Ahlak ve fikrî nitelikleriyle hayranlık uyandıran şey
4. Güzel olan bir kimsenin niteliği
"Güzelliğin on para etmez / Bu bendeki aşk olmasa" - Âşık Veysel
Allah’ın tüm yarattıkları güzeldir. Kendi kusurlarını göremeyenler çoğu zaman başkalarında kusur ararlar. Yaratılanda kusur aramak en büyük kusurdur.
Her yaratılan özgün güzelliğe sahiptir. Yaratılanlardaki güzellik Allah’ın yansımasıdır. Bunu görebilmek her kula nasip olmasa gerek!
Görmek için ilk önce niyet etmek, yani istekli olmak; sonra da ‘alıcı gözle’ bakmak gerekir. Körün büyüğü küçüğü olur mu, tartışılabilir; ancak en büyük kör, görmek istemeyen olmalı!
Atı suya kadar götürebilirsiniz, ama ille de içiremeyebilirsiniz, yani hiçbir şey zorlamayla olmaz.
‘Bakmak’ ile ‘görmek’ arasındaki farkı, en azından lügat anlamları ile hepimiz biliriz. Herkes bakar, ama herkes göremez; üstelik gören ya da gördüğünü sanan herkes aynı derecede, aynı tarzda, aynı şekilde göremez.
İnsanda görebilme kabiliyeti başlıca üç tarzda zuhur eder; öyle ki bunlardan en az birisiyle görebilmek mümkündür, yeter ki insan hakikaten görmek istesin:
1.gözle (fiziksel), yani şeklî (biçimsel) görme
2.beyinle (zihinsel), yani fikrî (düşünsel) görme
3.kalple (tinsel), yani hissî (duygusal) görme
Yaratılışında doğal güzelliği ile gelen insan neden doğal görünmek istemez? Estetik ameliyatlarla, boyanıp cilalanmayla ve en kötüsü de orasını burasını açarak ilgi çekmeye çalışmak kişinin acizliğinin somut kanıtı değil midir?
İnsanlar iyi huy ve meziyetlerle doğarlar; esasen kötü insan yoktur, sonradan bazı olumsuzluklar gelişerek ortaya çıkar ki bunda insanın içinde yaşadığı çevre, yetişme tarzı, aldığı eğitim, ilgi alanları ve karşılaşılan olumsuzluklar mutlak etkendir.
Zamanla gelişen aşağılık duygusu insana olur olmaz işler yaptırmıyor mu? Kendisine yetemeyen, elindekiyle yetinemeyen ve haddini bilmeyen insan fiziksel olarak dünya güzeli seçilse, ne yazar?
Huy güzelliği, ahlak güzelliği ve insanı insan yapan etik değerler bazında ruhunun asaletine uygun tarzda yaşamayan insana saygı duyabilmek ne mümkün!
Özümüzü yitirmeden ve misyonumuzu bitirmeden özgün güzelliğimizi özümseyelim ve doğallığını koruyalım!
Güzelliğine güvenme,
Bir anda yitiverir;
Özelliğinle övünme,
Seni bitiriverir.
(Doğaçlamamdır.)
Tüm güzellikler sizlerin olsun! Hoş ve esen kalınız…
27.04.2013