Zonguldak
Zonguldak’a hiç geldiniz mi ?
Ben ömür harcadım bu şehirde :) Mavinin cennetidir,yazın ve kışın yeşilin her tonunu bulabileceğiniz diyarlardandır Zonguldak.
Emeğin başkentidir,işçinin başkentidir.Sevginin başkentidir
Zonguldak’a vardığınızda ve özellikle gün henüz yeni yeni doğmaya başlamışken güneşin doğuşunu dağların ardından izlemenin zevki bambaşkadır.Yazın gündüz cıvıl cıvıldır Zonguldak.Sahilleri, plajları dolup taşar.Hele festival zamanı Zonguldak ve çevresinden binleri bulur nüfus.Ne kadar gitsemde bu şehirden özler dönerim hemen.
Her sabah işime gelirken insanların bir gülümsemesi ve günaydın demesi kadar insanların içini ne ısıtabilir ki.İşte böyle içinizi ısıtır Zonguldak.
Sadece maden kömürü ile ünlü değildir ilimiz.Çeşitli yerlerindeki turizme açılmış mağaraları da mevcuttur.
Gökgöl,Cehennemağzı,Kızılelma,İnağzı,Cumayanı,Sofular,Erçek,Çakırköy ve Ilıksu mağaraları önem taşır.
Gökgöl mağarası Zonguldak’a sadece 3 km.uzaklıkta,Zonguldak-Ankara karayolunun üzerinde 3350 metre uzunluğunda olup Türkiye’nin 5.büyük mağarasıdır.
Girişte mağaranın tanıtımı resimli olarak yapılmaktadır.Ben ağustos ayında gittiğim halde içerinin serinliğini çok sevdim.Gidilebilecek en son adıma kadar gidin güzelliği karşısında asla pisman olmayacaksınız garanti verebilirim.Yol boyu ilerlediğinizde o sarkıt ve dikitleri gördüğünüzde yüce mevlamın büyüklüğünü bir kez dana anlayacaksınız.Kusursuz bir yapı göreceksiniz karşınızda.Ve içeride sizin güvenliğiniz için gerekli uyarılar yapılmakta,siz ilerledikçe geçtiğiniz yerlerdeki aydınlatma lambaları yanmakta.Ve güvenliğiniz açısından ve mağara içindeki güzelliğe zarar gelmemesi açısından kameraler ile izlenmektesiniz.Daha fazla anlatmayacağım gelin ve görün.
Cehennemağzı mağarası Zonguldak’ın Kdz.Ereğli ilçesinde minibüslerle ulaşım her zaman mümkün.Cehennemağzı mağarası mitolojik açıdan önem taşır.Hemeros’un İlyada’sına göre Kdz.Ereğli’yi de içine alanZonguldak kıyılarının Troya (Truva) savaşlarına katılan gönüllü Anadolu askerlerine de yurt olmuştur.
Yunan mitolojisine göre cehennemağzı Ereğli’dedir.Herkül’ün cehennemin kapısını bekleyen üç başlı canavar köpek Keberos’u yakalama öyküsü Ereğli’de geçmektedir.Ayrıca cehennemağzı mağaraları Hıristiyanlığın bölgede yasak olduğu yıllarda gizli ibaret merkezi olarak kullanılmıştır.
Gökgöl mağarası ve Cehennemağzı mağarası
Evet güzellikleri keşfetmek istiyorsanız size iki öneri.
Özellikle mağara turizmine meraklı iseniz size tavsiye olunur.
E gidemediğiniz yer sizin degildir.
Gönlünüzden mutluluk ,yaşamızından sağlık ve huzur,dünyanızdan barış eksik olmasın ...