- 424 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İHMAL ETTİĞİMİZ ÖNEMLİ İŞLERİMİZİN ACI İNTİKAMI
[ Yüksek kaliteli bir yaşam ve üstün kaliteli bir insan olmak için, hayatımızdaki önemli işlerin birinci sırada öncelik taşıması gerekir. Önemli işlerimizin birinci sıraya konulması yeterli değildir. Bunların gereklerinin zamanında amaca uygun bir şekilde yerine getirilmesi de oldukça önemlidir. Ne yazık ki, genellikle önemli işlerimizi acil zannettiğimiz janjanlı işlerin insafına terk ederiz.
Bunun önemli birkaç sebebi vardır:
1. Önemli işlerimizin zorlayıcı ve baskı kurucu özellikleri ve yetenekleri yok iken, acil işlerin zorlayıcı ve kişi ve toplum üzerinde baskı kurucu özellikleri vardır.
2. Önemli işlerimiz sürekli ertelemeye, ihmal etmeye, savsaklanmaya ve göz ardı edilmeye eğilimli iken, acil işlerin en önemli özelliği, kendisini çok önemli ve gerekli hissettirip diğer bütün önemlilerin önüne balıklama dalmasıdır.
3. Önemli işlerimizin sonuçları uzun vadede önem arz ederken, acil işlerin sonuçları çok hızlı kendini gösterebilmektedir.
4. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da zaman yetersizliği veya zamanın etkin yönetilememesi, önemli işleri arkaya attırırken, acil işleri öne çekmektedir.
Halbuki, acil işlerin çoğu önemli değildir.
- Günümüzde insanlarımız camide namazda iken işaret veren cep telefonlarına göz ucuyla bakmayı zorunlu hale getirebilmişlerdir maalesef. Camide işaret veren cep telefonunun önemli olma ihtimali milyarda bir iken, acil olma ihtimali de yüzde birdir.
- Face book’ta sürekli akıp giden paylaşımları izlemek maalesef ki, bazılarımız tarafından çok acil bir iş haline getirilmiştir. Halbuki, onların içerisinde de önemli ve acil olma oranı ilk maddedeki oranları aratmamaktadır.
- İnternetteki önemli bir bilgiye ulaşmak için, değerli bir zaman ayırımı kutsal iken, gömülüp giderek kendini ve geçen saatleri unutmak, yüksek kaliteli bir insanın işi değildir.
- Haftada bir özel ve etkin bir diziyi seyretmek, ciddi ve değerli bir sinerjik proğrama yoğunlaşmak, kaliteli bir insan için önemli iken, akşam 6 saat boyunca elde kumanda divanda yatarak sıkıntı ve atalet üretmek, kaliteli yaşamın en büyük hırsızlarındandır.
- Zaman öldürmek ve boş vakit geçirmek pahasına, saatlerce bir konuyu eleştirmek, tartışmak, tartışmayı yönetemeyerek kavgaya dönüştürmek, eleştiriyoruz veya fikir teatisinde bulunuyoruz diye, gıybet etmek, laf taşımak, küçültmek, ön yargıda bulunmak, değersizleştirmek, egoyu tatmin etmek gibi hırsızlar da, kaliteli insanın konusu dışında olmalıdır.
Peki, zamanında yapılmadıkları ve gereken hassasiyetler gösterilmedikleri zaman, intikamları çok acı olan önemli işlerimiz nelerdir?
1. Eğer kalitemize ve sağlığımıza anne karnında başlayarak, gerekli yatırımları ve eylemleri zamanında yapmayıp sürekli ertelersek; (her konuda hijyene dikkat, spor ve egzersiz, dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli kontrol, pozitif alışkanlıkları % 100’ e doğru çıkarma vb.), beklenmedik bir anda, hem de en iyi gibi göründüğümüz bir anda,karşımıza istenmeyen bir hastalık olarak çıkıverir. Kendi ellerimizle farkında dahi olmadan ürettiğimiz sıkıntı, kaos, problem, dert, panik, iş yükü, gerginlik, kızgınlık, öfke, zaman darlığı gibi hırsızlarla karşı karşıya kaldık demektir.
2. Eğer evimizin ve işlerimizin elektrik kontağının bakımını zamanında periyodik olarak yaptırmaz isek, her yangının sonucunda yapılacak ilk yorumun "yangının elektrik kontağından çıkmış olma ihtimali" değerlendirmesini yapmak, yetkililerin en kolay işlerinden biri olmaya devam edecektir. Sonuçta yangının verdiği maddi ve manevi zararla, önemli işlerimizden olmasına rağmen sürekli ertelenen bakım ve onarım eyleminin intikamının, ne kadar acı olduğunu söylemeye dahi gerek yoktur.
3. Önemli işlerimizden olan diş fırçalama ve ağız hijyeni konusu, acil zannedilen kar helvası gibi önemsiz işlerin insafına terk edilirse, çürüyen dişler sürekli vücudumuza 24 saat çok tehlikeli mikropları taşıyarak, envai çeşit hastalıklara sebep olacaklardır. Yetmiyormuş gibi bir de genç yaşta dişsiz kalıp ağzımıza bir takoz ( protez) sokturarak kaliteli yaşamımızı hızla yerle bir edecektir.
4. Okumak, öğrenmek, danışmak, paylaşmak, öğretmek gibi çok önemli işlerimizi bizi zorlama yetenekleri olmadıklarından dolayı sürekli geriye bırakarak, atalete ve tembelliğe devam edersek (çünkü bunların kısa vadedeki zevk ve ödülleri daha tatlı geliyor), yüksek kaliteli yaşamımızın temel taşlarından olan ustalık, profesyonellik, yetkinlik ve bilgelik konularında ipe un serdik demektir.
5. Uzun vadeli hedefler, kararlar, amaçlar ve kariyer planlamaları gibi kaliteli eylemleri planlamak ve uygulamak için vizyon ve misyon faktörlerinin gereklerinin yerine getirilmesi ihmal edilerek; "hele zamanı gelsin düşünürüz", "önümüzde bir yığın iş var", "şimdi onun sırası değil", "eski köye yeni adet getirme" gibi janjanlı mazeretlerle haklılık payı çıkarmak, önemli işlerimizi kaliteli yaşam hırsızlarına boğdurduk demektir.
O halde, gelin, kısa-uzun ve orta vadeli önemli işlerimizin gerçekçi listelerini yapalım. Onların yüksek kaliteli emekler istediklerini ve emeksiz asla kaliteli yemeğin olmadığını unutmayalım. Hırsızların girdabında boğulmadan, acil işlere teslim olmadan, önemli işlerimizi zamanında yaparsak, sonucundaki zevk ve ödülü hayal ederek; yapmaz da ihmal edersek intikamlarının (acı veya bedel) çok ama çok, acı ve ızdıraplı olacağını gözden uzak tutmayalım.
Dikkat: Önemli işlerimizi zamanında yaparsak, önce anlamlı ve etkili bedelleri, sonra da kaliteli ödülleri vardır. Zamanında yapmaz isek, önce sahte ödül ve zevkleri sonra ise şiddetli acı ve ızdırapları vardır. Yüksek kaliteli insan, uzun ve kısa vadede kalite sunan önemli işlerini, günü birlik, sahte zevk ve ödüller sunan acil işlerin insafına asla terk etmez. SON PİŞMANLIK DA ASLA FAYDA ETMEZ....
Selam, sevgi ve dualarımla. Allah’a (cc) emanet olunuz. Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER
]
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.