Hakikat aleyhine hürriyet olamaz. -- salazar
kazım demir
kazım demir
@kazimdemir

sanat, nedir

12 Nisan 2013 Cuma
Yorum

sanat, nedir

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2462

Okunma

sanat, nedir

sanat, nedir

SANAT
Sanat; neydi nasıl bir şeydi bir güç müdür yoksa sadece bir avuntumu? Yaşamın neresindedir
Sanat; nedir? Nerede başlar nerede biter? Evrensel bağlamı var mı? Yoksa kültür yoğunluğunda patlayan yanardağ mıdır? Nedir? Sanat
Yeni insanın bildiği gerçek, toplumun genelinin anımsadığı bir şey mi? oysa hayatımızın her alanında anında vardı sanat, aldığımız nefes kadar yakındı.


Tolstoy, "İnsanın bir zamanlar yaşamış olduğu duyguyu, kendinde canlandırdıktan sonra, aynı duyguyu başkalarının da hissedebilmesi için hareket, ses, çizgi, renk veya kelimelerle belirlenen biçimlerle ifade etme ihtiyacından sanat ortaya çıkmıştı" der

Kapitalizmin kirinden pasından uzaktı sanat, emekti ama karşılığında sevgi vardı kirli banko notlara satılmayacak kadar asildi sanat, kutsaldı çünkü özel bir becerinin düşüncenin özenle meydana getirilen yaşamın doğa üstü özel bir parçasıydı. Yaşamın kıyısında değildi merkezdi yaşamda
.

Hegel’e göre; sanattaki güzellik doğadaki güzellikten üstündür. Sanat, insan aklının ürünüdür. Kendisine doğanın taklidinden başka amaç bulmalıdır.

Yazarın akıl ve yürek penceresinden dünyaya yayılan ışıktır sanat. Ressamın fırçasında şiirleşen şekildir insandır özünde yaşamın renklerine kavuşturan arıların çiçeklerden aldığı özdür maddi kaygılardan uzak genetik bir bağdır sanat.


Marks’a göre; yaratıcı eylem, insanın ve doğanın karşılıklı etkileşiminin bir aşamasıdır. Bu, toplumsal bir karakter taşır. Sanat, yaşamı insanileştiren bir olgudur. Araştırıcı, yaratıcı, çok yönlü tümel insana ulaşma çabası içinde sanatlar gelişebilir.


İnsanın kendi olması kendini bulmasıdır dünyayı yaşanılır kılan güzellikleri tatmaktır bilinçli olarak insan fikrinden becerisinden hissetme duyusu güvenmesidir yaratıcılığın üst düzeydir. Sanat buluş sanatçı dahidir.

Kant’a göre; sanatın kendi dışında, hiçbir amacı yoktur. Onun tek amacı kendisidir. Güzel Sanatı ancak deha yaratabilir.

Sevgilidir sanatçıyla sanat sancılı doğumun toprağı karışlayan annelerin güneşi doğurmasıdır doğan her günde yaşamı karşılayan yaşanılmış olanı yaşama değer olarak katmaktır sanat
Thomas Munro’ya göre; "sanat doyurucu estetik yaşantılar oluşturmak amacıyla dürtüler yaratma becerisidir." Sanat, güzel ile uğraşır. Güzel göreceli bir kavramdır. Kendi içinde tutarlı bir bütünlüğü taşıyan şey çirkin, acı verici, iğrendirici bile olsa estetik açıdan güzeldir

Sanat geleceği görebilmekti sadece görmek değil yorumlamak biçimlerle aktarmaktı
kılıçtan keskin kalemdi, bir tüy kadar hafif fırçaydı, yeni bir icadın dehasıydı, katı şekilsiz olan bir kayayı bile dokunuşlarıyla olan üstü şekiller veren güzelliği estetiğe kavuşturandır sanat ne büyüydü ne kerametti büyüleyiciydi yürek sesinin beyne ulaşmasıydı aşka yazılan sözlerdi…
B. Croce; güzelliğin yerine anlatımı öne çıkarır. Sanat, sezginin ve anlatımın birliğidir. Bireysel ve teorik bir etkinliktir. Doğa, sanatçının yorumu ile güzel olabilir.

KAZIM DEMİR
.


Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Sanat, nedir Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Sanat, nedir yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
sanat, nedir yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.