Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- chesterfield
Mehmet Erbil
Mehmet Erbil

SEVECEN, DOST İNSAN ERCAN GÜLEN

Yorum

SEVECEN, DOST İNSAN ERCAN GÜLEN

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2612

Okunma

SEVECEN, DOST İNSAN ERCAN GÜLEN

SEVECEN, DOST İNSAN ERCAN GÜLEN


Ercan Gülen 1932 yılı İstanbul doğumludur. Resim öğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek resim Bölümünde 1960 yılında tamamlamıştı. Öğreniminden sonra Ankara’da bir Amerikan şirketinde çalıştı. Ankara ortamına alışmış olmasına karşın onun gönlünde yurt dışına gitmek düşü vardı. Elinde olan birazcık parasıyla Paris’e gitmeyi planlarken kendisini Amerika’da buldu. Müzeleri gezerek sanat yapıtlarını özgün boyutlarıyla izleyip tanıma olanağına kavuştu. Bu incelemeleri sürerken bir zenci okulunda çalışma ortamının içinde buldu kendini.
Başarılı grafik çalışmalar yaptı. Türkiye’yi özlediği için 1976 yılında yurda döndü.
Uzun yıllar yağlıboya resim yapmakla uğraştı. Öğrenciliği sırasında İstanbul yaşantısından kesitler sundu. Özellikle de deniz ulaşım araçları çok ilgisini çektiğinden bu konuları severek çalıştı. Yaklaşımlarında kendine özgü bir düzenleme anlayışı ağır basmaktadır. Giderek linolyum çalışmalarla tek renk baskılarda yoğunlaştı ve bu çalışmaları yağlıboya resimleri ile birlikte sürdürdü.
1978 yılında Sanat Analizi ve desen dersleri için Bilkent Üniversitesinde görev aldı. Bu görevini 1991 yılına değin sürdürdü. Bu arada başladığı linol(muşamba) baskı çalışmalarına ağırlık vermiş, muşambanın olanaklarından yararlanmayı sürdürüyordu. Kompozisyonlarında hocası Nurullah Berk’in izlerini bulmak, ustasına saygısının bir gereğidir. Ne ki bu saygı kendi kişiliği ile ortaya çıkarak baskı resimde bir Ercan Gülen yöntemini ortaya çıkarmıştır. Burada Sabri Berkel hocasından aldığı titiz çalışma yöntemleri onu kısa sürede baskıresimde öne çıkardı. Özellikle de 1987 yılında eline geçen bir Picasso kataloğuyla , kendine gelmiş, linolyum baskıda us ve deneyim birlikteliği sonucu “Tek Kalıp, Çok Renk” baskı yöntemini ustalıkla kullanmaya başlamıştır. Bundan böyle Ercan Gülen, linolyumun verdiği olanakları kendi gücü doğrultusunda kullanarak baskıresim sanatında kendine özgü yerini sağlamlaştırmıştır.
O, sanat ortamında çalışmalarını yürütürken, bir yandan da sanatçı dostlarının dayanışma içinde olmasını düşünürdü. Bu nedenle 1992 yılnda BRHD’nin başkanlığı görevini üstlenir. Sanatın, sanatçı dostlarının örgütlenmesinde disiplinli çalışmalar yürütür. Bir yandan da uygulama yanında kuramsal verilerin peşinde koşarak sanat yazılarıyla bilgilendirme çalışmaları yapar. Sanat yazıları çevirileri yaparak aydınlatma çabalarını sürdürür. Sıkça bilgilendirme toplantıları ve konferanslar düzenler. Bu arada derneğin sanat Gazetesini çıkarır. 4 yıl süreyle bu görevi severek yapar.
Sanatçı dostlarını yalnız bırakmaz, onların her etkinliğine sağlığı elverdikçe katılmak isterdi. Bu nedenle onu çoğu sergi açılışlarında, sevecen ve yüreklendiren tavırlarıyla görmek olanağı vardı. Babacandı, dosttu, sanat birikimli bir kişilikti.
Onu, 1 Mart 2013 günü kaybettik. Sevecenliğinden, dostluğundan, sanat birikiminden yoksun kaldık.
Işıklar içinde ol sevgili Ercan Gülen .
Mehmet ERBİL

www.mehmet-erbil.tr.gg

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Sevecen, dost insan ercan gülen Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Sevecen, dost insan ercan gülen yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
SEVECEN, DOST İNSAN ERCAN GÜLEN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.