- 470 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ER MEKTUBU GÖRÜLMÜŞTÜR
Kıbrıs Savaşı sonrasıdır. Zafer kazanılmış,koruma ve kollama görevi askere verilmiştir. Yüzlerce genç hemen askere alınır. Bunlardan biri de bizim gençtir. Henüz yeni evlenmiştir. Bir iki ay demeden askere çağrılır.Haberleşme araçları sadece mektuptur.Onun da gidip gelmesi ayları bulmaktadır.Telefon henüz köylere ve kasabalara bağlanmamıştır.Şehir de bile çok az evde vardır.Telefonla konuşmak için bağlamalı saatlerce ya da günlerce beklemek gerekir.
Bizim gençte önce acemi birliğine gider. Sonra usta birliği başlar. Görev yeri Kıbrıstır. Artık askerliğini orada tamamlayacaktır. Acemi birliğinde mektup yazamaz. Çünkü, askerin dışarı çıkması yasaktır. Üç ay sürer bu iş. Sonra dağıtımlar yapılır,Kıbrıs çıkar. Çantasını alır, hiç memleketine uğramadan yeni görev yerine gider.Askerliğine başlar.Aradan dört ay geçmiştir.Çarşıya çıkması iki ay daha sürer.Savaş yeni bitmiştir.Asker sıkıdadır.En ufak bir hareket veya hata savaşın tekrar başlamasına sebep olacaktır. Onun için siyasiler ve askeri komutanlar baskı altındadır.
Altı ay sonra mektuba izin verilir.
Bazı yörelerimizin örf ve ananesine göre gelin ve damadın aile için de açık açık konuşması yasaktır.Bunlar ancak çocuklarını kucaklarına aldıkları zaman aile sayılır ve açıkca konuşma hakları doğar. Bu yüzden genç mektubu yazarken oldukça düşüncelidir. Annesini,babasını,kardeşlerini,hısım akrabalarını tek tek yazar.Hal ve hatırlarını sorar.Selamlarını sunar.
İşlerin gidişini,alacak,verecekleri ve diğer meseleleri yazar.Havaların durumlarından bahseder.Kendi durumlarını,arkadaşlarını ve komutanlarını över ve yazar.İyidir.Karnı doymakta,elbiseleri verilmektedir.Yani yaramaz bir durum yoktur.
Sıra selam kelama gelir;Büyüklerin ellerinden ,küçüklerin gözlerinden öper,sağlık ve mutluluk haberlerini bekler.Bir de askerin mektubu atılmadan önce okunmaktadır.Yanlış bir şeyler yazanlar olursa uyarılmakta ve tekrar nasıl yazması gerektiği söylenmektedir.Onun için de dikkat etmesi gerektiği usta askerler ve alt kademe komutanlar tarafından uyarılmıştır. Mektup tamam oluca üstüne “Er mektubu görülmüştür!” damgası vurulur ve askeri postaya verilir.
Sıra eşinin durumunu sormaya gelmiştir. Açık açık soramayacağı için aklına bir mani gelir.En sonu mani ile bitirir.
Gizlice şifre ile eşinin durumunu ve çocuklarının olup,olmadığını merakla sorar;
Haydi mektubum var da gel,
Selamı mı al da gel,
Bir idik iki olduk,
Üç olduk mu sor da gel?
Kemal DOĞANAY
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.