- 1351 Okunma
- 3 Yorum
- 2 Beğeni
Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun
Nevruz Türkiye’de Yılsırtı, Mart Dokuzu, Mart Bozumu, Sultan Nevruz, Gün Dönümü, Yeni Gün, Ölüler bayramı, Nevruz isimleriyle bilinmektedir.
AVRASYA’NIN ORTAK BAYRAMI NEVRUZ (21 Mart)
Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı “ana” olarak vasıflandıran Türk’ün düşünce sisteminde “baharın gelişi” elbette önemli bir yere sahip olacaktı.
Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramıdır. Bütün bayramların dinî ve millî bir inanıştan, o toplumu ilgilendiren ortak bir hatıradan, geleneklerden, duygulardan ve tabiatın insanlara tesir eden bir olayından doğduğuna inanılır.
Türk dünyasının tamamında ve Türk dünyasına komşu olan coğrafyalarda kutlanan Nevruz, eski takvimlere göre yılın ve baharın ilk günüdür. Yeni takvime göre ise gece ve gündüzün eşit olduğu martın yirmi birine rastlamaktadır.
Coğrafya, tabiat şartları, insan meşguliyetleri takvimlerin oluşmasında birinci derece önemli unsurlardır. Türkler genellikle orta iklim kuşağı veya ılıman iklim kuşağı (30°-60° enlemler arasında) adı verilen bir coğrafyada yaşayan, yirminci yüzyılın başlarına kadar genellikle tarım ve hayvancılıkla geçinen bir millettir. Takvimleri de bu coğrafya, tabiat şartları ve meşguliyetlerinden doğmuş ve gelişmiştir. Doğal olarak Nevruz, bütün Türk devlet ve topluluklarında bilinmektedir. Bir başka ifade ile Nevruz‘u tanımayan, yaşatmayan, uygulaması bulunmayan herhangi bir Türk devleti veya topluluğu yoktur. Bu yönüyle Nevruz; birlik, beraberlik ve barışı ifade etmektedir.
Nevruz’un İşlevleri
Bu bayramdaki kutlamalar, Türk toplum hayatında farklı fakat bütünleştirici fonksiyonlara da sahiptir. Bunları şu noktalar etrafında toplamak mümkündür:
· İnsanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygıyı kuvvetlendirme.
· Dargınlıkları unutturarak insanları kardeşçe kucaklaştırma.
· Milli birlik ve beraberliğin, birlikte yaşama isteğinin güçlenmesi ve dayanışmayı sağlama.
· Geleneklerin, göreneklerin, inançların sergilendiği bir bayram.
· Bolluk ve bereketin işareti, sembolü.
· Huzur ve barış havasının evrensel ölçülerde geliştirilmesi.
Nevruz’un Tarihi Kaynakları
En eski Türk bayramı olan Nevruz, Türkler aracılığıyla Avrasya’ya yayılmıştır. Eski Doğu geleneklerinin devamı olarak yaşamıştır. Çin kaynaklarına dayanarak Hunların milattan yüzlerce yıl önceleri 21 Mart’ta hazır yemeklerle kıra çıktıklarını, bahar şenlikleri yaptıklarını, bugün Nevruz kutlamalarındaki geleneklerin o zamanda da yer aldığını biliyoruz. Aynı gelenekler, Hunlardan sonra Uygurlarda da görülmüş ve bugüne kadar uzanmıştır. Çağdaş Uygur resminde Uygurların Nevruz kutlamalarını temsil eden tablolar yapılmıştır. Nevruz‘u İran geleneğine bağlayan Firdevsi’nin Şehnamesi ve diğer kaynaklar yanıltıcıdır. Çünkü Nevruz hakkındaki bilgiler orada XI. yüzyıldan itibaren görülür. Milâttan önceki yıllarda Nevruz hakkında İran metinlerinde herhangi bir iz ve kayıt yoktur. Ancak Hunlarda bu kayıtlar mevcuttur.
Nizamü’l-Mülk de XI. yüzyıl yazarı olarak Siyasetnâme adlı eserinde bu bayramdan söz eder. Bu bayramın aynı zamanda yılbaşı olduğunu belirterek Nevruz geleneklerini anlatır. Aynı zamanın yazarlarından Kaşgarlı Mahmut da Divân-ı Lügati’t-Türk’te Türklerde yıl başlangıcının Nevruz olduğunu ifade eder. Ayrıca, 12 Hayvanlı Türk Takvimi‘nin başlangıcının da 21 Mart olduğu bilinmektedir. Selçuklularda Nevruz bayramı eğlencelerinin kutlandığı, şenlikler yapıldığı, özel yemekler pişirildiği, özel hediyeler alınıp verildiği de bilinmektedir. Selçuklularda yılbaşı, güneşin koç burcuna girdiği gün olan Nevruz günü olarak kabul edilmiştir. Osmanlı devrinde de Nevruz, çok canlı biçimde kutlanmaktaydı.
Sonuç olarak NEVRUZ tarih boyunca kutlanagelmiş bir Türk Bayramıdır.
Hepinizin Nevruz Bayramı kutlu olsun.
Suat ZOBU
YORUMLAR
Güneşli, şen bayramlarımız ola...Bayram bereket ve zenginlik getirsin Milletimize...
Suat Zobu
MUHTEREM ABİM.
EMEĞİYLE,MÜKEMMELLİĞİYLE,PROFESYONEL ARAŞTIRMACI YÖNÜYLE VE RUHUYLA.
VE AYNI ZAMANDA GERÇEK TARİHİ YÖNÜYLE BİR KAYNAK ESER ORTAYA ÇIKARMIŞSINIZ.
ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN ABİM.BU KAYNAK ESERİNİZLE, TÜRK MİLLETİNE AYİT OLAN NEVRUZ
BAYRAMINI DOST VE DÜŞMAN ARTIK ÖĞRENMİŞ OLDU.
BU BÜYÜK HİZMETİNİZLE TÜRK TARİNDE YERİNİZİ ALDINIZ.BU GÜZEL HİZMETİNİZİ HAİNLER
UNUTSADA TÜRK MİLLETİ UNUTMAYACAKTIR.
DUYARLI VE VEFALI YÜREĞİNİZ,USTA VE CESUR KALEMİNİZ DUNYA DÖNDÜKÇE DAİM OLSUN
İNŞALLAH.
TÜRK MİLLETİNİN ERĞENEKON'DAN ÇIKIŞININ SİMĞESİ NEVRUZ BAYRAMIMIZ BAŞTA ŞAHSINIZA
VE TÜM TÜRK DÜNYASINA VE İNSANLIĞA HAYIRLAR VE UĞURLAR GETİRMESİNİ TÜM KALBİMLE
NİYAZ EDİYORUM.
SELAM SAYĞI VE HÜRMETLERİMİ SUNUYORUM.
TANRI TÜRKÜ KORUSU VE YÜCELTSİN (AMİN). NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.