- 2225 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
Fizyoterapist Osteopat Dr. İbrahim Mayda İle Sağlık Üzerine
• Osteopat nedir? Tüm ağrılarda uygulanıyor mu ?
Vücudu bir bütün olarak gören septoma değil nedene yönelik muayene eden ve ona göre tedavi programını yazıp uygulayan uzmanlık dalıdır.
Parasempatik etkisinden dolayı tüm ağrılarda kullanılabilinir.
• Osteopati nasıl uygulanır ellerle mi, cihazla mı?
Osteopati manuel(elle) uygulanır.
• Osteopati herkese uygulanabilir mi?
Osteopati herkese uygulanabilir.
• Bel ağrısına değinmek istiyorum, halkımızın 100 kişiden 95 inde hemen hemen bel ağrısı görülüyor. Acaba vücudun günah keçisi bel mi?
Dört ayaklılarda (insanda emekleme pozisyonunda) ağırlık merkezimiz 5. ve 6. sırt omurların arasıdır. İki ayak üzerinde dikildiğimizde ise vücudun ağırlık merkezi 4. ve .5 omurlarımızın arasına kayar. Aynı zamanda boynumuzda da 5. ve 6. boyun omurları arasına yük biner. Boyun ve bel eğrilikleri (lordoz) birbirini dengelerler. Doğal olarak vücudumuzun günah keçisi omurgamız, omurgamızda da belimiz, belimizde de 4. ve 5. omurlarımızın arasıdır.
• Sezeryan doğum, bel fıtığını tetikliyor mu?
Vücudumuzda 4 tane zar var;
1. pelvik zar
2. diyafragma
3. boyun ve göğüs arasındaki zar
4. kafatasının tabanındaki zar
Bu zarlar bir biriyle ahenk içinde çalışırlar. Sezeryan doğumda pelvik zar (kalçayı belden ayıran zar) gerileceğinde diğer üç zarında çalışması gerilecektir. Doğal olarak vücudumuzun biomekaniğinin kurulabilmesi için omurgamız diskleri feda edebilir. Yani sezeryan doğum bel ağrısı ve fıtıklarında önemli etkenlerden biridir.
• Bel fıtığı, boyun fıtığı hastalarının spor salonlarında egzersiz yapmaları uygun mu?
Bel fıtığı ve boyun fıtığı hastalarının egzersizleri mutlak suretle FİZYOTERAPİST tarafından yaptırılmalıdır. Spor salonları hastaların değil sağlıklı insanların egzersiz yapacakları yerlerdir.
• Fizik tedavi merkezlerine gidip hastalar iyileşemediklerini söylüyorlar nedeni nedir?
• Fizik tedavi merkezlerinde genel olarak elektroterapi cihazları kullanılmaktadır. Yalnız başına elektroterapinin yararlı olmadığı kanıta dayalı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Umarım ülkemizde de gerek SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ gerekse SGK elektroterapinin bel ve boyun fıtıklarına endikasyonları ile ilgili kanıta dayalı bilimsel çalışmaları yaptırır ve uygulamasına son verirler.
• İç organların bel ve boyun ağrısı üzerinde etkisi var mı?
İç organlarımızın her birisinin kendisine has bir hareketi ve diğer organlarla birlikte yaptığı hareketler vardır. Bu organın mobilite ve motilitesidir. İç organlarımızın sempatik sinirleri omurgalarımızın belli bölümlerinden gelmektedir. Örneğin; mide ve karaciğerlerle ilgili T6-9 arasındaki omurlardan çıkmaktadır. Doğal olarak midede-karaciğerde bir gerginlik olduğunda 6.-9. sırt omurları arasında ağrı olacaktır.
• Boyun ağrısıyla çene eklem ve dişler arasında ilişki var mı?
Dişlerimizde diş eksikliği olduğunda çene eklemimizin biyomekaniği bozulacaktır. Çene eklemi C2 omuruna tekabul eder. 2. boyun omuru ile 3. boyun omuru arasında (C2-C3) N.OCİPİTALİS MAJOR siniri çıkar boynun her iki tarafından kulakların üstünden kaşlara gelir. Aynı zamanda C2 omuru art kafa kemiğine üç tane bağla bağlanır. Yine beyin omurilik zarı art kafa kemiğinden (occiput) ikinci boyun omuruna gider. Doğal olarak diş eksikliği olduğunda başta boynumuz olmak üzere omurgamız olumsuz olarak etkilenir. Ayrıca her diş bir organa bağlı olduğunda örneğin ön dişlerimiz embriyolojik olarak böbreklerimizle birbirine bağlıdır. Böbreklerimizin sempatik siniri T11-12 ;L1-2 omurları arasından çıktığından ön dişlerin eksikliğinin sonucu olarak alt sırt- üst bel bölgesinde ağrı oluşacaktır.
• Kas gevşeticilerin ve ağrı kesicilerin bel , boyun ağrılarında etkisi var mı?
Bir yerde ağrı varsa orda ATP enerjisinin eksikliği vardır o enerjiyi ancak o bölgenin kan dolaşımını artırarak sağlayabiliriz. Ağrı kesici ve kas gevşeticiler eksik olan ATP enerjisini vermedikleri gibi yara iyileşmesini de engellediklerinden kesinlikle kullanılmaması gerekir.
• On yıllık bel ağrısı olur mu?
On yıllık bel ağrısı varsa bu ağrının kaynağı ağızdaki bariyerlerinin ve florasının bozulması sonucu ağızdaki bakterilerin bağırsaklar üzerinden disklere yerleşmesi sonucudur. Bunun için öncellikle basit karbonhidrat alımını engelleyip iyi bir endodontik bakım yaptırmak ve günde 1000 mg lactoferrin(ilk iki günlük ağın sütü tableti) tedavisidir.
• Bel fıtığı ameliyatı çözüm mü ?
Anatomik yapı bozulmuşsa elbette çözüm ameliyattır.
• Bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra tekrar bel fıtığı olabilir miyim ?
Bel fıtığı ameliyatından sonra hastanın FİZYOTERAPİST tarafından rehabilitasyon programına alınması gerekmektedir. Aksi durumda belin biyomekanik dengesi bozulacağından bel fıtığının tekrarlanması kaçınılmazdır.
• Kabızlık ile bel ağrısı arasında ilişki var mı?
Kabızlık olduğu zaman beldeki doğal eğiklik düzleşeceğinden (lomber lordoz) bel ağrısı kaçınılmazdır.
• Bel, boyun, eklem ağrılarında tedavi yöntemleriniz nelerdir?
Osteopati,ortopedik manuelterapi , beden farkındalık tedavisi, fonksiyonel egzersiz tedavisi ve psikonöroimmimolojidir
• Bel ağrılarında bel korsesi hangi durumlarda gerekli?
1. ani travmalarda ve ameliyattan sonra ilgili uzmanın kararı ile bel korsesi kullanılmalıdır.
Değerli hocam, bu son derece faydalı ve bilgilendirici söyleşiden ötürü size çok teşekkür ediyorum. Umuyorumki; okuyucularımız bu değerli bilgileriniz ışığında aydınlansınlar ve bu bilgileri günlük yaşamlarına aktarabilsinler.
Herkese sağlık dolu günler diliyorum.
saygılarımla...
ASİYE ALEV AKBOĞA