- 1134 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Salman'ı Tanıyalım/ Salman Beldesi- Salman Kasanası
*Salman, Ordu’nun Akkuş İlçesi’ne bağlı bir beldedir. Yüzölçümü 49 km²’dir. 2012 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 3.850’dir. Beldenin kuzeyinde Akpınar (Kuzköy), batısında Dağyolu, güneyinde Seferli ve Erbaa (Tokat) vardır. Nüfus ve gelişmişlik bakımından Ordu’nun büyük beldeleri arasındadır.
* Adını, Hacıemiroğlu Beyliği uç beylerinden Selman Ağa’dan (kardeşlerinden Halil, Haliluşağı’na ve Sefer ise Seferli’ye yerleşlmiştir.) alan Salman’a eski çağlarda sırayla; Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve komutanları hakim olmuştur. Bundan sonra yöreye, yaklaşık üç asırdan fazla süre Kadim Pontus Devleti hakim olmuştur. Bu devleti Roma İmparatorluğu ortadan kaldırmıştır. Salman yakınlarında bulunan Kevgir Kalesi Kadim Postus’tan kalmadır. IV. Haçlı Savaşı’nın sonrasında Salman’da Pontus Rum (İkinci Pontus) hakimiyeti başlamıştır.
* Büyük Selçuklu İmparatorluğu hakanı Alparslan’ın 1071 tarihinde Doğu Roma İmparatorluğu ordusunu Malazgirt Ovası’nda bozguna uğratması sonucu Türkmen boy ve oymakları akın akın Anadolu’ya girmeye başlamışlardır. 1080 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu kumandanı Danişment Gazi öncülüğünde yöreye giren Oğuzlar Sivas, Kayseri ve Tokat’ı içine alan bölgeyi işgal ederek Danişment Devleti’ni kurmuşlardır. Yöreye Çepni, Döğer, Eymir, Karkın, Alan-Yutlu, Bayındır, İğdir gibi Oğuz boyları gelip yerleşmişlerdir. Danişment Gazi’nin ölümünü müteakip oğlu Yağıbasan Gazi, Salman’ı da içine alan bölgeden sahile doğru akınlar düzenlemiştir. Bu dönemde yöreye yoğun şekilde Çepniler yerleşmeye başlamıştır. Danişment Devleti’nin Anadolu Selçukluları tarafından yıkılmasından sonra Bölge Selçukluların eline geçmiştir. Selçukluların Kösedağ Savaşı neticesinde zayıflaması üzerine zaten yarı bağımsız hareket eden Çepni Türkmenleri tarafından kurulan Hacıemiroğulları Beyliği döneminde Ordu İli büyük oranda Türkleştirilmiş oldu. 1398’de Kadı Burhanettin’in Akkoyunlu Devleti tarafından ortadan kaldırılması sonucu Osmanlı İmparatorluğu yöreye tamamen hakim oldu.
* Osmanlı İmparatorluğu döneminde Canik Sancağı Ünye Kazası’nın Karakuş Nahiyesi’ne bağlı olan Salman Köyü, Ordu’nun 1921 yılında il olması ile Ünye İlçesi’ne bağlanmış ve 1954 yılında Karakuş’un ilçe olması ile de Akkuş’a bağlanmıştır. 1960’da yolu açılan Salman’a 1969’lı yılların sonunda pazar kurulması ile muhtarlık merkezi Salmanbaşı denen mevkiye kaymıştır. Çevre köy ve mahallerin ortasında yer alan Salman hızla gelişerek 1988 yılında belediye idaresine kavuşmuştur. Hem nüfus ve hem de gelişmişlik bakımından bugün Türkiye’nin birçok ilçesinden daha büyüktür.
* Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında zor günler geçiren Salman halkının genç ve orta yaşlı erkekleri cephede savaşırken, kadınları da orduya ulaştırılmak üzere Ünye’ye erzak taşımışlardır. Savaş yıllarında halk, eşkiyaların ve savaş suçlularının baskısına ve zulmüne maruz kalmıştır.
* Belde, Canik Dağları’nın iç kesimlerinde yer alan Kızılotyazı Tepesi’nin eteklerine kurulmuştur.
* Orta Karadeniz’in tipik yayla iklimine sahip olan beldenin rakımı 1050 metre olup, dört mevsim yıl içinde görülmektedir. Bahar ve yaz aylarında bol yağış alan beldede bitki örtüsü gür ormandır. Ormanlarda kayın ağaçlarının yanında meşe, çam, kızılağaç, fındık ve fundalık yetişmektedir.
* Yayla ve doğa turizmi açısından uygun koşullar vardır, ancak buna uygun tesisler bulunmamaktadır.
* Bir dönem halıcılığın geçim kaynağı olduğu beldede bugün fındık, mısır, patates ve kara lahana üretimi ilk sırada gelmektedir. Yol, eğitim, sağlık, işsizlik, göç, hayvancılık ve tarım sorun olmaya devam etmektedir.
* 36°50’45 Doğu boylamları ile 40°50’57 Kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
*Nüfus:
2012 : 3.850 kadın: 1.965 erkek: 1.885
2010 : 4.023 kadın: 1.952 erkek: 2.071
2007 : 4.207 kadın: 2.068 erkek: 2.139
2000 : 6.674
1990 : 5.416
*Mahalleleri:
Çakırlar Mahallesi, Çamalan Mahallesi, Elmalık Mahallesi, Güveluşağı Mahallesi, Merkez (Salmanbaşı) Mahallesi, Şehitkerim Mahallesi, Taşoluk Mahallesi.
20.09.2009/ Samsun